„V opačném případě by se nájemníkům podle inflační doložky nájemní smlouvy zvýšilo nájemné až o 20 procent,“ upozornila mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

„S ohledem na současnou složitou situaci, kdy výrazně rostou ceny energií a dalších nákladů na bydlení, a kdy je možné, že by příští rok hrozilo zvýšení nájemného až o 20 procent, jsem navrhl radě městské části Brno-střed, schválit rozhodnutí o neuplatnění navýšení nájemného o inflaci i v příštím roce. Rada můj návrh jednomyslně schválila. Výše nájemného tak v roce 2023 a až do poloviny roku 2024 zůstane na letošní úrovni," konstatoval starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Stejné rozhodnutí učinili před pár dny i brněnští zastupitelé. Inflační doložku neuplatní u přibližně 1000 bytů nesvěřených městským částem. „Byty v majetku města Brna jsou téměř výhradně startovací pro mladé rodiny, samoživitelské pro osamělé rodiče, seniorské v domech s pečovatelskou službou, bezbariérové a sociální. Jde tedy o občany značně ohrožené případným skokovým nárůstem nájemného. S ohledem na tuto situaci je nutné, abychom adekvátně reagovali," vysvětlil primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město v případě 20 % inflace přijde tímto krokem přibližně o 764 tisíc korun měsíčně. „Z mého pohledu jde o výpadek, který město bez problémů zvládne," dodala Vaňková.

Inflační doložka je podmínka nájemní smlouvy, která pronajímateli umožňuje v každém následujícím roce, zvýšit nájemné o průměrnou meziroční míru inflace vyhlášenou Českým statistickým úřadem za předchozí kalendářní rok.

VIDEO: Vizualizace poslední části Nové Zbrojovky