Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Hororový nález na Slovensku: Pětatřicet koster bez hlavy!

Ilustrace
Ilustrace  (Autor: Blesk:Michal Přichystal)
Autor: rix - 
13. září 2022
18:08

K opravdu nezvyklému nálezu došlo ve Slovenských Vráblech. Slovenští vědci tam při výzkumu archeologické lokality z mladší doby kamenné našli nejméně pětatřicet pozůstatků lidských těl. Všem chyběla hlava! Jde o oběti krutého rituálu?

Výzkum unikátního místa probíhá pod záštitou slovenských vědců z Archeologického ústavu Slovenské akademie věd už sedm let. „Zkoumají jednu z největších středoevropských aglomerací rolníků z mladší doby kamenné z období přibližně mezi lety 5250 až 4950 před Kristem,“ vysvětlil ředitel akademie věd Matej Ruttkay. 

Z čerstvého nálezu jsou ale překvapení i odborníci. „Téměř všem chyběla hlava. Našla se pouze jedna lebka. Zajímavostí jsou i provrtané zuby, které mohly být součástí jakýchsi amuletů. Podle prvních zjištění jsou mezi mrtvými hlavně mladí lidé,“ uvedl jeden z vedoucích výzkumu Ivan Cheben. 

Hlavní otázkou pro vědce zůstává, co se na místě před mnoha tisíci lety odehrálo. Posloužit k tomu mají laboratoře a odborníci. „Budou zjišťovat jestli šlo o oběti epidemie nebo kultovního obřadu,“ popsal Ruttkay. Neví se ani to, jestli byly hlavy oddělené násilím nebo až při rozkladu těla. „Věříme, že se nám postupně podaří vše rekonstruovat a odhalit tak příčiny zániku aglomerace,“ dodal pro deník topky.sk 

Video  Ve Veselí nad Moravou archeologové odkryli až 600 let staré kostry.  - ŘSD
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi