Hlavní obsah

Panákův příběh by si zasloužil zfilmovat, říká jeho manažer. Cizina? Složité

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké zdravotní problémy, několik operací, dlouhé dny v nemocnici a ještě delší doba strávená rekonvalescencí a živením naděje na pokračování kariéry. A nyní? Fotbalový obránce Filip Panák válí za Spartu. „Výjimečný příběh. To, co si prožil, si zaslouží možná zfilmovat,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Václav Svěrkoš, jenž je Panákovým manažerem.

Panákův příběh by si zasloužil zfilmovat. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Panák kvůli potížím s kolenem nehrál ligu tisíc dní. Netrápilo ho jen koleno, ale i infekce, která napadla jeho tělo. Prožíval těžké chvíle. V rozhovoru pro Sport.cz v minulém roce přiznal, že zažil jeden až dva momenty, kdy přemýšlel o konci kariéry. Ale nevzdal se. Vrátil se a obdivuhodně znovu rozvíjel svůj potenciál.

„Fotbal je moje vášeň, láska k němu vždy vyhraje. Když budu chtít, budu ho hrát dál. Až skončím vrcholovou kariéru a bude mě koleno trápit, vím, že si stejně půjdu zahrát někam na vesnici,“ vyprávěl Panák ve zmíněném rozhovoru.

„Jeho příběh může být motivací pro kluky, kteří si procházejí zraněním a těžkým obdobím. Vidí, že i když něco vypadá, že nejde zvládnout, tak nakonec jít může,“ tvrdí nyní Svěrkoš. „Jednu dobu to vypadalo, že s fotbalem opravdu skončí. Byla tam i jiná zdravotní rizika, kdy šlo už celkově o jeho zdraví,“ přiznává.

Sparta kupovala blonďatého univerzála z Karviné v únoru 2019, když byl zraněný. Za áčko Letenských debutoval v soutěžním zápase až za dva a půl roku. „Mimo rodiny hrála velmi pozitivní roli Sparta jako klub, celou dobu za ním všichni stáli a dopřáli mu čas. Dva roky v podstatě nehrál, byli mu ve všem nápomocní. Podrželi ho i v oblasti financí. Jsem rád, že to dopadlo dobře. Filip to teď vrací Spartě výkony. Zvládá to skvěle, dnes jsou všichni šťastní, jak to je,“ podotýká Svěrkoš.

Ani nástup do rudého dresu nebyl bezproblémový, na jaře 2022 podstoupil další operaci kolena. Vrátil se v průběhu podzimu téhož roku a postupně se rozehrál. Přispěl k titulu, posiloval svou pozici v sestavě. Vyniká nebojácností, rozehrávkou, přehledem. Patří mezi zástupce kapitána Ladislava Krejčího.

Baník by v budoucnu měl atakovat Plzeň. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Troufnu si říct, že by se mohl dostat i do národního týmu. Svým způsobem je jedinečný v tom, co umí, tedy hlavně rozehrávkou a tím, jak fotbal vidí. Komunikace s Filipem je jednoduchá. Je inteligentní, nepotřebuje moc radit. Na hřišti je vidět, že fotbalu rozumí. Myslím, že každý, kdo Filipa poznal, potvrdí, že je to bezproblémový kluk a že je skvělý do kabiny,“ vypočítává Svěrkoš.

Jsou chvíle, kdy něco nevyjde. Jako nedávno při debaklu v Plzni. Panák se kvůli své minulosti může nad nezdary ze hřiště snadněji povznést. „Tím, co si prošel, už si to možná tak nebere. Zápas v Plzni určitě nepatřil mezi jeho nejlepší,“ vnímá Svěrkoš.

Panák na konci minulého kalendářního roku podepsal ve Spartě novou, víceletou smlouvu. Zkusí se někdy vydat do zahraničí? „Řešili jsme to. Manažeři nebo skauti o něm informace chtějí, ale je těžké si obhájit v top ligách transfer za několik milionů eur, když má hráč limit jako Filip,“ naráží Svěrkoš na historii jeho zranění.

„Teď ho to (koleno) nelimituje, může hrát na sto procent, ale je pro něj složitější udělat nějaký transfer. Jsou i jiné varianty, třeba na závěr kariéry by se možná rád podíval někam ven. Ale pouto Filipa a Sparty je tak silné a vzorové, že si dovedu představit, že Filip tam kariéru dohraje a v budoucnu se zapojí i do fungování v klubu. Lidsky je nastavený skvěle a má charakterové vlastnosti, aby ve Spartě zůstal i v jiné funkci než jen jako hráč,“ zamýšlí se Svěrkoš.

Panák se loni k zahraničnímu snu vyjádřil následovně: „Vždy taková myšlenka je. Láká mě si zkusit jiný fotbal v lepších ligách. Ale pak se nad tím zamyslím, jaký máme ve Spartě servis, jak klub funguje. Za léta zde jsem toho hodně zažil, první dva roky jsem poznal všechny od doktorů až po další lidi. Chodil jsem na zápasy na novinářskou lavici a viděl, kdo všechno klubem žije, pro kolik lidí je fotbal ve Spartě životní vášní. Teď jsem z kádru asi služebně nejstarší a vím, jak klub funguje. Rozum mi vždy řekne, že venku by bylo vše složitější. I s ohledem na to, že tady všichni ví, jak na tom zdravotně jsem, co mi vyhovuje.“

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice zítra 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice