Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinská kadeřnice i Taťjana Medvecká mezi výbuchy: jaké jsou české hrdinky filmových Benátek?

Taťjana Medvecká ve filmu Běžná selhání. Foto: Bontonfilm
Taťjana Medvecká ve filmu Běžná selhání. Foto: Bontonfilm

Na prestižním festivalu v Benátkách se představily tři české filmy. Ani jeden z nich nerežíroval Čech, přesto mají k aktuální české realitě mnoho co říct. A také k tomu, že české filmy mohou být mnohem otevřenější a kosmopolitnější, než to dle mainstreamové komerční kinematografie může vypadat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Temný námořní thriller, ženské příběhy z podivně ohrožené současnosti a morální dilema Ukrajinky žijící v Česku. Tak vypadají filmy, které zastupují Česko na 79. ročníku festivalu v Benátkách.

Český film nezažívá vůbec špatný rok a také jeho přítomnost na letošním ročníku benátského La Biennale je velmi slušná. Naše kinematografie sice nemá žádného zástupce v hlavní soutěži nejstaršího festivalu světa, ale je zastoupena hned pěti tituly v paralelních sekcích.

Ve vedlejší soutěži Orrizonti je film Oběť od slovenského absolventa FAMU Michala Blaška a minoritní česká koprodukce, snímek rumunského režiséra Mihaie Mincana Obzor (Spre nord).

V nezávislé, samostatně programované sekci Giornate degli autori se představují Běžná selhání, která v dominantně české produkci natočila maďarsko-rumunská režisérka Cristina Groșan.

Sestavu tří celovečerních filmů doplňuje interaktivní virtuální instalace Ondřeje Moravce Tmání a premiéra restaurovaného Ucha Karla Kachyni z roku 1970 v sekci Venice Classics.

Ukrajinka v Česku a ve slepé uličce

Každý z nových celovečerních filmů s českou tvůrčí účastí je úplně jiný, ale všechny tři jsou dost aktuální a politické. Oběť je příběhem Ukrajinky Iriny, která

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější