Foto: Unsplash

Joe Biden chce vyrábět mac and cheese z čisté energie

Bidenova administrativa oznámila dosud největší investici do snížení průmyslových emisí skleníkových plynů. Ministerstvo energetiky (DOE) vybralo 33 projektů ve více než 20 státech, které získají až 6 miliard dolarů na technologie čisté energie. Jedná se o různorodý výběr od výrobce sýrů Kraft Heinz až po výrobce chemikálií, papíru či stavebních materiálů.

Průmyslové emise představují téměř čtvrtinu znečištění, které stojí za globálním oteplováním. Je také všeobecně považováno za nejobtížněji odstranitelný druh znečištění klimatu. Alternativy k pecím a průmyslovým procesům spalujícím fosilní paliva zaostávají za ostatními technologiemi čisté energie. Bidenova administrativa věří, že to může změnit financováním těchto projektů, čímž by chtěla nastavit nový standard pro udržitelnou výrobu.

Společnost Kraft Heinz může v rámci programu získat až 170,9 milionu dolarů. Peníze použije na modernizaci a elektrifikaci 10 závodů v devíti státech, včetně závodu v Hollandu v Michiganu, kde ikonickou americkou pochoutku mac and cheese (makarony se sýrem) vyrábí.

„K sušení všech těch makaronů je potřeba mnoho tepla, které produkuje spoustu emisí. A tak tento projekt nasadí čisté technologie, jako jsou tepelná čerpadla, elektrické ohřívače a elektrické kotle, které tyto emise sníží o 99 procent,“ řekla Granholmová v telefonátu s novináři.

Modernizace se dočká také výroba zmrzliny ve Vermontu, Missouri a Tennessee, a to díky financování ve výši až 20,9 milionu dolarů. Společnost Unilever použije tyto peníze na výměnu plynových kotlů za elektrické kotle a tepelná čerpadla. Cílem je snížit emise skleníkových plynů při výrobě zmrzliny Ben & Jerry’s, Breyers, Klondike, Magnum, Popsicle, Talenti a dalších zmrzlinových výrobků.

Další projekty zahrnují například výrobu whiskey nebo snížení emisí oxidu uhličitého při výrobě železa, oceli, cementu a betonu. Ministerstvo energetiky se domnívá, že tato iniciativa může zabránit vzniku více než 14 milionů tun emisí oxidu uhličitého ročně. Jde o ekvivalent vyřazení 3 milionů automobilů poháněných plynem ze silničního provozu ročně.

Zdroj: theverge.com