Řidiči už se vidí s plným košíkem hřibů a v tu chvíli jim nic nezabrání zaparkovat přímo u prvních stromů. „Neodradí je ani zákazové značky. Auta odstavují i za nimi. Často nám tak blokují vjezd do městských lesů,“ uvedl Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Lesáci tak v posledních dnech pravidelně kličkují mezi odstavenými vozy houbařících. Jakou komplikaci to představuje pro lesní techniku či záchranáře, ani nemluvě.

Pořádně drahé houby

Neukáznění řidiči si neuvědomují, že se jim houby mohou pořádně prodražit, až o pětitisícovou pokutu na místě. Porušení zákazu vjezdu do lesa bývá ještě citelnější, řeší jej správní orgán.

„Přitom do většiny městských lesů v Plzni se lze dostat linkami MHD nebo dojít od nejbližšího parkoviště pěšky,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková. To by ale někteří lidé nesměli být líní na krok...

Nepořádek v lese

Parkování nedisciplinovaných houbařů ale není jediný problém, se kterým se nyní správci plzeňských lesů potýkají. Mezi stromy nacházejí čím dál tím více odhozených odpadků. Přitom různé plasty mohou být nebezpečné pro lesní zvěř.

„Nebezpečné je také svačit na kládách, pokud by došlo k uvolnění, mohou člověka zranit i zabít,“ dodala Barborková. Je proto zákaz na klády vstupovat, sedět na nich a pohybovat se v jejich bezprostřední blízkosti.

Plzeňské městské lesy, o které se Správa veřejného statku stará, mají rozlohu 4120 hektarů. Rozlohou jsou pátým největším městským lesním majetkem v ČR. Rostou v nich nejčastěji borovice či duby.

VIDEO: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor?

Video
Video se připravuje ...

Bedly: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor? Videohub

Fotogalerie
18 fotografií