Novinky

Spotify se chystá zdražovat. Na oplátku nabídne katalog s audioknihami

Pokud si předplácíte Spotify, tato zpráva vám zřejmě neudělá příliš velkou radost. Podle agentury Bloomberg se tato švédská společnost připravuje na další vlnu zdražování, která má dorazit v horizontu následujících týdnů. Spotify si dlouhodobě drží pozici jedné z nejoblíbenějších streamovacích služeb, kterou využívají desítky milionů uživatelů po celém světě. Jakékoliv zdražení je tedy zásadní událostí s globálním zásahem. 

Přestože jde o neoficiální zprávu, redakce webu Bloomberg se může pyšnit poměrně spolehlivými zdroji, takže jejich tvrzení nelze brát na lehkou váhu. Zpráva je dokonce natolik detailní, že hovoří o konkrétních částkách. Spotify údajně hodlá zdražit o 1 až 2 dolary, což by v našich končinách mohlo představovat 25 až 50 korun měsíčně. Spotify hodlá zdražením saturovat vyšší náklady, které vznikly přidáním katalogu s audioknihami.

Možnost poslechu audioknih je prozatím dostupná pouze na vybraných trzích, ovšem lze očekávat, že brzy se začne rozšiřovat také do dalších regionů včetně toho našeho. Vedení společnosti si samozřejmě uvědomuje, že jakékoliv navyšování cen vyvolá negativní reakce, a z toho důvodu na to hodlají jít takzvaně od lesa.

Foto: Unsplash / autor: Omid Armin

Původní zpráva totiž hovoří o tom, že Spotify plánuje představit nové typy předplatného. V nabídce se mají objevit také plány bez audioknih, což by mohlo naznačovat, že zůstanou zachovány stávající tarify, na které jsou uživatelé zvyklí. V ideálním případě se zdražení dotkne pouze těch, kteří budou chtít přístup k audioknihám. Na druhou stranu si nedělám iluze, že vyšší cena se nijak nepromítne také do stávajících tarifů. 

Spotify hodlá se zdražením začít ve Velké Británii, Austrálii a Pákistánu. Později v tomto roce se zvýšení cen dočkají i předplatitelé z ostatních částí světa včetně Spojených států a Evropy. V současné době si Spotify účtuje za individuální plán 169 Kč / měsíc, což je zhruba to samé, co stojí Apple Music. Ve prospěch služby od Applu hraje vyšší kvalita zvuku, Spotify naopak vyniká v lepším doporučování skladeb a kvalitněji sestavenými playlisty.

Jakou ze streamovacích služeb používáte, případně je mezi vámi ještě někdo, kdo spoléhá na vlastní knihovnu? Dejte nám vědět v diskuzi.

Richard Streit

Pisálek, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří cestování, rodina, elektronická hudba, příroda a moderní technologie.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button