Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Turecko otevřelo Syřanům stavidla do Evropy, řekl ministr vnitra Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně foto: Koláž iDNES.cz

Turecký prezidenta Recep Tayyip Erdogan otevírá cestu do Evropy Syřanům, řekl ve Sněmovně ministr vnitra Vít Rakušan. Přicházejí kvůli tomu ve větším počtu, ale ne ze země původu, ale z Turecka. „Máme otevřené stavidlo do Evropy ze strany Turecka,“ řekl doslova Rakušan.
  15:25aktualizováno  18:35

Za problém označil Rakušan to, že Maďarsko nepřijímá zpět uprchlíky, kteří směřují dál přes Slovensko a Česko do Německa, nebo do Rakouska. Znamená to, že nejsou ze strany Maďarska dodržovány dohody o navracení uprchlíků.

„Máme tady dominový efekt,“ řekl Rakušan. Bude ve středu o problému jednat se slovenským ministrem vnitra a příští týden v pondělí s bavorským ministrem vnitra. „Německo nemá v tuto chvíli zájem zavírat hranice s Českou republikou,“ prohlásil Rakušan.

Jednat o situaci kolem zvyšujícího se počtu uprchlíků, kteří směřují do České republiky, navrhl poslanec opozičního ANO Radek Vondráček. Chce projednat informaci vlády o stavu nelegální migrace.

Česká republika se stává významnou migrační trasou, řekl Vondráček

„Já jsem poslancem za Zlínský kraj a opravdu se u mě objednali občané opakovaně v kanceláři a přišli s tím, co se děje na česko-slovenské hranici, že se skutečně pohybují v lese syrští uprchlíci a že ta situace graduje,“ řekl Vondráček. A zeptal se Rakušana, zda je pravda, že je zadrženo padesát syrských migrantů denně. Obává se, že je to jen špička ledovce. „Co se s tím bude dít?“ zeptal se Rakušana poslanec za ANO Vondráček.

Česká republika se podle bývalého předsedy Sněmovny stává významnou migrační trasou.

Ministr vnitra Rakušan na jeho vystoupení reagoval, že poslance překvapí, protože s jednáním o problému sílící migrace souhlasí. „Rozhodně se nebráním tomu, abychom tuto debatu otevřeli na půdě Sněmovny,“ řekl ministr vnitra. Musí se podle něj ale nejdříve sejít se slovenským a pak i s bavorským ministrem vnitra. Pak je připraven za vládu poslance informovat.

„Erdogan v téhle chvíli před prezidentskými volbami z území Turecka pouští Syřany, kteří tam dlouhodobě po dohodě na evropské úrovni byli,“ řekl Rakušan. „Evropská unie Turecku platila nemalé finanční prostředky, ta dohoda pozbyla platnosti a prezident Erdogan otvírá cestu do Evropy,“ prohlásil ministr vnitra. Proto jsou 90 procent migrantů jsou Syřani z Turecka.

Takto vyhrožuje Erdogan Řecku:

Poslanci se sešli poprvé po neúspěšné snaze opozice povalit Fialovu vládu

Poslanci se sešli se poprvé poté, co se ANO a SPD nepodařilo povalit vládu Petra Fialy. Pro svržení kabinetu hlasovalo jen 84 poslanců ANO a SPD. Je jich třeba nejméně 101. Diskuse trvala 22 hodin a probíhala i celou noc.

„Po dvou divokých letních schůzích se snažíme vybrat nekonfliktní body,“ řekl šéf poslanců ODS Marek Benda. Jako příklad uvedl smlouvu s Katarem o zamezení dvojího zdanění, což je podle něj důležité kvůli dovozu zkapalněného plynu z Kataru.

„Na schůzi se poslanci budou zabývat i navrhovanou změnou letošního státního rozpočtu, jež prohlubuje schodek o 50 miliard na 330 miliard korun.

„Vláda navyšuje schodek o 50 miliard, přičemž války na Ukrajině, kompenzací s tímto spojených se týká asi 22 miliard, 16 miliard je dorovnání mandatorních zákonných výdajů, které se rozhodně nemohly takovým způsobem změnit za tři měsíce. Zadlužuje nás, ale občanům a firmám se nic nevrací,“ kritizovala šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

„Nesouhlasíme s touto strukturou státního rozpočtu. Jsou tam obrovské výdaje, které v tuto chvíli nejsou potřeba,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Hnutí ANO a SPD opět navrhnou svolání mimořádné schůze Sněmovny k energetické krizi a pomoci občanům.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...