Hlavní obsah

Varšava náhle odvolala generála z prestižní funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava náhle odvolala polského generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského armádního sboru (Eurocorps) se sídlem ve Štrasburku, kterou zastával jako vůbec první Polák, a povolala jej okamžitě do vlasti, dokud vojenská kontrarozvědka nedokončí prověrku zatím neupřesněných „nových informací“ o něm.

Foto: Profimedia.cz

Polský generál Jaroslaw Gromadziński na archivním snímku

Článek

Mezitím už Varšava jmenovala nástupce Gromadzińského, kterým se stal generál Piotr Blazeusz, první zástupce náčelníka polského generálního štábu, oznámily tiskové agentury.

Polský tisk píše o pošramocené pověsti armády v době, kdy čelí přílivu dezinformací a pomluv z Ruska a Běloruska. Sám Gromadziński na sociálních sítích ujistil, že není nic, co by si mohl vyčítat, a věří, že prověrka pro něj dopadne dobře.

Ukrajinci s Rusy prohrávají, chystejme se na válku, mobilizuje polský generál

Evropa

Odvolání velitele se uskutečnilo shodně s procedurami, naši spojenci byli o všem předem informováni, ujišťoval ve čtvrtek v televizi TVN 24 místopředseda polské vlády a ministr obrany Władyslaw Kosiniak-Kamysz. Případ podle něj nevzbudil znepokojení spojenců, kteří jej vnímají jako polskou interní záležitost.

Gromadziński stanul v čele Eurocorpsu koncem loňského června, tedy ještě za předchozí vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Vysvětlení, proč byl generál tak náhle odvolán, se domáhá předchozí ministr obrany Mariusz Blaszczak. V sázce je podle něj důvěryhodnost Polska v očích spojenců.

Podle ministra je to vážné

„Je to vážná záležitost,“ uvedl Kosiniak-Kamysz v televizi o generálově prověřování. Ale jak moc je to vážné, to ministr neprozradil, odmítl také upřesnit, zda se jedná o otázku kriminální, mravnostní, či špionážní.

Prověrka potrvá přinejmenším půl roku, podotkl list Rzeczpospolita a připomněl, že Gromadziński byl dříve prvním velitelem nově vytvořené 18. mechanizované divize a také měl - společně s americkými vojáky - na starosti výcvik ukrajinských vojáků v německém Wiesbadenu. Kdyby v pozadí byla špionážní aféra, jak se spekuluje v některých zahraničních médiích, to už by byl generál obviněn, míní polský deník. Poukázal také na názor politologa Jaroslawa Wolského, podle kterého nemá smysl hledat politiku v pozadí, protože nejspíše jde o „čistě armádní aféru“ týkající se vytváření 18. divize.

Eurocorps (německy Eurokorps) vznikl v roce 1993 z iniciativy tehdejšího německého kancléře Helmuta Kohla a francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. V současnosti mu může být podřízeno až 60 tisíc vojáků z Německa, Francie, Belgie, Španělska a Lucemburska a může být nasazen jak v operacích NATO, tak Evropské unie. Velitelství sboru je ve Štrasburku, poznamenala agentura DPA.

Polská armáda svolává k odvodovým komisím čtvrt milionu mužů a žen

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám