Foto: Unspash

FBI nařídila Googlu, aby odhalil citlivé údaje některých uživatelů YouTube

Federální úřad pro vyšetřování v USA požádal společnost Google o jména, adresy, telefonní čísla a záznam aktivity uživatelů, kteří sledovali určitá videa na YouTube mezi 1. a 8. lednem 2023. Mezi tyto uživatele přitom patřili i ti, kteří sledovali videa, aniž by byli přihlášeni ke svému účtu, vládním orgánům stačí jejich IP adresa. Vyšetřovatelé údajně nařídili Googlu předat tyto informace v rámci vyšetřování osoby, která na internetu používá přezdívku elonmuskwhm.

Úřady mají podezření, že elonmuskwhm prodává bitcoiny za hotovost, čímž porušuje zákony o praní špinavých peněz a provozuje nelicencovaný obchod s převody peněz. Agenti v utajení údajně podezřelému již na začátku ledna poslali odkazy na videa s návody na mapování prostřednictvím dronů a softwaru pro rozšířenou realitu na YouTube. Tato videa však nebyla soukromá a dohromady je zhlédlo více než 30 000 uživatelů. A právě informace o těchto uživatelích nyní FBI potřebuje.

Prozatím není jasné, zda Google předal údaje, které úřady požadovaly. Zajímavé přitom je, že nejde o ojedinělý případ. Úřady společnost požádaly také o seznam účtů, které sledovaly živý přenos na YouTube, v rámci kterého policisté prohledávali oblast po oznámení, že je v odpadkovém koši umístěna výbušnina.

Mluvčí Googlu sdělil, že společnost dodržuje ochranu soukromí svých uživatelů. Kritici a ochránci soukromí se však obávají, že vládní agentury překračují své pravomoci a využívají je k získávání citlivých informací o lidech, kteří se jen náhodou dívali na konkrétní videa na YouTube a v žádném případě neprovedli nic nezákonného.

Zdroj: engadget.com