Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Sankce snad už neplatí? Lavrov získal americké vízum, aby mohl do OSN. Úřady USA mlčí

Autor: ČTK - 
13. září 2022
21:34

Spojené státy daly ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi a polovině požadovaného diplomatického doprovodu víza, která delegaci umožní účast na zasedání Valného shromáždění OSN. Podle agentury Reuters to dnes sdělil ruský diplomatický zdroj.

Nad účastí ruské delegace na každoročním setkání vrcholných představitelů zemí celého světa dlouho visel otazník. Moskva žádala několik desítek víz pro delegaci vedenou Lavrovem, pro posádku letadla a pro ruské novináře. Americké ministerstvo zahraničí na začátku září uvedlo, že kvůli snížení počtu administrativního personálu na velvyslanectví v Moskvě je vydávání povolení zpomalené.

Lavrov se chce zúčastnit rozpravy, která ve Valném shromáždění začíná 20. září, přestože je na americkém i unijním sankčním seznamu kvůli ruské válce na Ukrajině. Na to, že žádný z 56 členů ruské delegace neobdržel americké vízum pro cestu na zasedání Valného shromáždění, si v dopise z 2. září generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi stěžoval ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja.

Nejmenovaný ruský diplomatický zdroj řekl, že USA schválily 24 víz. Podle Reuters není jasné, zda Washington zajistil víza i ruské posádce letadla a zda by Lavrov případně do New Yorku cestoval komerční linkou. Ministerstvo zahraničí USA podle Reuters zatím na žádost o komentář nereagovalo.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

6:08
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

Oleh, šéf technického oddělení ukrajinské elektrárny, která se opakovaně stala terčem ruského útoku, má jasnou odpověď na otázku, co těžce zkoušený ukrajinský energetický sektor nejvíce potřebuje: „Patrioty.“ Ukrajinští energetici se snaží opravovat škody způsobené zesilujícími ruskými vzdušnými útoky, jejichž účelem je zdemolovat ukrajinskou energetickou infrastrukturu, podkopat ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nezvládnou zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu nedodají systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly překazit snahy Rusů napáchat další škody na beztak poničených elektrárnách, napsala agentura AP.

Spojené státy nějaké systémy Patriot Ukrajině dodaly a před několika dny po naléhavých prosbách ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oznámily, že pošlou další.

„Rakety udeří rychle. Opravy trvají dlouho,“ poznamenal Oleh. V elektrárně, která patří společnosti DTEK, největšímu soukromému dodavateli elektrické energie na Ukrajině, po nedávném raketovém útoku v jedné části zůstal nepořádek tvořený rozbitým sklem, roztlučenými cihlami a zkroucenými kusy kovu. Tato uhelná elektrárna je jedním ze čtyř podniků patřících DTEK, které byly při útoku zasaženy. Místo, kde se elektrárna nachází, technické podrobnosti škod a plná jména zaměstnanců nelze z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Během návštěvy elektrárny pracovníci státní služby pro mimořádné události v helmách a s jistícími úvazky šplhali po zkroucené střeše obří budovy, hodnotili rozsah škod a občas odhazovali kusy trosek.

22:06
2. 5. 2024

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
2. 5. 2024

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa