Λαθραία τσιγάρα: Οργανωμένα κυκλώματα πίσω από τη διακίνησή τους

Λαθραία τσιγάρα: Οργανωμένα κυκλώματα πίσω από τη διακίνησή τους

Σε αδράνεια έχουν περιέλθει οι διωκτικές αρχές που σχετίζονται με τη δίωξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδράνεια έχουν περιέλθει οι διωκτικές αρχές που σχετίζονται με τη δίωξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Εχουν περάσει οκτώ μήνες από την ημέρα που η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε αποθήκη στην Αυλίδα, μέσα στην οποία υπήρχαν μια μηχανή παρασκευής τσιγάρων, 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού και 2,4 εκατομμύρια έτοιμα τσιγάρα.

Εκτοτε, η Αστυνομία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ, περιορίζονται σε μικρής κλίμακας καταχέσεις που ελάχιστα πλήττουν τα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπόρων. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που φτάνουν στα γραφεία των αστυνομικών και όχι μόνο για την ισχύ των κυκλωμάτων ουδόλως ενθαρρυντικά είναι.

Μόλις στις 2 Ιουνίου, άγνωστοι, χρησιμοποιώντας εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από 2-3 κιλά δυναμίτιδας, ανατίναξαν παλιό ξυλουργείο στο Μενίδι μέσα στο οποίο υπήρχε κρυμμένο αυτοκίνητο με λαθραία τσιγάρα. Αλλες πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχή στη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου να έχουν άτομα που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. Φημολογείται έντονα εξάλλου ότι και ο «Θείος Τζο», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 55χρονου, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων μαζί με δύο ακόμα επιχειρηματίες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για λαθρεμπόριο τσιγάρων και όχι μόνο.

Επιχειρήσεις μικρής κλίμακας από τις Αρχές – Πληροφορίες ότι στο λαθρεμπόριο εμπλέκονται «βαριά» ονόματα της νύχτας.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας που οδήγησε στον εντοπισμό του παράνομου εργοστασίου στην Αυλίδα, ξεκίνησε με αφορμή τον τυχαίο έλεγχο δύο φορτηγών με λαθραία τσιγάρα, ενός στις 14 Σεπτεμβρίου στα Μέγαρα και του δεύτερου στις 21 Σεπτεμβρίου στον Ασπρόπυργο. Προέκυψε ότι και τα δύο φορτηγά είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και επιπλέον μετέφεραν τον ίδιο ακριβώς αριθμό πακέτων: 165.000.

Για τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, ο εντοπισμός των οχημάτων και η κατάσχεση των λαθραίων τσιγάρων θεωρήθηκαν ένδειξη για τη δραστηριοποίηση λαθρεμπορικού κυκλώματος στην περιοχή. Αποφάσισαν, λοιπόν, να εντείνουν τις μυστικές έρευνές τους ξεκινώντας από πάρκινγκ του Ασπροπύργου το οποίο στο παρελθόν τα λαθρεμπορικά κυκλώματα είχαν χρησιμοποιήσει για να κρύβουν φορτηγά με λαθραία τσιγάρα.

H επιλογή τους αποδείχθηκε σωστή, καθώς εντόπισαν φορτηγό με πλαστές πινακίδες να βγαίνει από το πάρκινγκ και να κατευθύνεται στο παράνομο εργοστάσιο στην Αυλίδα. Μερικούς μήνες νωρίτερα η Οικονομική Αστυνομία και πάλι είχε βρει παράνομο εργοστάσιο στο Αγρίνιο με πάνω από 7 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή