S powerbankou do letadla: Praktické rady pro bezproblémové cestování s elektronikou

Omezení týkající se převážení elektroniky letadlem nejsou jednotná / Pixabay
Při cestování letadlem s powerbankou je nezbytné dodržovat určitá pravidla a omezení, jinak můžeme o tohoto užitečného pomocníka při cestách přijít. Pravidla se však mohou lišit v závislosti na letecké společnosti a cílové destinaci.

Dnes přinášíme praktické tipy, které pomohou zvládnout cestování s powerbankou v letadle bez zbytečných komplikací. Telefon, digitální fotoaparát, chytré hodinky, čtečka knih nebo tablet. Elektronika se v posledních dekádách stala neodmyslitelnou součástí cestování. Aby byla zařízení vždy připravena k použití, hodí se mít dle webu BatteryShop po ruce záložní zdroj energie – powerbanku.

Češi se navíc po odmlce způsobené koronavirovou epidemií k častému cestování opět vracejí. Podle dat Českého statistického úřadu mířilo v roce 2022 na pobyt do zahraničí téměř 40 % tuzemských dovolenkářů, přičemž 42 % z nich využilo letecké dopravy. Proto se vyplatí znát přísná pravidla pro leteckou přepravu elektroniky, akumulátorů a speciálně powerbank.

Omezená kapacita baterie

Omezení týkající se převážení elektroniky nejsou jednotná. Udávají je jednotlivé země i letecké společnosti, a tak je vhodné si před každou absolvovanou cestou zjistit podmínky pro konkrétní let.

Například Letiště Praha a Letiště Bratislava omezují kapacitu powerbank na 100 Wh. Stejné hodnoty vyžadují také nízkonákladové letecké společnosti Wizzair a Smartwings.

S vyšší povolenou kapacitou, a to až 160 Wh, mohou cestovat pasažéři letadel společnosti ČSA. Tatáž pravidla platí také pro nízkonákladovky Ryanair a třeba leteckou společnost Lufthansa. Omezené kapacity powerbank se ale není třeba bát. Zařízení o velikosti 100 Wh dokáže kompletně nabít několik chytrých telefonů, tabletů i přenosných reproduktorů.

Pozor na odbavená zavazadla

Se správně zvolenou powerbankou může do letadla každý. Neméně důležité je ale i umístění zařízení. Stejně jako další předměty, mezi které patří například telefon, klíče nebo osobní doklady, je zakázáno převážet powerbanku v odbaveném zavazadle. Nejvhodnější je uložit ji do malého, příručního zavazadla. Zařízení tak bude po celou dobu letu po ruce a zároveň nezpůsobí problémy při letištní kontrole.

„V odbaveném zavazadle by se neměly nechávat nejen powerbanky, ale ani žádná elektronika na lithiové akumulátory. Důvodem je bezpečnost při letu, protože v případě zkratu a následného požáru není možné rychle reagovat a oheň v zavazadlovém prostoru uhasit,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Nebezpečí baterií potvrzuje i událost z roku 2016, kdy z důvodu vadných akumulátorů došlo k explozím telefonů Samsung. Některé se odehrály právě v letadle.

Vychytávka na dlouhé lety

Přestože zjišťování podmínek převozu powerbanky vyžaduje přípravu, její přítomnost v letadle se vyplatí. Pomocníka ocení zejména pasažéři dlouhých letů. Například z Prahy do New Yorku dorazí přímý letecký spoj za dlouhých 10 hodin, které si může každý cestující díky záložnímu zdroji energie zkrátit bezstarostným sledováním filmů či seriálů nebo poslechem hudby. A přístroje do letadla mohou? Všechna běžně užívaná elektronika, jako je mobil, hudební přehrávač, notebook nebo fotoaparát, má v palubním prostoru místo.

Některé aerolinky, například ty americké, umožňují uložení vypnuté elektroniky i v zavazadlovém prostoru. V Česku však toto většinou neplatí a je lepší se u dopravce informovat. Baterie jsou totiž snadno odhalitelné při rentgenové kontrole, což pro majitele kufru znamená jisté přebalování zavazadla.

Správná manipulace

S používáním a převážením powerbanky jde ruku v ruce správná manipulace. „Základem je nabíjení zařízení pomocí originálního nabíjecího kabelu. Při používání méně kvalitních nabíječek může dojít k nenávratnému poškození přístroje, přehřátí, nebo dokonce požáru. Proto je vhodné nakupovat u prověřených prodejců,“ popisuje Radim Tlapák.

Negativní vliv na baterii může mít také vystavování powerbanky přímému slunci a extrémním teplotám. I proto je vhodné přístroj převážet v obalu, který zároveň chrání proti nechtěnému poškození a nárazům, které rovněž znamenají riziko exploze powerbanky.

Zdroj: BatteryShop

Mohlo by vás zajímat

Reklama