Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2024 18:18
Čas čtení 0:48
Radka Klučárová

Slovensko slaví úspěch: jeho létající auto koupila Čína. Za pár let to může být běžný dopravní prostředek

Slovensko slaví úspěch: jeho létající auto koupila Čína. Za pár let to může být běžný dopravní prostředek
Zdroj: Klein Vision/propagační materiál
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE SLOVENSKO
Uložit Uložené

Slovenský revoluční stroj Aircar v roce 2021 úspěšně absolvoval 35minutový let mezi Nitrou a Bratislavou a nyní jej koupila čínská firma.

Slovenské létající auto Aircar, za kterým stojí společnost KleinVision, mělo před několika lety ve světě obrovský úspěch a dnes o něm opět slyšíme. Výhradní práva na výrobu a používání létajícího stroje koupila od Slováků čínská společnost Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, píše prestižní BBC.

Doporučeno
Nejhorší filmy všech dob: Nechybí kanadská komedie s Vondráčkovou nebo dvojka Titanicu Nejhorší filmy všech dob: Nechybí kanadská komedie s Vondráčkovou nebo dvojka Titanicu 26. března 2024 7:30

Britští novináři v článku zmiňují, že revoluční dopravní prostředek byl vyvinut a testován v Evropě a v roce 2021 úspěšně absolvoval 35minutový let mezi Nitrou a Bratislavou. Ve skutečnosti však svůj první let uskutečnil v roce 2020 v Piešťanech, ale tehdy letěl jen asi sedm minut ve výšce 300 metrů. Osvědčení o letové způsobilosti získal Aircar od slovenského dopravního úřadu v roce 2022.

Létající auto je poháněno motorem BMW a konvenčním palivem. Během dvou minut se změní z pozemního vozu na létající stroj. K provozu stroje je však stále nutná přistávací dráha, kterou například vertikálně přistávající drony již nepotřebují.

Čína má velké plány v oblasti inovací v dopravě. Stejně jako elektromobily by chtěla v budoucnu rozšířit kompaktní létající stroje po celém světě. Minulý měsíc čínská firma Autoflight úspěšně provedla zkušební 20minutový let dronem mezi městy, která jsou od sebe vzdálena asi tři hodiny jízdy autem.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BBC News (@bbcnews)

Domů
Sdílet
Diskuse