https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-pomoci-ochranarum-s-peci-o-motyli-louky-i-botanickou-zahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou pomoci ochranářům s péčí o motýlí louky i botanickou zahradu

11.9.2022 01:02 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Lidé mohou během babího léta pomoci ochranářům s péčí o cenné motýlí louky i obnovenou botanickou zahradu. Dobrovolnické akce se v následujících dnech uskuteční v lokalitách Volkramy na Vyškovsku, v Radiměři nedaleko Svitav a v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. O pomoc na webu požádal Český svaz ochránců přírody (ČSOP), který zastřešuje síť pozemkových spolků pečujících o desítky cenných území v Česku.
 

Do kosení a odklízení trávy se 10. a 11. září pustí dobrovolníci ve Volkramech. O pozoruhodnou stepní lokalitu poblíž Slavkova u Brna už téměř dekádu pečuje spolek Hořepník. Jeho členové tam v minulosti odstranili křoviny, které škodily cenným stráním s řadou vzácných druhů rostlin. V současnosti jsou Volkramy na seznamu evropsky významných lokalit Natura 2000. "Spí se ve stanech přímo na lokalitě, dorazit lze již v pátek večer," uvedli pak ochranáři k dobrovolnické akci. Zástupce spolku mohou lidé kontaktovat přes e-mail podhorny.csop@seznam.cz.

Ve stejném termínu bude akce v Bečovské botanické zahradě. Ta byla za první republiky jednou z nejvýznamnějších sbírkových zahrad v Československu, později však zpustla a obnovy se dočkala až po přelomu tisíciletí. Pozemkový spolek Berkut podle ČSOP nyní v Bečově nad Teplou potřebuje pomoci především s podzimní údržbou sadů v areálu zahrady. "Včetně sběru ovoce a jeho přípravy na moštování," uvedli ochranáři. Upozornili, že je možné přespat v areálu zahrady - buď ve vlastních stanech, nebo v už postavených podsadách. Zájemci by měli napsat na e-mail becovskabotanicka@seznam.cz.

Poslední z dobrovolnických pobytů bude od 15. do 18. září v Radiměřském motýlím království na pomezí Čech a Moravy. Sady a louky nedaleko Svitav kromě motýlů svědčí i plazům, ptákům a orchidejím. Dobrovolníky čeká sečení trávy, hrabání a sušení sena, ale i přehánění ovcí, koz a koní, kteří se v místě pasou. Podle ochranářů jsou ale v plánu i táboráky a výlet. Zářijový "ochranářský tábor" letos uspořádá pozemkový spolek Arion potřetí, zaregistrovat se lze na adrese kalous.roman@seznam.cz.

Obnova radiměřské lokality začala v roce 2016, kdy se podle Arionu experti obávali, že vymírá místní populace kriticky ohroženého motýla - modráska černoskvrnného. Většinu ze zhruba deseti hektarů teplomilných květnatých strání tehdy pokrývaly náletové dřeviny, které dobrovolníci odstranili.

Pozemkové spolky působí v rámci kampaně ČSOP Místo pro přírodu. Ochranáři vykupují pozemky, kterým hrozí akutní nebezpečí jako je vykácení lesa, odvodnění mokřadů nebo rozorání květnatých luk. Lokální pozemkové spolky pak o tato místa pečují tak, aby na nich byl možný život či návrat, mnohdy ohrožených, rostlin a živočichů. Peníze ČSOP vybírá ve veřejné sbírce spuštěné v roce 2003. Za tu dobu svaz vykoupil kolem 180 hektarů pozemků na 50 lokalitách po celém Česku, některá místa má v pronájmu. Kampaň Místo pro přírodu lze podpořit přes účet 9999922/0800. Dobrovolnické akce ČSOP pořádá v cyklu Víkend pro přírodu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist