Evropská kosmická agentura zprovoznila další dva satelity pro navigační systém Galileo

Evropská kosmická agentura EUSPA v uplynulých týdnech zprovoznila ve vesmíru další dva satelity, od kterých si slibuje další zpřesnění evropského navigačního systému Galileo. Systém, který má po celém světě přes tři miliardy uživatelů, tak nyní využívá už celkem 28 družic. Na dotaz ČTK to uvedla agentura EUSPA. Ta v tomto týdnu oslavila deset let od svého umístění v Praze.

Zatím nejnovější družice Galilea ve vesmíru je v provozu od 29. srpna, další funguje už od května. Oba nové satelity obíhají asi 23.000 kilometrů nad Zemí. Podle agentury by měly dál zpřesňovat a zároveň zrychlovat data v navigačním systému. "Větší počet satelitů znamená nejen větší dostupnost, ale také robustnost navigace. Lepší uživatelský zážitek přinese také více tržních příležitostí pro evropské společnosti, malé a střední podniky a podnikatele,“ řekl výkonný ředitel agentury Rodrigo da Costa.

Evropský globální satelitní systém Galileo je v provozu od roku 2016. Jeho fungování zajišťuje právě EUSPA, která je zároveň jedinou agenturou EU se sídlem v Praze. Vedle toho agentura sdružuje mimo jiné také řízení všech dalších kosmických programů EU. EUSPA se 6. září 2012, tehdy ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA), přestěhovala z Bruselu do Prahy, v tomto týdnu tak oslavila deset let v Česku.

Agenturu ovšem v příštích letech čeká další stěhování, tentokrát ovšem pouze v rámci české metropole. Během tří let by agentura měla postupně opustit své současné sídlo v pražských Holešovicích, které je po loňském rozšíření agentury už kapacitně nedostatečné. Novým sídlem by se měl po dostavbě stát dosud nedokončený objekt Nová Palmovka, k čemuž na konci srpna podepsali zástupci EUSPA, státu a hlavního města smlouvu o budoucí nájemní smlouvě. Komplex objekt Nová Palmovka začala před osmi lety stavět Praha 8, ale nedokončila jej. Loni stavbu převzal magistrát, který plánuje na Palmovce také obytnou čtvrť.

Navigační systém Galileo je v testovacím provozu od prosince roku 2016, v plném provozu je od roku 2019. Je obdobou amerického navigačního systému GPS, k provozu by měl postupně využívat více než tři desítky satelitů. Vlastní družicový polohovací systém známý pod jménem BeiDou buduje také Čína.

Související

Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA)

Navigační systém Galileo, jehož fungování řídí EUSPA z Prahy, využívají čtyři miliardy lidí

Navigační systém Galileo, jehož fungování zajišťuje z Prahy agentura EU pro kosmický program (EUSPA), v současnosti po šesti letech provozu využívají čtyři miliardy uživatelů po celém světě. Na tiskové konferenci při příležitosti Dní otevřených dveří EUSPA 2022 to dnes řekl výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. Je to o 1,6 miliardy uživatelů více než loni. Aktivity agentury přispěly do českého HDP za posledních deset let až 140 milionů eur (3,892 miliardy korun), což představuje přibližně 4000 pracovních míst, informovala EUSPA.

Více souvisejících

Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy