https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-za-poslednich-30-let-bylo-nelegalne-zabito-pres-milion-morskych-zelv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Za posledních 30 let bylo nelegálně zabito přes milion mořských želv

12.9.2022 02:17 (ČTK)
V uplynulých 30 letech bylo nelegálně zabito více než 1,1 milionu mořských želv, píše britský list The Guardian s odkazem na novou studii amerických vědců. Mořské želvy se loví jako potrava, pro použití v tradiční medicíně a na prodej v podobě artefaktů, dekorací nebo šperků. Podle OSN je lov želv a obchodování s nimi součástí celosvětového nelegálního trhu s volně žijícími živočichy v hodnotě až 23 miliard dolarů (564 miliard Kč) ročně.
 

Vědci z Arizonské státní univerzity odhadují, že v posledních deseti letech bylo každoročně nelegálně zabito přibližně 44 000 želv v 65 zemích, a to navzdory zákonům na ochranu těchto živočichů.

"Ta čísla jsou opravdu vysoká a zcela jistě podhodnocená, protože je velmi těžké analyzovat jakýkoliv druh nezákonné činnosti," uvedl Jesse Senko, který působí na Arizonské státní univerzitě jako odborný asistent a je jedním ze spoluautorů studie.

Vědci analyzovali více než 209 recenzovaných článků v odborných časopisech, archivní zprávy v médiích, dotazníky a zprávy ochranářských organizací s cílem odhadnout rozsah nelegálního lovu želv. Zkoumali přitom také přeshraniční pašování celých želv nebo jejich částí, včetně hlav, ocasů a krunýřů.

Studie identifikovala téměř 43 000 želv, s nimiž se v letech 1990 až 2010 nelegálně obchodovalo, podle Senka je však skutečný počet určitě vyšší.

Podle studie zveřejněné v časopise Global Change Biology patří jihovýchodní Asie a Madagaskar k hlavním místům lovu mořských želv. Ve Vietnamu začíná většina nelegálního obchodu s mořskými želvami, a Čína a Japonsko jsou největšími trhy pro nelegální želví produkty.

Rozvojové země budou podle Senka nadále nelegálně dodávat želvy, dokud je budou bohatší země vyžadovat jako luxusní zboží. "V několika kulturách se považuje mít doma vycpanou želvu za symbol společenského postavení," uvedl.

Přibližně 95 procent nelegálně lovených želv jsou karety obrovské nebo karety pravé. "Kareta obrovská je považována za nejchutnější," uvedl Roderic Mast, ředitel neziskové organizace na ochranu mořských živočichů Oceanic Society, který se na studii nepodílel. Kareta pravá je podle něj lovena kvůli svému krásnému krunýři. Tyto druhy jsou zařazeny na seznam ohrožených, respektive kriticky ohrožených druhů. V oblastech, kde byly loveny, se jich ale podle Senka nachází stabilně poměrně vysoký počet.

Pozitivnějším zjištěním studie je, že se nelegální využívání mořských želv v posledních letech snížilo o 28 procent. Autoři studie to přičítají zvýšené právní ochraně.

"Jsem rád, že se to snižuje, ale neočekávám, že lov želv někdy úplně přestane," poznamenal Mast.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist