Tipy a triky

Jak na iPhonu zapnout a používat funkci Ochrana odcizených zařízení

Ačkoliv jsou už jablečná zařízení plná všemožných funkcí, jež pomáhají k zabezpečení uživatelských dat, Apple pomocí aktualizací stále přidává další. Jednou z nich je Ochrana odcizených zařízení. Ta byla implementována do iOS 17.3 a přidává další vrstvu zabezpečení pro případ, že uživateli někdo dané zařízení odcizí. Jaké výhody však přináší a je nutné ji zapínat?

Apple vydal tuto funkci jako reakci na zvyšující se výskyt sofistikovanějších technik odcizování iPhonů. Útočníci totiž převážně ve Spojených státech před krádeží iPhone nějakou dobu dané oběti sledovali, když zadávali přístupový kód, následně odcizili jejich zařízení a v mnoha případech mohli změnit používané Apple ID, vypnout funkci Najít či daný iPhone smazat včetně uživatelských dat. Funkce ochrany odcizených zařízení má za úkol právě tyto problémy vyřešit či alespoň zlodějům tyto kroky co nejvíce znepříjemnit.

iPhone 15 Pro Max

Jak tato funkce funguje?

Nejdůležitější úlohou této funkce jsou dvě věci. První z nich je vyžadovat Face ID či Touch ID při důležitých změnách týkajících se Apple ID či plateb. Pokud totiž potřebujete například použít či si zobrazit heslo v klíčence, lze se po neúspěšném skenu Face ID či Touch ID k heslům dostat pomocí přístupového kódu. Pokud však případný útočník zná vaše heslo, mohl by se pomocí něj tímto způsobem dostat k vašim dalším heslům.

Funkce ochrany odcizených zařízení tento problém řeší tak, že vyžaduje při těchto úkonech vždy pouze biometrické údaje bez možnosti zadání hesla. V případě, že útočník zná vaše heslo musí obejít ještě Face ID či Touch ID, což je výrazně složitější. Zde je poté seznam všech úkonů, u nichž tento scénář při zapnutí funkce ochrany odcizených zařízení v našem regionu platí:

  • Zobrazení a použití hesel z iCloud klíčenky
  • Použití platebních metod v Safari
  • Vypnutí režimu ztraceného zařízení
  • Smazání veškerých dat a nastavení
  • Použití iPhone pro nastavení nového zařízení
iPhone 15 Pro Max, modrý titan, fotoaparát
iPhone 15 Pro Max | foto: David Pravda

Druhou nejdůležitější úlohou této funkce je nastavení časového limitu při změnách týkajících se zejména Apple ID a zabezpečení iPhonu. V případě, že by vám tedy kdokoliv odcizil iPhone a chtěl například změnit přístupový kód, bude muset čekat, a to přesně hodinu. Pro útočníka je tedy opět složitější zneužít toho, že zná přístupový kód. Zde je seznam všech případů, u nichž je tato funkcionalita použita v případě zapnutí ochrany odcizených zařízení:

  • Změna hesla k Apple ID
  • Aktualizace údajů u Apple ID
  • Vypnutí funkce Ochrany odcizených zařízení
  • Změna přístupového hesla
  • Přidání či odebrání Face ID nebo Touch ID
  • Vypnutí funkce Najít

Na známých místech můžete funkci cíleně automaticky vypínat

Apple nám dává u této funkce na výběr, jak moc zabezpečený iPhone chceme mít a všechny tyto funkcionality tedy nemusí být nutně vyžadovány. Od iOS 17.4 má totiž uživatel na výběr, zda chce vyšší zabezpečení aplikovat vždy či pouze na neznámých místech. Mezi známá místa poté spadá například váš dům, místo kde pracujete či další místa, kde se často pohybujete. Pokud tedy chcete, aby vás tato funkce rušila co nejméně, můžete zvolit fungování pouze mimo známá/bezpečná místa.

foto: CeskyMac.cz | Richard Streit

Jak Ochranu odcizených zařízení zapnout?

Pro zapnutí této funkce jděte do Nastavení a v seznamu najděte položku Face ID a kód či Touch ID a kód. Poté zadejte svůj přístupový kód, který používáte k odemykání iPhonu. Nyní se posuňte v seznamu dolů a najděte položku Ochrana odcizených zařízení. Pro zapnutí klikněte na posuvník u názvu funkce, pokud je zelený, je ochrana aktivní. Dále máte na výběr z již zmiňovaných dvou režimů, jež určují, kdy bude tato funkcionalita aktivní.

Tato funkce je bez pochyby velmi užitečným bezpečnostním nástrojem a osobně doporučuji, abyste ji měli zapnutou. Bohužel však není samospásná. Pořád totiž existuje, byť velmi malá, šance na to, aby se útočník dostal k datům ve vašem iPhonu a případně jej celý smazal. Ačkoliv tato funkce zlodějům velmi znepříjemní ukradení iPhonu, je stále nutné se mít na pozoru, používat silná hesla, dvoufázové ověřování a celkově se snažit svá zařízení zabezpečovat co nejlépe. Žádná zabezpečovací funkce totiž není nikdy stoprocentní a je na nás, abychom svá data chránili, jak nejlépe dovedeme.

Tomáš Kočí

Student elektrotechnické školy, který doslova propadl technologiím všeho druhu. Jeho největší vášní jsou počítače, mobilní telefony a audio technika, a samozřejmě také vše, co souvisí se společností Apple. Volný čas tráví hraním na trubku a na bicí.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button