Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Smrt režiséra Jeana-Luca Godarda (†91): Objevitel Belmonda zvolil asistovanou sebevraždu

Aktualizováno -
13. září 2022
19:21
Autor: ČTK, Mii - 
13. září 2022
18:59

Francouzský režisér Jean-Luc Godard zvolil pro odchod ze života asistovanou sebevraždu, oznámil list Libération. Godard zemřel dnes ve věku 91 let. Známý tvůrce filmů s Jeanem-Paulem Belmondem zákrok podstoupil ve Švýcarsku, kde jsou asistované sebevraždy povoleny. Nebyl nemocný, důvodem pro jeho rozhodnutí bylo vyčerpání.

„Jean-Luc Godard zemřel poklidně ve svém domě obklopený těmi, koho miloval,“ oznámila v prohlášení režisérova partnerka Anne-Marie Miévilleová s tím, že „se nebude konat žádný oficiální obřad“. Agentura AFP získala od zdroje blízkého rodině potvrzení informace, že Godard zvolil asistovanou sebevraždu, kterou umožňuje švýcarský zákon. „Bylo to jeho rozhodnutí a bylo pro něj důležité, aby se o tom lidé dozvěděli,“ sdělil tento zdroj. Godard žil ve Švýcarsku od 70. let.

Libération připomenul, jak se Godard vyjádřil ke smrti na filmovém festivalu v Cannes v roce 2014. „Nebudu se snažit pokračovat za každou cenu. Když budu příliš nemocný, nehodlám se nechat tahat ve vozíku. Vůbec ne,“ řekl tehdy. Novinář se ho zeptal, zda by zvolil asistovanou sebevraždu, a Godard odpověděl: „Ano, i když pro tuto chvíli je toto zvolení smrti ještě příliš nesnadné.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na Godardovu smrt uvedl, že Francie přišla o národní poklad. Ředitel festivalu v Cannes Thierry Fremaux uvedl, že cítí „ohromný smutek“.

Bořil filmové konvence

Godard začínal v 50. letech jako filmový kritik v časopise Cahiers du cinéma společně s dalšími režiséry, kteří v 60. letech vytvořili hnutí označované jako francouzská nová vlna - s Françoisem Truffautem, Érikem Rohmerem, Claudem Chabrolem a dalšími.

Godardův snímek U konce s dechem, natočený v roce 1960, je považován za stěžejní film nové vlny a proslavil tehdy začínajícího Jeana-Paula Belmonda, který hrál hlavní roli s Jean Sebergovou. Ke spolupráci s Belmondem se Godard vrátil v roce 1965 v Bláznivém Petříčkovi, kde hlavní ženskou roli hrála tehdejší Godardova manželka Anna Karina. Ta se objevila v řadě nejslavnějších Godardových filmů 60. let jako Alphaville, Žít svůj život či Banda pro sebe. V roce 1963 v dalším klasickém Godardově filmu Pohrdání, natočeného podle předlohy Alberta Moravii, hrála hlavní roli Brigitte Bardotová.

Godard ve svých nejslavnějších filmech 60. let posunoval hranice filmové řeči a snažil se bořit dosavadní filmové konvence - v práci kamery, střihu i dialogu.

Video  Pohřeb Jeana-Paula Belmonda  - Reuters
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 13. září 2022 19:31 )

V kazdem pripade prumerny obcan naseho statu na to nema../penize/

doktormediciny ( 13. září 2022 19:30 )

Hm....Mne by zajimaklo jestlio je toto reseni nejak limitovano treba vekem, zdravotnim stavem, event.dusevnim zdravim

Zobrazit celou diskusi