Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sláva pivotům! Peterka a Veselý odvrátili krach, Češi v Praze poprvé vyhráli

Jan Veselý smečuje v zápase s Nizozemskem. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Jestliže povedená koncovka proti Srbsku dodala naději, zápas proti Nizozemsku znamená i první výhru. Čeští basketbalisté sice proti outsiderovi skupiny D nenavázali na poločasovou dominanci, svůj náskok si ale v dramatické koncovce třetího utkání na EuroBasketu vzít nenechali. Při výhře 88:80 se zaskvěli především pivoti Jan Veselý a Martin Peterka, kteří dohromady nastříleli 44 bodů.
  19:31aktualizováno  23:36

Byl to zápas rozdílných poločasů.

V tom prvním sebevědomí a uvolnění Češi vymýšleli pohledné akce a sbírali body. V kombinaci s nezvykle bojácným a střelecky nepřesným výkonem Nizozemska se na konci první půle vyšplhali až k náskoku 23 bodů.

Ve druhém poločase sledovalo 8063 diváků v O2 areně zvýšenou nizozemskou agresivitu, česká hra se naopak zcela rozpadla.

Nizozemci, kteří na turnaji rovněž cílili na první výhru, v poslední části snížili až na rozdíl jedné trojky. Blíž už je ale svěřenci Ronena Ginzburga nepustili.

„V hale znovu panovala super atmosféra, v první půli jsme hráli dobře, na začátku druhé jsme pak měli problémy v obraně. Ale vyhráli jsme, což je nejdůležitější. Tímhle zápasem pro nás začal EuroBasket a věřím, že takto budeme i pokračovat,“ hodnotil trenér Ginzburg.

Češi po první výhře v pražské skupině D drží páté místo, jež nezaručuje postup do berlínského osmifinále. Čtvrtí Finové však mají totožnou bilanci.

Fantastický výkon předvedli podkošoví hráči Peterka a Veselý, přičemž každý úplně jinak. Peterka podle svého zvyku úřadoval za trojkovou čarou, kde se mýlil pouze jednou. Šestkrát naopak míč provlékl obroučkou!

Český pivot Martin Peterka se raduje v zápase s Nizozemskem.

Veselý zase dominoval z bližší vzdálenosti. Skóroval jak smečemi, tak těžkými ranami z odskoku. V celém utkání minul pouze jednou z deseti pokusů z pole a zapsal 24 bodů, Peterka o čtyři méně.

Motorem týmu, především v prvním poločase, byl Tomáš Kyzlink, který v utkání ke dvanácti bodům přidal devět asistencí a šest doskoků.

Nenastoupil naopak klasický tvůrce reprezentační hry Tomáš Satoranský, který absentoval kvůli zraněnému kotníku ve druhém zápase po sobě.

Euforický poločas. Možná až příliš...

Svým typickým dynamickým nájezdem otevřel skóre celého utkání Worthy de Jong, který neměl zájem čekat, až se seskupí česká obrana. Na jeho výpad ale okamžitě reagoval Kyzlink.

Jeho proměněná trojka jako by vystihovala výkon celého týmu v prvním poločase. Sebevědomá hra bez otálení a jakýchkoliv pochybností ve své schopnosti. Nizozemce naopak jako by ještě tížily nepříjemné vzpomínky na nepovedenou koncovku s Izraelem.

„We have no flow!“ (Nemáme žádný rytmus) burácel nizozemský trenér během oddechového času.

Po trojce Peterky český tým vedl dvě minuty před koncem čtvrtiny o deset bodů. Erupce po nedokončeném alley-oopu na trase Krejčí-Kyzlink sice nepřišla, Češi ale do přestávky mezi čtvrtinami udrželi dvojciferný náskok.

Ve druhé části se Nizozemci přeci jenom na chvíli dostali do hry, což donutilo trenéra Ginzburga poprvé seskupit síly. Byla to ale pouze malá trhlina v jinak precizním výkonu, který následoval i po oddechovém čase.

Hráči si užívali nadšení z publika a sami se hecovali po každé povedené akci. Dál zářili především Kyzlink a Veselý. Prvně jmenovaný vybízel ke střelám i sám skóroval. Poločas zakončil s devíti body a osmi asistencemi.

Vzestup Nizozemců

Nizozemci se po opětovném nástupu na palubovku dostali k tomu, co je zdobí – přímočarý a agresivní basketbal. Češi naopak kupili ztrátu za ztrátou.

Ondřej Sehnal ještě před polovinou třetí čtvrtiny zaznamenal pátý faul národního týmu, Nizozemci tak snadno putovali na čáru trestného hodu. Když na konci předposlední čtvrtiny Roeland Schaftenaar proměnil dvě šestky, náskok Čechů klesl na devět bodů.

Zkraje závěrečné části držela reprezentace krok díky úspěšným střelám Davida Jelínka.

Ale když do konce utkání zbývalo 49 sekund, Mohamed Kherrazi proměnil nájezd a snížil na rozdíl tří bodů! Nastala situace, která byla po prvním poločase skoro nemyslitelná. Češi se strachovali o výsledek.

Momenty ze zápasu Česko - Nizozemsko:

Nicméně v závěru utkání zvrat odmítli Veselý s Peterkou. Na Kherraziho akci v poslední minutě odpovídal dvěma úspěšnými šestkami Veselý. Když se pak Nizozemci díky Jessemu Edwardsovi znovu dostali na dostřel jediné trojky, vytasil Peterka to, co umí nejlépe - další tříbodový pokus.

Tabulka skupiny D

Tým Z V P S B
1. Srbsko 3 3 0 281:214 6
2. Izrael 3 2 1 239:239 5
3. Polsko 3 2 1 243:249 5
4. Finsko 3 1 2 246:248 4
5. Česko 3 1 2 240:260 4
6. Nizozemsko 3 0 3 223:262 3
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...