Letošní předávání 33. ročníku Cen Anděl Coca-Cola 2023, který proběhl v sobotu 30. března v pražském O2 universu, se neslo v duchu “fusion”. Avšak není fúze jako fúze. Proto stejně jako v případě kulinářských pokrmů, kde jde o disciplínu náročnou pro vytříbený chuťový jemnocit, i v případě udílení hudebních cen Českou hudební akademií v přímém přenosu na ČT1, kde bylo oceněno celkem patnáct nahrávek a projektů, se jednalo často o balanc na ostří nože. Nejlepší album nahráli podle České hudební akademie November 2nd, skupinou roku se stala J.A.R., do Síně slávy byl uveden Jiří Korn.

Autor fotografie: Lukáš Wagneter

Zajímavě řešená stage v úvodu show při prvním vystoupení večera fúze kapely Jelen & Hradišťan rozpačitě připomínala spíš zapomenutý vánoční betlém, aby pak ale (snad velikonočním) zázrakem z původního beránka odsouzeného k porážce jednou vyskočila rozdivočelá vlčice jako Anna K., jindy dokonce i celá vlčí smečka v podobě skupiny J.A.R. nebo November 2nd! Bohužel v základním vizuálu celé show se stage design jako by zasekl ve vizáži pořadu pro děti Magion vyfúzovaného s neony z dětské varianty Las Vegas. Spousta ingrediencí (barev i prvků v prostoru) lehce sklouzne i protřelému šéfkuchaři do chuťového cirkusu. A pak nezbývá, než to prostě vyplivnout, nebo přežít přímý přenos pořadu, kde by divák očekával sofistikovanější jevištní design než hvězdičky a létající talíř. Samotné videoprojekce a scénografie jednotlivých vystoupení byly (až na již zmíněné první vystoupení) výborné, stejně tak jako precizní práce techniků při změnách na jevišti.

Premiéru měla letos kategorie Společný projekt (odtud asi scenárista vymyslel propojující téma letošního ročníku: fúze), jejímiž historicky prvními vítězi se stali Viktor Sheen a Calin s albem Roadtrip, jako Skladba roku byla oceněna ústřední píseň Údolí včel z devátého alba Anny K. a Sólovou interpretkou roku Česká hudební akademie zvolila Pam Rabbit za její album I Love the Internet, Sólovým interpretem se stal David Koller. 

Do síně slávy byl letos uveden Jiří Korn, ten už přes padesát let patří mezi nejvýznamnější osobnosti české populární hudby. Bohužel se ale nemohl dostavit osobně, měl ve stejném čase koncert v nedalekém Hudebním divadle Karlín. Poslal tak pouze video-zdravici. To také bohužel atmosféře Ceny Andělů, s rozpačitou standing ovation na závěr, nepřidalo. 

Jestli nějaká fúze na letošním andělském večeru ale opravdu nefungovala, tak to bylo (ne)spojení moderátorské dvojice. Ivana “Fancy” Kulhánková a Honza Dědek celou “velikonoční” show vysloveně bez milosti ukřižovali a rovnou pohřbili tak, že v nějaké nedělní znovuprocitnutí se nedalo ani doufat. Chemie mezi nimi vůbec nefungovala a scénář večera jako by jim sepsal sám Jidáš. Jediné, co bylo pozitivní na moderování pořadu, byla svižnost, s jakou se vyhlašovali vítězové jednotlivých kategorií.

Autor fotografie: Lukáš Wagneter

Velké trauma divákům sledujících show naživo přímo v aréně způsobil také zvukař, protože z mikrofonu pro oceněné interprety nebylo nic slyšet, a to ani trochu. Jedině až když poučení hudební matadoři do mikrofonu přidali gain svých hlasivek o 200 až 300 procent, jako třeba vítězná skupina roku J.A.R., která mimo jiné jediná spolu s jazzovou sekcí byla toho večera u mikrofonu vtipná, bylo něco slyšet. Roman Holý (J.A.R.) shrnul ve své děkovné řeči: „Ahoj, všichni musíme nahlas, protože je to slabý mikrofon z Číny…“

Autor fotografie: Lukáš Wagneter

Fúze naopak překvapivě mile zafungovala u některých módních kreací přítomných hvězd a jejich doprovodu na červeném koberci. Někdy až trochu příliš (to je ten tenký balanc a risk, že to s ingrediencemi ve fusion přepísknete) jako třeba trochu v případě károvaného “skotského” vzoru raperky Sharloty a jejího doprovodu nebo outfitu celé skupiny Mydy Rabycad, připomínající cover desky Sgt. Pepper’s (1967) skupiny The Beatles spolu s principálkou, zpěvačkou s geniálním provokativním outfitem oblečenou-neoblečenou Žofií Dařbujánovou. Je ale fakt, že kde jinde a kdy jindy takový barevný cirkus vynosit a prodat jinde než právě na Andělech, kam zapadá naopak skvěle! Překvapivě většina hvězd se chopila výzvy takové akce s grácií a převažovala zábavná kreativita a nenucená elegance. Zpěvačka Rozálie Havelková byla odvážně oblečená do hrubého pytle s nápisem ”Rychlá móda je na pytel”. Na vysvětlenou pronesla médiím: “Je to pytel, protože si myslím, že levná móda je na pytel.“

Autor fotografie: Jan Chramosta

Akcentuje tak fakt, že více než 70 % textilu, který se ročně vyrobí, se nakonec také vyhodí. Nejlépe ale propojení a tzv. fusion kulinařinu na minimálně dvě pomyslné michelinské hvězdy zvládli Jakub König (nominovaný na interpreta roku za album Hvězdy) se svou ženou Marií König Dudziakovou. Jako pár předvedli dokonalé snoubení se chutí high fashion s punkem, za který by se nemusel stydět ani geniální Alexander McQueen a působili jako vystřižení z filmu Tima Burtona (ovšem v tom nejlepším slova smyslu), ten již zanedlouho ostatně osobně zavítá po deseti letech se svou výstavou zpět do Prahy.

Autor fotografie: Lukáš Wagneter

Tahouny večera byly jednoznačně: spojení Adama Plachetky s Melody Makers Ondřeje Havelky s geniální videoprojekcí, živelný mrtvý nemrtvý Jezus Kristus Neexistus? od raketově zažehnutých J.A.R. s neméně skvělou podívanou na pódiu a ve finále světově znějící, naprosto právem ocenění, November 2nd! Ti ukázali jak se vstává z mrtvých, a to už předem v sobotu!

Autor fotografie: Lukáš Wagneter

Ano, Kristus párkrát v sobotu v 02 universu vstal, ale pak si to zase ale raději rozmyslel. Nezachránil to bohužel ani živelný večírek odehrávající se na stagi, při děkovačce i na afterparty letošních Cen Andělů – Jezus Kristus Neexistus? od desetihlavého hudebního draka J.A.R. Ale buďme vděční za anděly… Ukazují nám cestu a ta cesta je fajn se všemi neočekávaně oceněnými interprety… Díky.

* Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie, která je složena z odborníků – hudebníků, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností české hudební scény. Od roku 1995 je vyhlašovatelem Cen Anděl ČNS IFPI. Pořadatelem je již sedmým rokem společnost LUFF PRODUCTION. 

VÝSLEDKY CENY ANDĚL COCA-COLA 2023

Síň slávy: Jiří Korn
Album: November 2nd – November 2nd
Skladba: Anna K. – Údolí včel (autor T. Vartecký)
Skupina: J.A.R. – Jezus Kristus Neexistus?
Sólový interpret: David Koller – LP XXIII
Sólová interpretka: Pam Rabbit – I Love the Internet
Objev: Tereza Balonová – Lampiony
Společný projekt: Calin & Viktor Sheen – Roadtrip
Videoklip: dné – Traps In My Feed (feat. FVLCRVM) (režie L. Vacke)
Slovenské album: Hex – Kde je tu láska?
Alternativa a elektronika: Anna Vaverková – Pozdravy z polepšovny
Jazz: David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul
Klasika: Martinů Voices, Lukáš Vasilek – Britten
Rap: MC Gey – O tatínkovi, který usnul
Rock: Exorcizphobia – Spiritual Exodus
Folk: Marie Puttnerová – Laila Tov

Autor úvodní fotografie: Zbyněk Surovec