Nářek nad ČT. „Jako na Slovensku nebo v Maďarsku.“ Přitom je to prý jen začátek

27.03.2024 20:10 | Monitoring

Etický panel České televize rezignoval. Místopředseda Rady ČT Pavel Matocha uvedl, že činnost tohoto poradního orgánu byla sporná. A to například v kauze moderátora veřejnosprávní televize Václava Moravce. Kvůli němu měli vést členové Etického panelu ČT spory se současným ředitelem České televize Janem Součkem. Podle dalších reakcí zaznívajících na internetu jde o dobrou zprávu. Objevují se ale také názory, že členové panelu odmítli vydávat vyjádření na objednávku.

Nářek nad ČT. „Jako na Slovensku nebo v Maďarsku.“ Přitom je to prý jen začátek
Foto: archiv
Popisek: Generální ředitel České televize Jan Souček.

Rezignaci celého Etického panelu ČT potvrdil Novinkám jeden ze členů panelu, Nikolaj Savický. „Je to pravda. Naše představy o tom, co má dělat etický panel, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ uvedl Savický.

Za koncem celého panelu mají být podle informací Novinek spory s ředitelem Součkem ohledně politického moderátora Václava Moravce. Na něj vloni přišla stížnost od Institutu Václava Klause (IVK) za to, že označil exprezidenta Klause za „Putinova gubernátora“. Etický panel se ve věci moderátora zastal, Souček pak žádal odůvodnění takového rozhodnutí.

Důvodem sporu mohl být také reportér domácí redakce Jiří Hynek, který odešel z obrazovek poté, co se jeho jméno objevilo v uniklých policejních spisech týkajících se kauzy IKEM.

„Rezignovali všichni členové etického panelu, poradního orgánu generálního ředitele ČT. Jejich činnost byla sporná – za doby nového generálního ředitele se vyjádřili v kauze moderátora Moravce (kdy ‚pokryli‘ jeho vyjádření vůči bývalému prezidentu Václavu Klausovi, že jde o gubernátora Kremlu, aniž uvedli argumenty a analýzu pro své stanovisko) a projevili hodně zvláštní nečinnost v kauze redaktora Hynka,“ uvádí Pavel Matocha na svém facebooku na informaci serveru Novinek.

Svou rezignaci oznámili členové panelu v dopise adresovaném Součkovi s tím, že na funkce rezignují k 31. březnu.

Právník Ondřej Dostál se domnívá, že s rezignací panelu by se mohlo blýskat na lepší časy, Česká televize podle něj stojí na křižovatce dobrého či špatného rozhodnutí. „Blýská se na lepší časy? Etický panel ČT rezignoval pro spory s ředitelem Součkem. Předmět sporu: stížnosti na Moravce, kterého se etický panel zastal; kauza reportéra Hynka a IKEM. Česká televize má na vybranou: buď se uzdraví, nebo hromady hnoje a pak osud jako na Slovensku,“ reagoval na platformě X.

Osud televize veřejné služby na Slovensku zmínil také novinář Tomáš Etzler: „No, není to tak do očí bijící jako na Slovensku nebo v Maďarsku, ale děje se to,“ podotkl k situaci v ČT.

Jako dobrou zprávu z Kavčích hor hodnotí rezignaci celého panelu lékař a olympionik Lukáš Pollert.

Podle někoho není překvapivé, že se členové panelu rozhodli skončit: „Upřímně řečeno, čekal jsem to. Nikdo z těch pánů přece nebude vydávat stanoviska na objednávku,“ komentoval rezignaci Etického panelu ČT,“ uvedl někdejší člen Rady ČT René Kühn.

Etický panel má v současnosti pět členů, jsou jimi Richard Hindls z Vysoké školy ekonomické v Praze, Václav Pačes a Nikolaj Savický z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a dále bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…