Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

K Šanghaji se řítí silný tajfun. Čína ruší lety, zavírá školy a evakuuje tisíce turistů

Autor: ČTK - 
13. září 2022
14:46

Úřady ve východočínské provincii Če-ťiang nařídily lodím, aby se kvůli blížícímu se tajfunu Muifa vrátily do přístavů. Kromě toho uzavřely školy a evakuovaly turisty z přilehlých ostrovů. Tajfun, který agentura Reuters označuje za jeden z nejsilnějších v letošním roce, by měl na čínskou pevninu udeřit ve středu ráno SELČ. Do oblasti, která zahrnuje i čínskou finanční metropoli Šanghaj, přinese podle meteorologů silný vichr a lijáky.

Tajfun Muifa, který dnes při postupu přes moře sílil, zřejmě udeří na pevninu mezi přístavními městy Wen-ling a Čou-šan. V blízkosti Šanghaje se očekávají vlny vysoké až pět metrů. Šanghajský přístav už dnes večer omezí část aktivit a ve středu ráno zastaví veškerou činnost.

Čínská letecká společnost China Southern Airlines oznámila, že dnes na letištích v Šanghaji zrušila 25 letů, ve středu se chystá odvolat dalších 11.

Z ostrovů a dalších turistických lokalit v okolí města Čou-šan bylo evakuováno kolem 13 000 lidí, oznámila čínská státní televize. Na letištích ve městech Ning-po a Čou-šan budou ve středu zrušeny všechny lety.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi