Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Žádný strop pro plyn, jen pro elektřinu: Takhle chce Evropská komise zkrotit drahé energie

Autor: ČTK - 
13. září 2022
15:55

Maximální prodejní cena elektřiny vyráběná neplynovými elektrárnami by měla být 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu (MWh). Podle agentury Reuters to vyplývá z pracovní verze návrhu opatření ke zmírnění dopadů rostoucích cen energií, jehož konečnou podobu ve středu ve Štrasburku představí Evropská komise (EK). Exekutiva Evropské unie v něm počítá i s odebráním 33 procent nadbytečných zdanitelných zisků producentům fosilních paliv. Takto získané peníze by měly členské země využít ke snížení cen zejména pro ohrožené domácnosti a firmy.

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku na mimořádné schůzce svolané českým předsednictvím v pátek minulého týdne pověřili Komisi, aby v rámci společného řešení krizové situace na trhu s energiemi připravila podrobnosti pro zabavení části nečekaných zisků elektráren vyrábějících energii ze zdrojů levnějších než plyn. Podle návrhu citovaného agenturou Reuters se cenový strop bude týkat solárních, větrných, jaderných či hnědouhelných elektráren, stejně jako producentů elektřiny z biomasy.

Maximální cena bude na úrovni odpovídající přibližně polovině ceny, za kterou se v Evropě prodávala elektřina v srpnu. Minulý týden hlavně díky příznivému vývoji kolem zásob plynu cena této suroviny poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur za MWh. V srpnu se velkoobchodní cena plynu přechodně dostala ke 350 eurům za MWh.

Komise hodlá v návrhu vedle dvojice zmíněných opatření stanovit i parametry povinného omezení spotřeby elektřiny, které se má týkat běžného provozu i nejvytíženějších hodin. Zástupci unijních vlád budou o návrzích jednat na dalším mimořádném zasedání, které svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na 30. září.

Opatření v Česku

Na zastropování cen energií se na lokální úrovni dohodla v pondělí i česká vláda. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na 6000 korun za megawatthodinu (MWh). Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7000 až 9000 korun za MWh. U plynu by strop měl být stanoven na 3000 korun za MWh.

Video  Hrozí nám „energetická apokalypsa“ a přišlo zastropování cen včas? Lídři z Brna řešili v debatě Blesku energokrizi.  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

bullshit ( 14. září 2022 09:25 )

...oprava Bohužel 1/5 ceny je DPH...

bullshit ( 14. září 2022 09:24 )

Já bych tomu rozuměl tak, že cena je max 6,- Kč a méně. Může ji ČEZ dodávat za burzovní cenu pokud bude menší něž ten strop. bude-li vyšší tak za šestku. Bohužel +/5 ceny je DPH. Byly doby kdy byla dph 5% a nebyla lumpárna plateb OZE a nějaké "emisní povolenky"...

bullshit ( 14. září 2022 09:20 )

Andy je zase profík jak vše správně zkasírovat. Svržením vlády se nic nezmění.

bullshit ( 14. září 2022 09:18 )

Andyho vláda - byla fakt samej odborník ( Faltýnek, Ája, Toman, Havlíček, Blatný, zpěvák... ) a hlavně makáči a poctivci

jajas ( 14. září 2022 09:00 )

Původně jsem se domníval, že Síkela jedná s EU o zastropování energií. Po prvním jednání, (kdy se prý dohodli, že se dohodnou), k zastropování na EU nedošlo. Přesto si Česko teď zastropovalo energie podle svého uvážení a hned na to oznámí EU, že stropuje elektřinu na nižší hranici, než nám zastropovali slepenci....tak teď nevím, jsme součástí EU a budeme postupovat podle EU nebo si každá země bude stropovat podle svého a EU bude jen hlásat stropy, které nikoho nezajímají? Můžete mi to, prosím, někdo vysvětlit?

Zobrazit celou diskusi