Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Nebývalá kritika Putina: Už i jeho věrní komentátoři uznávají, že válka nejde podle plánu

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2022
16:37

„Putinovi komentátoři“, to je skupina televizních osobností, které už před vpádem Ruska na Ukrajinu hájily postup ruského prezidenta Vladimira Putina. Po vypuknutí „speciální vojenské operace“, jak Kreml ruskou válku nazývá, tyto „putinovské tlampače“ šířily dezinformace a často vyzývaly k drsnému postupu nejen vůči Ukrajině, ale i vůči Západu. Tenhle týden ale i tito moderátoři a jejich hosté museli reflektovat masivní ruský neúspěch a postup ruské propagandy. Ve vysílání tak poprvé zaznělo, že invaze „nejde podle plánu“, uvedl list Daily Mail.

Místo předpokládaného bleskového vítězství je Rusko ve fázi katastrofického selhání, alespoň to tak působí podle postupu ukrajinské protiofenzivy. „Je naprosto nemožné vyhrát,“ komentoval situaci opoziční ruský politik Boris Naděždin. Podle něj by bylo třeba buď přikročit k eskalaci, nebo obnovit mírová jednání. Oproti jiným kritickým výstupům v ruské televizi našel tentokrát host zastání v prokremelském moderátorovi i přizvaných expertech.

Co je rána pro Rusko?

Člen Státní dumy poznamenal, že Rusko dostalo „těžký psychologický zásah“, Naděždin současnou taktiku ruské armády označil za „koloniální válečné metody“, které podle něj k výhře či převaze nepovedou. Stejné obavy sdílí i jindy čistě prokremelští přívrženci, jak ukázala například reakce Viktora Oleviče. „Říkali nám, že vše jde podle plánu. Věří tomu někdo po půl roce? Věří někdo, že bylo záměrem opustit město Balaklija? Věří někdo, že cílem byl neúspěšný pokus dobýt Charkov?“ prohlásil komentátor.

Rovněž člen Putinovy vlády Alexander Kazakov připustil, že tohle (ukrajinská protiofenziva - pozn. red.) je pro Rusko rána. Další komentátor Alexej Timofejev varoval, že válka může pokračovat „ještě hodně dlouhou dobu“, pokud se její vývoj nezmění. „Podle jednoho experta by ruská armáda riskovala, pokud by vstoupila do Oděsy, riskovala by náruživá objetí místních, kteří by byli ovíněni svou láskou k Rusům. No, to po 24. únoru víme, že se nestalo. Oděští rezidenti rozhodně nechtějí objímat ruské vojáky,“ prohlásil Timofejev.

„A ten samý expert ve státní televizi pořád hlásá, že musíme postupovat stejně jako dosud. Nevím, jestli jsou jeho analýzy tak chybné, ale je totálně vedle, je to úplně špatně, proč bychom měli poslouchat názor toho samého experta, který říká, že bychom takhle měli postupovat až do konce?“ rozčiloval se Timofejev.

12:07
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1270 lidí, 22 tanků, 33 obrněných vozidel, 19 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit. V rámci letišncíh jarních dní jsou to ztráty nadprůměrné.

11:21
Dnes

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že „zneškodnila“ sabotéra ukrajinské vojenské rozvědky, jenž přijel přes Litvu do Ruska páchat „teroristické útoky“ na vojenská a energetická zařízení v Moskevské a Leningradské oblasti. Napsala to dnes agentura TASS. Podle agentury Reuters FSB uvedla, že muže zabila. Kyjev se k případu dosud nevyjádřil.

Občan Ruské federace narozený v roce 1976 na příkaz ukrajinské vojenské rozvědky HUR plánoval sérii teroristických útoků na ruském území, tvrdí tiskové oddělení FSB. Ruští agenti ho prý objevili ve skrýši v Leningradské oblasti. „Při zatýkání kladl ozbrojený odpor pomocí střelných zbraní a byl zneškodněn,“ dodala ruská tajná služba.

FSB dále tvrdí, že muž prošel diverzním výcvikem v Litvě. Údajný sabotér podle ruské tajné služby přijel letos v březnu z Litvy, kde prý před tím studoval používání výbušných a ručních zbraní, napsal nezávislý server Meduza.

10:49
Dnes

„Pokud se válka (na Ukrajině) protáhne do roku 2025, pak úroveň výdajů na armádu z let 2023 až 2024 nebude dostatečná a bude třeba ji zvýšit,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Loni Maďarsko vydalo na obranu přes 2,4 procenta, tedy více než dvě procenta stanovená dohodou států NATO. Orbán dodal, že vláda pak bude mít méně prostředků na jiné účely.

Zobrazit celý online

Opozičník navrhuje mírová jednání

Naděždin se pravidelně objevuje v televizních politických debatách s nadějí, že své liberální a opoziční názory rozšíří mezi širší veřejnost. Putina napřímo ale nekritizuje, jeho terčem jsou spíše prezidentovi poradci. „Někdo mu (Putinovi - pozn. red.) musel říct, že se Ukrajinci vzdají, že utečou, že se chtějí připojit k Rusku. Tohle mu celou dobu musí někdo říkat. Je naprosto nemožné porazit teď Ukrajinu, hlavně s těmi zdroji a koloniálními válečnými metodami, které Rusko používá. Navíc s posilami, jako jsou žoldáci, a bez mobilizace,“ poukázal Naděždin.

„Navrhuji mírové dohody o ukončení války a posun k řešení politických problémů,“ dodal opozičník. Putin ani jeho ministr obrany Sergej Šojgu se zatím veřejně k ukrajinským úspěchům a ruským nezdarům nevyjádřili.

Video  Až nyní končí příběh Sovětského svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa