Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potkají se poradce prezidenta a premiéra… Zní to jako začátek vtipu, ale k smíchu to není

Prezidentův poradce Martin Nejedlý se měsíce scházel s poradcem Andreje Babiše Markem Hančem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezidentův poradce Martin Nejedlý se měsíce scházel s poradcem Andreje Babiše Markem Hančem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Už jenom to, že tajná služba musela monitorovat komunikaci mezi poradci premiéra a prezidenta, vypovídá o České republice nedávné minulosti mnohé. Nevíme, zda tímto kanálem unikla nějaká podstatná informace do Ruska. Ale samotná možnost jeho vytvoření představovala riziko, které si Česko uprostřed války nemůže dovolit opakovat.

Jak odhalili investigativní reportéři Deníku N, se Zemanovým poradcem Martinem Nejedlým se bez vědomí svého šéfa několik měsíců tajně scházel blízký spolupracovník Andreje Babiše Marek Hanč, který premiérovi radil v mediální oblasti. S Nejedlým se Hanč sblížil také díky tomu, že se přátelily partnerky obou mužů.

Jenže při vzájemných schůzkách nezůstalo jen u vzpomínání na společně strávené dovolené na Tenerife nebo plánování dalších. Nejedlého zajímalo, co Babiš řeší a o čem se v premiérově okolí mluví. A mimořádný zájem měl o témata, která byla důležitá také pro Rusko a jeho vliv na českou politiku. Například o osud tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného, který stál v cestě Zemanovu plánu dovézt do České republiky ruskou vakcínu Sputnik proti koronaviru.

Schůzky ale sledovala tajná služba BIS, která o nich loni v létě Babiše informovala. Jeho spolupráce s Hančem tím skončila; premiér vynášení informací podle zdrojů z jeho okolí vnímal jako zradu.

Jenže – zřejmě ne jako zradu českých, nýbrž svých vlastních zájmů. A tady narážíme na hlavní varovné poselství, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější