Služební auto magistrátu bylo viděno v pondělí 5. září kolem třetí hodiny odpoledne. Zaparkované na chodníku stálo podle Michala V. několik desítek minut s okénky otevřenými dokořán, ačkoliv v něm nikdo neseděl. Zaujala ho také kartička za předním sklem, která uváděla, že se jedná o služební vozidlo Magistrátu hlavního města Prahy.

Michal V. se tedy zeptal přímo magistrátu, zda vozidlo opravdu patří úřadu, a kdo konkrétně ho měl v daný den k dispozici. „Dne 05. 9. 2022 auto sloužilo k potřebám plnění pracovních úkolů náměstka primátora - člena Rady hl. m. Prahy pro oblast dopravy a památkové péče, a pohybovalo se s řidičem v rámci území Prahy 1, 2, 3, 6, 4, 7, 8 a 9, přičemž bylo najeto 60 km,“ stojí v odpovědi magistrátu.

Náměstek, který autem nejel

Oním náměstkem, jenž auto s řidičem ten den využíval, je Adam Scheinherr. Ten se k celé situaci záhy vyjádřil na sociálních sítích. „V příslušný den magistrátní auto řídil řidič, kterého neznám, a vůbec jsem netušil, že někde zaparkoval takto ,na prasáka',“ napsal.

Rozpaky přitom budí následující: „Já jsem v tomto místě, ve Veletržní ulici, z auta nevystupoval ani do něj nenastupoval. Měl jsem jednání na TSK, kam jsem přijel tramvají. Pak jsem se ale potřeboval rychle dostat autem na jiné jednání, a do vozu jsem nastoupil v ulici U Studánky,“ uvedl. Vůz se přitom nachází u bydliště starosty Prahy 7 Jana Čižinského (Praha sobě), Scheinherrova stranického šéfa.

Zejména jeho věta o tom, že se potřeboval rychle přemístit, a tak použil auto, podráždila řadu Pražanů - Scheinherr je totiž proslulý svou propagací jízdy na kole či městskou hromadnou dopravou. „Proč jste nejel na kole?“ rýpl si do něj Jakub. „Potřeboval se rychle dostat autem - to jako vážně? Po Praze se snad jezdí jen MHD a na kole, ne? A jak se jelo mezi těmi všemi zelenými patníky zúženými vozovkami,“ uvedl Tomáš.

„Já se netajil nikdy tím, že jezdím nejvíce MHD, pak autem, na kole a chodím pěšky. Investice v dopravě také směřujeme do všech druhů dopravy podle daného místa. A nikdy jsem neřekl, že auto v Praze není potřeba,“ hájil se Scheinherr. „Je jasné, že řidič při čekání na mne spáchal dopravní přestupek, a budeme to s ním řešit,“ dodal s tím, že jako papaláš parkoval někdo jiný, ne on. Jedno, že to bylo jeho autem.

Opozice: „velké chucpe”

Kauza před volbami pochopitelně neunikla ani opozičním politikům. Ti v nedávné době čelili podobné podobným mediálním výstřelům z řad koalice - to když řidič Bohuslava Svobody (ODS) vysadil kandidáta na primátora těsně u přechodu před magistrátem, protože se konalo zastupitelstvo.

„Že budou kritizovat řidiče pana docenta Svobody, který zastavil na místě, které umožňuje zastavení, tudíž se ani řidič, a ani pan docent Svoboda žádného přestupku nedopustili, a zároveň budou omlouvat a bagatelizovat stání magistrátní limuzíny pana náměstka Scheinherra na chodníku přímo před domem pana Čižinského, to už mi přijde jako velké chucpe!” nebere si servítky starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

„Praha Sobě je sama o sobě etalonem dvojího metru. Vládne, ale přitom nabízí změnu, bojuje s korupcí, ale má za sebou kauzu Dozimetr, chce transparentnost, ale jmenuje ředitele městských firem bez výběrového řízení. Bojuje proti autům a řidičům a pak tohle,” kroutí hlavou lídr pražské ANO Patrik Nacher.

Fotogalerie
12 fotografií