Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Místo limuzíny autobus: Jak se světoví lídři dopraví na královnin pohřeb. Co Bidenova „Bestie“?

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2022
19:39

Dá se očekávat, že na pohřeb britské královny Alžběty II. (†96) dorazí státníci a diplomaté z celého světa. Už nyní se řeší, jak to bude s jejich ochranou a hlavně přepravou. Přednost dostanou v tomto případě Spojené státy, pouze „nejmocnější“ muž světa prezident USA Joe Biden. Jen ten zřejmě bude moct na pohřeb přijet svou obrněnou limuzínou. I ostatní světoví politici mají své zabezpečené vozy, nicméně na hierchii důležitosti nejsou tak vysoko, takže jim podle logistických plánů bude muset stačit autobus, uvedl list Daily Mail.

Pohřeb britské panovnice bude největší diplomatickou akcí od pohřbu expremiéra Winstona Churchilla v roce 1965. Většina státníků – diplomatů, prezidentů a premiérů zřejmě vyrazí na cestu k obřadu společně v autobuse z blíže nespefikovaného místa, aby byl zachován bezpečnostní protokol. Je možné, že francouzský prezident Emmanuel Macron, izraelský prezident Jicchak Herzog či japonský císař Naruhito také dostanou povolení jet ve vlastním voze, kdo výjimku dostane zcela určitě, je Biden.

Pozvánky na poslední rozloučení s Alžbětou II. rozesílal Buckinghamský palác v sobotu, Bidenovi svou účast potvrdili v neděli. Palác zároveň informoval o tom, že se řídí základním protokolem, i ten opravňuje amerického prezidenta k užití obrněné limuzíny, zatímco ostatní lídři mají dorazit hromadě. Organizátoři pohřbu mají plné ruce práce, do Británie se chystá více než 100 státníků, hlav států, králů a královen. Datum pohřbu – 19. září – se navíc rychle blíží, největším strašákem logistického útvaru jsou „přecpané“ ulice u Westminsterského opatství.

Biden je v limuzíně v naprostém bezpečí

Bidenova „prezidentská Bestie“, jak se několikamilionovému cadillacu přezdívá, je vybavena nejlepší možnou ochranou, má kamery s nočním viděním, děla se slzným plynem, karosérie má brnění na tlouštku 20 centimetrů. Jen dveře vozu váží pomalu jako letadlo, pokud limuzíně někdo prostřelí pneumatiky, může dál jet. Uvnitř je vestavěný komunikačný modul a prezident USA se může spojit s kýmkoliv na světě.

Uvnitř vozu je také bezpečná kyslíková zásoba, krevní konzervy prezidentovy krve. Limuzína je schopná přestát chemický i biologický útok, odolat výbuchu a střeleckému útoku. Podvozek auta je podle expertů nezničitelný. Kromě karosérie má i neprůstřelná okna. Povolení užít vlastní vůz by mohli dostat i další státníci, třeba Macron.

Ruského prezidenta zastoupí velvyslanec

Všechny země, které mají diplomatické vztahy s Británií, byly vyzvány k tomu, aby měly své představitele na pohřbu. Předpokládá se, že delegace budou celkově menší, než je zvykem. Všichni zástupci daných zemí byli obeznámeni s počtem míst, který je určen pro jejich delegaci. Seznam hostů podle Buckinghamského paláce ještě není úplně hotový. Co se Ruska týče, na pohřbu by měl být přítomen velvyslanec, dorazí i zástupce Severní Korey.

Otazník visí nad přítomností amerických exprezidentů, Buckinghamský palác neuvedl, zda zaslal pozvánku Donaldu Trumpovi, Baracku Obamovi, Georgi Bushovi mladšímu nebo Billu Clintonovi, ani někdejší prezidenti neinformovali, zda se se svými manželkami vydají na rozloučení s královnou. Mluvčí Bílého domu Karine Jeanová-Pierreová potvrdila, že pozvánka přišla a že ji Bidenovi přijali a potvrdili svou účast. „Pozvánka, kterou održela americká vláda, byla výhradně pro pana prezidenta a první dámu,“ vysvětlila.

Komerční let a autobus, limuzíny i helikoptéry jsou zakázané

S dotazy na přítomnost dalších osobností Jeanová-Pierreová odkázala tisk na kancelář britského velvyslanectví. Není nic neobvyklého, že se exprezidenti USA účastní pohřbů důležitých světových lídrů, v roce 2013 vyrazil na pohřeb Nelsona Mandely nejen tehdejší lídr USA Obama, ale také exprezidenti Bush, Clinton a Jimmy Carter. Do Jihoafrické republiky letěli společně s Obamou na palubě Air Force One.

Bidenovi budou během svého pobytu v Británii ubytováni v rezidenci amerického velvyslance, sídlo Winfield House má několik desítek pokojů. I když by měl dostat výjimku, je možné, že Biden přece jen nakonec vymění svou limuzínu za autobus, spekuluje server Politico. Podle jeho zdrojů kancelář ministerstva zahraničních věcí a věcí Commonwealthu (FCDO) totiž i ty nejprominentnější lídry světa vyzvala, zda by nepřiletěli komerčními lety a nezvážili přepravu na pohřeb autobusem. FCDO je rovněž upozornilo, že nebude možné k přepravě po Británii používat helikoptéru.

Video  Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi