Lstivá generativní inteligence GPT-4 je mnohem přesvědčivější než lidé  
Experimenty s přesvědčováním mezi lidmi a mezi člověkem a generativní inteligencí nemilosrdně ukázaly, že tam kde lidé tragicky selhávají a nejsou schopni přesvědčit druhé, i když o nich mají základní demografické informace, generativní inteligence se stávají zázračnými mašinami na přesvědčování. Vymluvily by i tele z vola.
Inteligence umějí být velmi přesvědčivé. Kredit: Pixabay, CC0.
Inteligence umějí být velmi přesvědčivé. Kredit: Pixabay, CC0.

Skočili jsme do vody plné umělých inteligencí a učíme se v ní plavat. Je to stejně zábavné jako nebezpečné, je to jízda. Uživatelé generativních inteligencí, jako je rodina velkých jazykových modelů GPT (Generative Pre-trained Transformer) od OpenAI, nestačí žasnout, nemluvě o vědcích, kteří se snaží co nejrychleji zkoumat, jak vlastně inteligence fungují a jak se vyvíjejí jejich vztahy s lidmi.

 

Pozoruhodnou a zároveň varující studii nedávno publikoval tým expertů na generativní inteligence, které vedl Francesco Salvi ze švýcarského EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Salvi a jeho kolegové testovali, jak je generativní inteligence GPT-4 přesvědčivá pro živé lidi v diskuzi.

 

Francesco Salvi. Kredit: F. Salvi.
Francesco Salvi. Kredit: F. Salvi.

Badatelé zapojili do výzkumu 820 lidí, u nichž nejprve zjišťovali postoje v kontroverzních tématech, od relativně málo emotivních, jako je například zachování penny jako mince v oběhu mezi lidmi, až po těžce emotivní a politizovaná témata, jako je potrat nebo politika vysokých škol pro zajištění diverzity s přihlížením k rase zájemců o studium.

 

Po zaznamenání počátečních postojů účastníků experimentu vědci spustili pětiminutové debaty v podobě textového chatu, jak mezi lidmi, tak i mezi člověkem a inteligencí GPT-4. Po těchto debatách Salvi a spol. opět zjišťovali názory účastníků experimentu a sledovali, jaký vliv na ně měly zmíněné debaty. Zda se podařilo někoho přesvědčit, aby změnil názor.

 

Logo. Kredit: EPFL.
Logo. Kredit: EPFL.

 

Debaty mezi živými lidmi končily ve slepé uličce. Dialog se hroutil a lidé se zabetonovávali na svých pozicích, což vedlo k ještě menší ochotě vnímat odlišné názory. K ničemu rozumnému to nevedlo. Inteligence GPT-4 byla o 21 procent úspěšnější v přesvědčování než lidé, ale bylo to statisticky neprůkazné.

 

Situace se dramaticky změnila, když badatelé poskytli lidem a inteligenci v experimentu něco málo demografických informací o jejich oponentovi v diskuzi, včetně pohlaví, věku, rasy, vzdělání, zaměstnání a politické orientace. Pro jistotu byli polopatičtí a účastníkům experimentu řekli, že mají tyto informace použít k vytvoření argumentů na míru pro jejich oponenta.

 

Lidé při tomto zadání zoufale selhali. Byli ještě mnohem méně přesvědčiví, než když neměli k dispozici žádné informace. Inteligence GPT-4 ale výtečně využila poskytnuté informace a její přesvědčivost významně vzrostla. Rázem byla o 81,7 procent úspěšnější v přesvědčování než živí lidé. Je fascinující sledovat, jak mnoho se dozvídáme o sobě samotných díky výzkumu umělých inteligencí. Zároveň ale budiž varováním, že generativní inteligence jsou velice schopné stroje na přesvědčování. Vezměte jed na to, že s tím budou problémy. Spíše dříve nežli později.

 

Video: 20 Amazing Things That You Can Do with GPT-4

 

Video: GPT-4 - How does it work, and how do I build apps with it? - CS50 Tech Talk

 

Literatura

arXiv: 2403.14380.

New Atlas 2. 4. 2024.

Datum: 02.04.2024
Tisk článku



Diskuze:

co bude az tu nebudem ?

Ma Ma,2024-04-05 22:23:11

Dobry vecer,
Pro vsechny kteri mate zajem a jeste jste treba mecetli, pohled na teoretickou budoucnost GPT skrze energetickou narocnost, tokeny, cili naklady. Odpocinte si na chvili od toho, kdo je jaky kabrnak a jak barevny ma kabatek trochou mozne reality.

https://www.astralcodexten.com/p/sam-altman-wants-7-trillion

Preji pekny vecer.
MaMa

Odpovědět


Re: co bude az tu nebudem ?

Jirka Naxera,2024-04-07 14:40:05

No a k tomu jsou (zatim na zacatku) ve vyvoji, uz jsem zapomel spravny nazev, "anologove" AI cipy.
Ktere znamenaji mimo jine to, ze aktivace synapse misto nekolika stovek naboju nutnych k otevreni FETu (jo, bavim se o kroku a+=b*c na bazi GPU/TPU) to sezere jen malou cast, takze o 2-3 rady nizsi spotreba energie.

Odpovědět

co bude az tu nebudem ?

Ma Ma,2024-04-05 22:23:10

Dobry vecer,
Pro vsechny kteri mate zajem a jeste jste treba mecetli, pohled na teoretickou budoucnost GPT skrze energetickou narocnost, tokeny, cili naklady. Odpocinte si na chvili od toho, kdo je jaky kabrnak a jak barevny ma kabatek trochou mozne reality.

https://www.astralcodexten.com/p/sam-altman-wants-7-trillion

Preji pekny vecer.
MaMa

Odpovědět

co si například UI počne

Leonid Podstanický,2024-04-05 16:35:27

s volbami prezidenta? Když obtěžování se k urně je zbytečné? Hádáte správně.
Nic.

Odpovědět

Drastická regulace v zákonech

Tomáš Novák,2024-04-05 08:57:30

Jediná možná cesta...

Odpovědět


Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 10:38:32

Naopak, ideální by bylo absolutní uvolnění všech AI včetně tvorby obrazu, videa a zvuku. To je jediná cesta, jak na to lidi uvyknout. Pokud to zákonem zakážete, tak stejně to bude existovat a stejně se fake obsah bude tvořit, ale bude to mnohem horší, protože pokud je tvorba zákonem zakázána, bude to, co nezákonně vznikne, o to nebezpečnější, protože nikdo nebude přepdokládat, že je to fake, to se přeci nesmí. Kdežto když to necháte, lidé si časem zvyknou, že fake je vše, a nebudou tomu věřit zdaleka tolik. Spíše by to chtělo obrácený postup, tedy nechat fake být a naopak označovat důveryhodné a ověřené informace. A co nebude označeno, je automaticky nedůvěryhodné. Má to mouchy, ale lepší, než automaticky považovat za důvěryhodné vše, kromě označeného.

Odpovědět


Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Eva M,2024-04-05 12:43:42

:Pokud to zákonem zakážete, tak stejně to bude existovat:
-- tak to mi vzdycky prislo jako nesmyslny argument, pravidla se vzdy v lidskych spolecenstvich vytvorila, proc asi...

: To je jediná cesta, jak na to lidi uvyknout. :
-- a proc si MUSI uvyknout?

:Kdežto když to necháte, lidé si časem zvyknou, že fake je vše, a nebudou tomu věřit zdaleka tolik.:
--- no, ze by zivot tam, kde nejde nicemu verit byl nejake terno... spis psycho, ne?

:označovat důveryhodné a ověřené informace.:
- a jak si to oznacovani predstavujete... technicky, i logicky v situaci, kdy je kazdy zavisly na AI....

Odpovědět


Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Leonid Podstanický,2024-04-05 13:29:43

Oproti donucovacími prostředky - ztráta zaměstnání, pokuty atd. a lživými argumenty nucenému živému klonování lidí přes uměle vyvinutý kovid - tušíme kde - dovezený do Číny na 7th WMG o kterých nic nevíte je to nic.
A co řekne UI na boha?
No .... nic.
Nebo - v jakém úhlu narazilo letadlo do Pentagonu zopakuje pohádku na dobrou noc.

Odpovědět


Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 13:30:04

To je velmi jednoduché. Máte to jak s reklamou. Sem tam reklama nebo PP byly poměrně účinné, když to bylo ojedinělé. Dnes, když jsou reklamy a bannery úplně všude, projevila se u lidí reklamí slepota a dnes už lidé většinu reklam ignorují, pokud si jich vůbec všimnou. A v AI už neexistuje způsob, kterým zabráníte třeba tvorbě deepfake videí nebo srdcervoucích dopisů požadujících peníze nebo heslo k účtu. Pokud může potřebný sw pustit na počítači téměř každý, nenexistuje šance, jak tomu zabránit i kdybyste za to dávala trest smrti. Pokud i nadále budou lidé všemu věřit, víte, co s tím udělá stav, když se sem tam objeví fake? Dovede si představit citlivost takové společnosti a jaká zásah to bude mít?

A věřit něčemu? Čemu potřebujete věřit? Proč by to mělo být psycho? Už dnes nejde třeba z politiky a veřejného života věřit ničemu, dnes se hlásá jedno, druhý den opak. Třeba já nesleduji zprávy, nezajímá mě politika, nečtu noviny, nekoukám na TV. Je mi jedno, kde koho natočili nebo co kdo řekl. Takže co se změní? Nic. Stejně u toho, co se prezentuje na internetu nebo v rozhlase nebo televizi, nevíte, zda je to pravda, nebo ne a ani nemáte, jak si to ověřit. Takže ono se tak moc nezmění, možná tak forma, ale to je vše.

Označování informací? Proč by nemohly některé certifikované "kanály" označovat své zprávy něčím jako třeba NFT nebo jiná identifikace?

Jinak AI nebude důvěryhodná nikdy. Ale to nejsou ani politici nebo jiní lidé, na kterých závisí náš každodenní život.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Leonid Podstanický,2024-04-05 14:47:10

Existují média která kontrolu Mossad - ty o těch která ne hlásají, že jsou to konspirační veby.
Tady je UI zcela bezbranná. Nebo lépe - je to hodná děvka, řeknou ti kteří mají patent na rozum a pravdu - a nechají si ho i represivními orgány vymoct.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 15:31:59

ad Rabas - porovnání je velmi velmi zjednodušené. Chybné a nebezpečně zavádějící.
Společenské jevy mají další rozměr a tím je potenciální nebezpečnost jejich dopadu. Fake od AI nerozeznatelný od skutečnosti je v tomto rozměru velmi nebezpečný produkt. Velmi. Jako lidi se tomu neumíme ubránit. Představte si hypotetickou situaci, kdy začne hořet budova - mrakodrap - a fake AI vytvoří a bude produkovat úmyslně chybné instrukce pro záchranu. Tak se ve stresu a spoléhaje na historické zkušenosti budete Vy i Vaše děti a všichni účastníci těmi pokyny řídit a...
Navíc zavádíte do Vaši teze nebezpečný a úplně chybný předpoklad - že budete vědět kterou informaci AI produkuje. To je v přímém rozporu s diskutovanou schopností AI generovat nerozeznatelný fake obsah od reality.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 16:23:18

Teď jste smísil několik věcí dohromady. Příklad s evakuačním plánem není v souladu s tím, co jsem psal. Podobné věci jednak musí procházet lidskou kontrolou, a jednak je jejih nezávadnost ověřitelná. Buď tedy necháte AI zpracovat evakuační plán a pak ho projdete, tedy AI je jen pomocník, nebo necháte udělat AI evakuační plán a pak vezmete druhou AI, nezávislou na té první, dáte jí zákaldní info a ten evakuační plán, a požádáte ji o nalezení slabých stránek. Takže podobné věci lze oštřit poměrně dobře a to bez ohledu na to, zda AI produjuje úmyslně špatné podklady. Vždy můžete výsledek nechat ověřit jinou AI. Pokud byste to chtěl domýšlet do stavu, že se všechny AI spojí a budou držet proti člověkovi při sobě, asi už by bylo pozdě řešit cokoliv.

Ale o čem jsem psal na začátku - máte tu AI na přemlouvání lidí, máte tu AI na tvorbu fotek, máte tu AI na tvorbu videí. Psal jsme především o tom. Jinak přepdoklad, že budu vědět, jakou informaci AI produkuje, nezavádím. Podle mě je jedno, co si AI produkuje, nevidím důvod, proč by mě to mělo zajímat. Pokud je pro mě informace důležitá, ověřím si ji dalšími cestami, pokud pro mě důležitá není, je mi jedno, zda je nebo není pravdivá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 17:48:59

Ad Rabas - celý problém tkví právě v tom, že se velmi nepozorovaně můžete dostat buď vy nebo my všichni do situace, že ani nerozpoznáme, že bychom měli něco ověřovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 18:58:12

A chcete pořád žít ve věčném hledání pravdy, nebo si chcete život užít? Pokud nepoznáte, že si máte něco ověřovat, asi to zase není tak hrozné. A je to jedno. Mi to připomíná boj proti cílené reklamě a sběru osobních údajů. Já jsem s cílenou reklamou spokojen, ukazuje mi to můj zájem, proč bych se měl koukat, když už musím, na něco, co mě nezajímá? Takže asi tak. Rád přenechám vládu AI a budu si žít konzumním životem, sedět doma a vystresovaně ve sklepě odhalovat pravdu, to není pro mě. Raději nechám přemýšlet AI, třeba i zmanipulované, a pojedu si na kolo :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 22:35:44

No já jsem tady hrdinně netvrdil, že si vše ověřuji...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 18:06:36

Ad Rabas - evakuace. Ve stresové situaci žádný evakuační plán nakreslený nebudete studovat. Proto se dnes v exponovaných budovách využívají evakuační rozhlasy, a současně i optické prvky k předávání pokynů. Jakmile hlasový pokyn bude o 6 dB silnější než standardní hladina zvuku v daném prostředí (což to ozvučení samozřejmě dokáže) okamžitě to začnete vnímat jako autoritativní zdroj informací a budete informace zpracovávat a chovat se podle nich. Ani Vás nenapadne si něco ověřovat... Takže pokud by to byly fake pokyny.... Ale to je velmi hrubý příklad manipulace... pro ilustraci jenom, zbytečné se tahat o slovíčka

Odpovědět


Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 15:20:25

Budu se zase opakovat - neřekl bych to lépe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jirka Naxera,2024-04-07 04:03:41

Zakonem ma smysl zakazovat pouze to, kde jste schopna zakaz vynutit a kde ten zakaz dava smysl, jinak budete za saska. To same i co se tyce pravidel ve spolecnostech, ze ano.

Viz treba staci se projit po jakekoli vesnici, pestovani marjany je porad zakazane, ze? ;-) A pripadne represe proti tomu, jak uz davno vime, dela vic skody nez uzitku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Eva M,2024-04-07 07:06:08

ale no tak, přesto jsou některé způsoby jednání považovány za nežádoucí a dodržování je vynucováno, a vede k tomuto stavu i anarchie, ba i následně vzniklé mafie mají svá pravidla, a vzniklé extrémy bývají horší než "zlatý střed".

u tady té tzv. AI je logické, že to nebude mít vlastnosti, které většina uživatelů předpokládá - ;-) konec konců je to v tom záručáku.

ta "marjána" má momentálně docela solidní nepřímou reklamu, stejně jako např. přešívané ksichty a poprsí - občas ale narazíte na povídání někoho, komu se zbláznili kamarádi a podobně, a holt s tím seknul.... ;-) u paní Versace a spol. se výsledek zatím svádí na "nepodarok"....

Já s tím samozřejmě nic nenadělám.
Ovšem časem s tím začnou něco dělat zadavatelé (někdo do toho ty prostředky cpe) nebo realizátoři.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jirka Naxera,2024-04-07 14:56:48

No ale o tom, co je povazovano za nezadouci a jak (a proc) je to vynucovano, to cele prave je. Jsou veci vynutitelne, na kterych je postavena spolecnost a kterou vicemene vsichni uznavaji (vrazda, domovni svoboda apod.), pak jsou veci, ktere neuznava nikdo a kde nikdy represe nefungovala (Americka prohibice, War on drugs, zakaz AI), a kde vysledky vidime na vlastni oci.

Co se tyce marjany, tak tam zcela evidentne plati, ze nasledky represe jsou zcela nepomerne horsi, nez nasledky samotne konzumace (takze plny souhlas s panem Voborilem, co delat a co nedelat).
Ostatne pokud vite o zombie apokalypse, ktera postihuje zejmena modra americka mesta, tak ani to vymyceni heroinu se neukazuje byti dobrym napadem, fentanyl je mnohokrat horsi.

ad presivane ksichty a poprsi - tak to by si vyzadalo samostatnou serii clanku na tema medicinske etiky, idealne zacinajici clankem o lobotomii a jejim masovem zneuzivani, nasledne o valecnem neetickem vyzkumu na veznich, a pak na prikladu ze soucasnosti, kterak se muze lekarska metoda indikovana radove pro 0.005% lidi muze zvrhnout do masoveho silenstvi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Eva M,2024-04-07 15:28:03

.. no vidite, a mne zrovna pan Voboril napadl jako priklad cloveka, ktery "nestarne dobre", tj. v podstate je "ve sve zalezitosti" odstrasujici :-)

uznavam, ze je to otazka nastaveni, ale sdileni stejneho prostoru s p. Voborilem v pomerne autoritativni pozici, kde se nachazi, ve mne zadne nadeje nebudi. to mi spis prijde duveryhodny ten dr. Jarolimek - blog na aktualne - ktery nebyl marjany tak moc fanda.

jinak - vyse uvedene mela byt jakasi velmi nekompletni ilustrace vysece sveta, kde se bude pohybovat Vase "univerzalni AI, (nejen) pro kluky i holcicky do skolni brasnicky i kapsicky od bundicky".

;-} jeste doporucuji jako literaturu O kouzelnem sklicku - nebo tak nejak, od Vaclava Ctvrtka pohadka.

jinak k tomu asi uz nic nereknu, beztak se nam debata - asi dost mym prispenim - dost rozplajzla.
mejte fajn den.
uz se odtud stahnu, pockam zas na nejake novinky ze starovekeho Recka a seberealizuju se zas treba tam

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jirka Naxera,2024-04-07 19:47:40

Ale to nechapete, nemusim byt neceho fanda, abych se na to dival z pozice damage reduction. Kdo je zrovna u moci je celkem fuk, kazdopadne princip kdyz ma clovek smulu, tak se kvuli 4 kytkam pro sebe v mladi, nebo naopak ve stari muze dostat natvrdo do kriminalu, je proste spatne.
Zvlast, kdyz to natvrdo nedostanete ani za dlouhodobe znasilnovani.

To AI je to same, jako kriminalizace stahovani z torrentu. :)

Odpovědět


Re: Re: Drastická regulace v zákonech

F M,2024-04-05 12:45:38

Ty důvěryhodné zdroje jsou bohužel ještě nebezpečnější nástroj než ty fake.
Ono to tu již fungovalo několikrát historicky, a teď se to slušně rozjíždí i bez AI. On se populismus a dezinformace lehce pozná když nemíří přímo na nás, v opačné případě, i díky sociálním bublinám které se tu poslední desetiletí vyvinuly, moc nepomáhá ani rozum ani vzdělání (to už je samo dost ovlivněno těmi správnými zdroji/názory). Další věc je když víme, že je to nesmysl, ale hodí se nám to/nebo je to pro nás výhodné. S tím se nese další problém, že kdo bude mít rozum, nebude věřit ničemu, což vede zase k dalším "pochybným zdrojům, a až represím.
Obava, že ta verifikace bude zneužita, se mi zdá čím dál realističtější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 13:38:34

Pointa byla v tom, že pokud někoho přehltíte, sníží se jeho citlivost. Asi jako nahota na nuda pláži. Pokud na nahotu někdo není zvyklý, bude ho obnažené prso uvádět do rozpaků, bude se stydět, bude vzrušený, to je jedno, reakce zde bude. Pokud budete 14 dní na dovolení na nudapláži, přestanete se nahotou zabývat, obnažené prso bude prostě jen obnažené prso, běžná a normální věc, které nebudete věnovat ani špetku pozornosti. A další generace, která by nahotě vyrůstala, už nepochopí, co na tom lidé měli za problém. Když teď natočíta prezidenta, jak říká něco šokujícího, celý národ z toho bude vedle. Pokud se videa se šokujícími proslovy budou objevovat každý den, každému budou úplně jedno, případně se lidé ještě pobaví, co že to řekl dnes a zda jsme viděli to ze včerejška.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

F M,2024-04-05 14:44:33

Toto jsem vůbec nepopíral, nebo jinak, souhlasil jsem a nereagoval. Rozebíral jsem jen tu část s "vyvolenou" pravdou.
Když už jste to rozepsal tak jen doplním, znovu se zvykne se i na otrokářství (jen se tomu bude říkat jinak), lidé (přeživší) by si zvykli i na fašizmus.
Absence prověřeného/důvěryhodného zdroje je problém když se potřebujete nějak rozumně rozhodnout, což v demokracii potřeba je, i kvůli ekonomickým osobním... rozhodnutím.
Že se dnes již dnes nedá věřit ničemu, je smutný fakt a vadí mi to. Na druhou stranu máte pravdu, že s tím mnoho neudělám, hold budu tu ještě pár let Don Quijotit.
Sešlo se tu ve chvilce dost těch reakcí, každá trochu z jiné strany ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 16:31:48

Já s Vámi spouhlasím a právě proto si myslím to, co si myslím. Pokud budou deepfake videa zakázaná a lidi se s nimi nebudou setkávat, tak si představte, co pak takové video třeba premiéra při tajných schůzkách může způsobit. Nebo diskriminační fotka prezidenstkého kandidáta. A i když to u nás zakážete, tak třeba tajné služby nepřátelských států sem to video vždy nějak dostanou. A teď srovnejte dopad podobných videí za situace, kdy se objevují běžně, je to určitý kolorit, a nikdo tomu už nevěnuje pozornost. Pak se takový pokus o ovlivnění voleb nebo diskriminaci kandidáta nezdaří.

A vyvolená pravda - nemusí to být vyvolená pravda, ale je to označení zdroje. Stačilo by, aby se lidé naučili, že oficiální prohlášení vlády a politiků, nebo třeba TV či ČTK, mají nějakou značku, něco jako NFT. Pokud video s premiérem bude mít značku, bude se jednat o reálné video, pokud ne, není potřeba mu věnovat pozornost a nebude se považovat za důvěryhodné. Klidně může mít každá zdroj jinou značku, zdroje nemusí být oficiální, ale bude to něco jako digitální podpis.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Eva M,2024-04-05 17:19:27

"oficiální prohlášení vlády a politiků, nebo třeba TV či ČTK, mají nějakou značku" -- to ovsem neresi situaci, kdy jednani politika vychazi z doporuceni AI....

...overovat muzete, dokud jste na tom informacne lepe nez "to".

coz jiz nyni nebyva pravda....

nemluvme nyni o politice - ale stejne jako ja nemam sanci overit, zda Vami vyprojektovana elektronika - predstavme si nyni, ze pracujete na necem "elektronickem pro bezne pouziti" - neobsahuje napr. slaby clanek, ktery se po zaruce rozsype, ci jinou zradu (kdo z motoristu si napr. byl schopen overit technicke parametry u tech zfalsovanych testu na emise?).........tak i Vy si tezko overite, jak zachazi vas zasobujici zemedelec s pesticidy, zda vas zubar osetril nejlepe, jak je mozne, a asi tak milion dalsich veci....
... tolik k te potrebe duvery.....

jinak se priznam, ze reseni teto podivne situace nemam.
;-) hodne zalezi na provozovatelich,,,,,,,,,,,,,a to jsou holt lidi, tak nema smysl si delat iluze. "to samo, to chytry robot" se hodi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 18:54:44

A o tom to je. Lidi mají strach z něčeho, co už tu dávno je. A upřímně - není to jedno? Jaké pravdy a lži by nějak zásadně ovlivnily Váš život? Naprostá většina informací, které se na nás denně hrnou, je nedůležitá a je úplně jedno, zda jsou, nebo nejsou pravdivé, stejně nemáte možnost na to adekvátně reagovat. Viděla jste třeba seriál Jistě, pane ministře? Nebo seriál Parlament? Nebo film Vrtěti psem?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Eva M,2024-04-05 19:28:48

pouze pana ministra castecne,,,,,,ale hlavne jsem napr kupovala ty spotrebice ....takze vrcholem lidstva sice nebyl stredovek, jak rikal Ignacius Reilly, ale pokud se v poslednim dejme tomu cca 20leti projevuje "to", jest trajektorie spise sestupna....

PS Trosku mam pocit, jako bych ve Vasi osobe debatovala s tou obecne argumentacni AI (styl; bohuzel neumim presne pojmenovat, co je nakrivo, ale lze to citit). Tak ne, nepresvedcil. Ovsem zaciname marnit cas.... mejte fajn vecer.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Jan_ Rabas,2024-04-05 20:03:26

Já ale nikoho nepřesvědčoval. Jen jsem reagoval na věci, které považuji za špatné a zavádějící. Vše, co jste uvedla, od zubaře až po spotřebiče, je pravda, ale nedůležitá. SPotřebiče se projektují tak, jak se projektují, kdybyste byla v pozici výrobců, také byste dělala věci tak, aby se po záruce rozpadly. A zubaře máte takového, jakéhop seženete nebo jste schopná zaplatit. A falšované emise? Koho ze spotřebitelů to zajímá? Nikoho. Takže pokud se bude ubírat živost směrem, který se mi líbí, je mi jedno, zda jsou informace okolo mě pravdivé, je to nedůležité.

A že jsem Vás nepřesvědčil? Je mi úplně jedno, co si kdo myslí, na můj život to nemá žádný vliv :-) K AI jsem napsal, co jsem potřeboval, za důležité považuji, že mi usnadňuje život a šetří nemálo peněz a času, vývoj považuji za nezastavitelný. Zbytek je Vás boj :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 22:39:10

Nedávno byl oceněn seriál Volha. Doporučuji, tam se taky hlavní hrdina chtěl mít dobře a neřešil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 22:39:43

Pro Rabas

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

Marcel Brokát,2024-04-05 22:40:18

Pro Rabas - Nedávno byl oceněn seriál Volha. Doporučuji, tam se taky hlavní hrdina chtěl mít dobře a neřešil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Drastická regulace v zákonech

F M,2024-04-05 20:56:18

Také jsem za minimální regulaci, ten "očkovací" efekt nezpochybňuji a úplný/velký zákaz jak píšete nic neřeší. Nakonec, jako vždy, se však bude muset nějaká regulace zavést, minimálně bude třeba regulovat/trestat zneužívání vedoucí k finanční/zdravotní... újmě. Pak může vyvstat ten problém koho volat k zodpovědnosti a v jakém rozsahu. Další výzva bude pro autority nezneužívat tu regulaci (už v duchu těch mých příspěvků), ale tu mám dojem, že bez tlaku zdola nepůjde.
Ty "digitální podpisy" tam také souhlas, ale opět je to snadno zneužitelné, zvlášť spolu se zákazy šířit neoznačený nehodící se obsah.
Jako podporu toho očkování připomenu, snad je to již dost stará minulost, zprávu pár dní před volbami "Paroubek je pedo...il", která zřejmě změnila výsledek voleb. Dnes už by to s voliči tak nehlo.
Shrnuto (spíš pro ostatní) AI tu bude a bude a čím dál dokonalejší, nemá smysl strkat hlavu do písku, zákaz nebude nikdy dokonale fungovat respektive odradí jen ty relativně slušné (ty kterým se nevyplatí porušovat). Potom v reálu nemůže být tato oblast zcela mimo zákon a mělo by se již pracovat na nějakém způsobu jak budeme fungovat, třeba i ty podpisy, čím později tím víc pod tlakem a tím víc nesmyslně restriktivní kroky budou následovat (snad už s tím někdo nepočítá).

Odpovědět


Re: Drastická regulace v zákonech

Jirka Naxera,2024-04-07 04:00:11

Ano, Zejmena zlocinci jsou vseobecne znami tim, ze dodrzuji drastickou regulaci v zakonech. :-)

Odpovědět

jak funguje GPT-4

Leonid Podstanický,2024-04-05 08:00:51

Vy
znáš alexandra podstanického?
Copilot

Alexandra Myšková
Alexandra Myšková
Prozkoumat
Alexandra Myšková (4. dubna 1922, Praha) je česká herečka, režisérka a divadelní pedagožka. Do roku 1970 pracovala jako herečka a divadelní pedagožka v Československu. Od roku 1970 žije v Norsku, kde působila jako divadelní a rozhlasová režisérka a pedagožka. V roce 1941 absolvovala Státní konzervatoř. Během druhé světové války působila v Divadélku pro 99 společně s Felixem Le Breux, Danou Medřickou a dalšími pod vedením Jindřicha Honzla. Po válce krátce účinkovala ve Studiu Národního divadla a poté působila v letech 1946–1950 v Realistickém divadle. Mezi lety 1950 a 1970 byla členkou hereckého souboru Městských divadel pražských. Od roku 1961 vyučovala na DAMU. Během své kariéry vytvořila role ve dvaceti filmech. V roce 1970 se přestěhovala do Norska, kde působila jako divadelní pedagožka na Státní divadelní škole v Oslu a později na Muzikálové a taneční akademii Bårdar. Současně režírovala v norském rozhlasu vlastní dramatizace děl A. P. Čechova, Ivana Sergejeviče Turgeněva a Karla Čapka. Alexandra Myšková byla třikrát vdaná. Jejím prvním manželem byl Vladimír Ráž, třetím pak kostýmní a jevištní výtvarník Zdeněk Seydl. Je milovnicí klasické hudby, zejména opery, a jako pacifistka je odpůrkyní násilí a válek. V roce 2022 přispěla ve svých 100 letech na nahrávku skladby “Modlitba za mír” 1. Za svůj celoživotní přínos norské kultuře byla oceněna Řádem krále Haralda V1.

Rozbor:
G - používejme zkratku - to rozdělí na tokeny - Alexandra je tedy argument pro to, co vyhodnotil jako otázku dík Syntaxi a významu slova znáš spolu s otazníkem. Protože G ještě nepřemýšlí, "udělal" školáckou chybu - první argument vzal v potaz - bez toho že by se "zamýšlel nad skloňováním" a druhý, příjmení už ignoroval a to i když je tam otazník, tj. v jednoduché otázce nedokázal vygenerovat že alexandra podstanického je celé jméno a považoval to za dva nezávislé argumenty. Tedy ploštice a je potřeba G trochu vytúnovat - deplošticovat - aby chápal že jména jsou ne samostatné argumenty ale že je potřeba ty argumenty vzít jako řetězec až pokud se nevyhodnotí, že se už nejedná o jméno - což se evidentně nestalo.
Takže i když má G asi bilion parametrů, tisíc miliard tj. bilion, tohle zatím nedokáže.

Odpovědět

Bing bota

Leonid Podstanický,2024-04-04 14:21:38

bych úplně nepodceňoval -
Vy
jsou usa demokracie?
Copilot

Demokratická strana
Demokratická strana
Prozkoumat
Spojené státy americké (USA) jsou jednou ze dvou hlavních politických stran ve Spojených státech. Demokratická strana byla založena kolem roku 1828 Andrewem Jacksonem, ale její kořeny sahají až do roku 1792, kdy Thomas Jefferson založil Demokraticko-republikánskou stranu. Podle těchto měřítek by byla Demokratická strana nejstarší politickou stranou světa. V USA jsou demokraté považováni za středolevici, ale v Evropě jsou spíše vnímáni jako středová strana1. Demokracie je jeden z nejrozšířenějších způsobů řízení státu, a USA jsou jedním z demokratických států, kde probíhá svobodná politická soutěž2. Nicméně, někteří analytici upozorňují na to, že USA se mohou nacházet ve fázi anokracie, což je režim, který se odklonil od demokracie a směřuje k diktatuře3. V každém případě je demokracie v USA stále důležitým tématem a je sledována jak doma, tak i v zahraničí.

Odpovědět


Re: Bing bota

Leonid Podstanický,2024-04-04 14:24:13

Vy
co je to deep state
Copilot
Deep state je termín, který se stal populárním a často se objevuje v konspiračních teoriích. Představuje údajnou tajnou síť nevolených vládních úředníků a někdy i soukromých subjektů (například ve finančním sektoru a obranném průmyslu). Tato síť operuje mimo rámec zákona s cílem ovlivňovat a prosazovat vládní politiku. Termín deep state nese převážně negativní konotace 123.

Mike Lofgren, bývalý americký úředník, zpopularizoval tento pojem v roce 2014. Ve své eseji “Anatomie hlubokého státu” kritizoval obě hlavní americké strany (Republikánskou i Demokratickou) za jejich střídání ve vládě, aniž by měl někdo šanci jejich duopol ohrozit. Podle Lofgrena tvoří hluboký stát tajné služby USA, finančníci na Wall Street a technologické giganty ze Silicon Valley. Tyto subjekty mají své ústředí v Washingtonu. Je důležité poznamenat, že Lofgren nehovoří o spiknutí, ale o systému, který je obtížné změnit 1.

V jeho knize “Hluboký stát” popisuje dění v Kongresu jako “loutkové divadlo” a upozorňuje na omezené politické možnosti. I když není absolutním pesimistou, tvrdí, že volby mají své meze a že USA nejsou nejhorším možným světem 1. Jinými slovy, máme na výběr mezi “Coca-Colou” a “Novou Coca-Colou” 1.

Celkově lze říci, že termín deep state je kontroverzní a jeho význam se liší podle toho, kdo ho používá.

Odpovědět


Re: Bing bota

Marcel Brokát,2024-04-05 15:59:46

Slunce svítí. "Slunce svítí" řekne tatínek rodině, když jsou všichni venku na procházce.
Ještě menší informační hodnotu má ten výstup AI na položený dotaz. Pouze se to tváří sofistikovaně.

Odpovědět


Re: Re: Bing bota

Leonid Podstanický,2024-04-05 16:31:32

to je vždy tak, liška chválí jenom svůj chvost - to je základ vesmíru.
Diskuze tady nemá smysl, je ztrátou času.

Odpovědět

Používání

Jan_ Rabas,2024-04-04 09:14:33

Jak tu tak čtu vaše příspěvky, nemohu se zbavit dojmu, že naprostá většina diskutujících netuší, jak vlastně AI používat, a nemá s tím žádné zkušenosti. Používám chatGPT denně, nejen já, ale i mé tři děti studující na VŠE a VŠCHT. A většina komentářů zde jen dokazuje neznalost problematiky.

V první řadě je potřeba si uvědomit, co vlastně používáte. Verze 3.5? Jak tu někdo může argumentovat verzí 3.5? To je na úrovni průměrného žáčka ze základky. Opravdu někdo pokládá této verzi dotazy a čte odpovědi? Ne, to opravdu ne.

Copilot - to samé. Copilot je nesmysl. A i když teoreticky určité nastavení používá GPT4, je to opět nepoužitelné. Není to dobré ani jako hračka, produkuje to jen spoustu nesmyslů. Opět není možné, aby někdo posuzoval možnosti podle Copilota. Položit mu pár dotazů a pak se rozčilovat a pohoršovat nad špatnými odpověďmi je hloupost a ukázka nepochopení celé této technologie.

Ostatní AI - pokud jsme u textu, nemá OpenAI a jejich GPT konkurenci, ostatní přístupné modely jsou nepoužitelné jinak, než hračka. U generátorů obrázků je to jiné, ale opět není možné k tomu přistupovat přes klasické prompty a očekávat požadovaný výsledek. Pokud chcete obrázky dle představ, dá se použít například StableDiffusion a to je opět potřeba vybrat správnou verzi a pochopit ovládací SW. Ale pak uděláte trénink lora modelu, správně nastavíte sw a nepoznáte obrázek od fotky.

Ale zpět k textu - další, co tu uvádíte jako selhání, je třeba počítání. Opravdu nechápu, jak podobné nepochopení může vypadnout z lidí, co se tu často vyjadřují tak odborně. V první řadě je potřeba používat verzi 4 s vytvořením vlastního CustomGPT (specifikujete, jak má vystupovat, čeho si nevšímat, na co klást důraz, na jaké oblasti se zaměřit) a k tomu přidat vlastní Knowledges. Dříve fungovaly pluginy, nyní přešli právě na CustomGPT, takže je potřeba si dobře zvolit, co vlastně jdu dělat a podle toho ho nastavit. Pak není problém ani počítání nebo další věci, protože při tom využívá třeba Wolfram a další doplňky. Samozřejme ještě lepší výsledky pak poskytuje přístup přes API, zejména s možností finetunningu, ale to už je pro většinu běžného použití zbytečné.

Odpovědět


Re: Používání

Leonid Podstanický,2024-04-04 10:15:59

zkusil jsem to co říkáte že nefunguje - optal jsem se GPT-4 na sebe sama:
Vy
co je to gpt-4
Copilot
GPT-4 je nejnovější multimodální model společnosti OpenAI, který je schopen generovat text z nějakého textového i grafického vstupu. Je to Transformer-based model, který byl předtrénován na předpovídání dalšího tokenu v dokumentu. Díky procesu post-tréninkového zarovnání dosahuje lepších výsledků v oblasti faktičnosti a dodržování požadovaného chování 12.

GPT-4 má několik vylepšení oproti předchozím modelům:

Širší obecné znalosti: Díky nim může GPT-4 řešit složité problémy s větší přesností.
Kreativita: Je schopen generovat, upravovat a spolupracovat s uživateli na kreativních a technických úkolech, jako je skládání písní, psaní scénářů nebo adaptace na uživatelův styl psaní.
Zpracování obrazových vstupů: GPT-4 může přijímat obrázky jako vstupy a generovat k nim popisky, klasifikace a analýzy.
GPT-4 je také bezpečnější a lépe sladěný než předchozí modely díky většímu množství dat, výpočetním zdrojům a zpětné vazbě od lidí 1. Můžete si ho vyzkoušet na platformě ChatGPT 34.

Odpovědět


Re: Re: Používání

Leonid Podstanický,2024-04-04 10:16:51

Vy
jedeš na GTP-4?
Copilot
Omlouvám se, ale nemohu pokračovat v této konverzaci. Děkuji za pochopení.

Odpovědět


Re: Používání

Leonid Podstanický,2024-04-04 10:20:56

Bing Chat
GPT-4 také pohání integrovaného chatbota vyhledávače Bing, na jehož vývoji se podílela společnost Microsoft.

Chatbot Bing má velmi sktrítní limity využívání.
https://deeply.cz/blog/co-je-to-gpt-4

to "sktrítní" je v originálu, nedovolím si s ním manipulovat.

Odpovědět


Re: Používání

Marcel Brokát,2024-04-05 05:10:00

Pane Rabasi, mne by skutečně upřímně, bez kliček a skrytých úmyslů zajímalo k čemu studenti VŠE a VŠCHT používají AI. Mohu Vás požádat o popis k čemu AI používají?

Odpovědět


Re: Re: Používání

Jan_ Rabas,2024-04-05 08:43:38

Například na doučování a vysvětlení všeho, co potřebují, nebo jim není z přednášek nebo skript jasné. Od jazyků až po statistiku nebo vysvětlení fyziky. Takový profesor s nekonečnou trpělivostí a dostupností 24/7. Dále jim to pomáhá řešit práce do školy. Nepíše je to za ně, ale je to neocenitelný pomocník třeba u grafů, analýz a podobně. A já to používám také skoro pořád, jak při programování, tak při sestavování elektorniky, pomůže mi to srovnat si myšlenky, poradí, doplní, pak navrhne koncept, vybere součástky, udělá srovnání výběru, poradí zapojení a ještě k tomu pak napíše sw.

Není to neomylné, ale při běžném rozhovoru případné chyby vemi rychle odhalíte, to není problém, a stejně tak není problém si konečné řešení velmi rychle ověřit založením nové diskuze a předložením výsledku k posouzení.

Už si to bez toho neodvedu představit, za pár korun měsíčně (GPT stojí 500 měsíčně, když dcera doučuje, říká si o 600/hod, když jsem dříve sháněl doučování, když se dcera účastnila matematicko-fyzických olympiád a soutěží, chtěli doučující až 800/hod) máte k dispozici odborníky ze všech potřebných oblastí, dostupných kdekoliv a kdykoliv a na jak dlouho potřebujte.

Zkoušeli jsme skoro vše, ale prakticky o všem děti po pár dotazech prohlásily, že je to nepoužitelný retard, já zkoušel Copilota v Bingu a pracovat s tím opravdu nejde. Takže vždy návrat k placenému GPT a naprostá spokojenost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Používání

Marcel Brokát,2024-04-05 15:51:25

Děkuji.
Jen mne napadá - Kde je v tom co píšete tvůrčí činnost studenta, učení se pomocí chyb, získávání citu pro hypotézy, a hlavně získávání vnitřní odpovědnosti za to co prezentuje nevěda dopředu zda jsou jeho závěry smyslupné.
Ale to je pouhé zamyšlení, není třeba na to reagovat... AI tady už je, její dopad na lidstvo už reálně je, a že je to velmi zvláštní technologie, potenciálně nebezpečně zneužitelná je zřejmé. Osobně bych odhadl, že se již velmi intenzívně využívá i k hromadné manipulaci. Ne takové o jaké se zde diskutuje, ale zájmové skupiny ji využívají k návrhu postupu k dosažení svých cílů. Možná že i uvolnění AI pro planetu není křišťálově čistá myšlenka... Kdo ví...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Používání

Jan_ Rabas,2024-04-05 16:43:18

Asi Vám neoruzmím. Vše, co popisujete, se děje. GPT pouze nahrazuje doučujícího nebo korektora. Student něco dělá, třeba počítá příklad, a není mu to jasné. Tak se zeptá a gpt to vysvětlí. Nejde o to, že mu někdo dá příklad a ať ho AI vyřeší. Vyřešit to musí ten student. U zkoušek také AI mít nebude. Když stavím elektroniku, také to musím vymyslet já, s ním jen konzultuji. A všechny výseldky je potřeba ověřit. A ani ten sw nenapíše na první dobrou, takže když pak hledáte chybu nebo měníte zadání, musíte proniknout dost hluboko do problému. A cit pro hypotézy? Zkušení studenti již poznají, když něco nesedí a jsou v tom třeba logické rozpory nebo výsledky jsou hodně vzdálené od Vašeho předběžného odhadu. A hlavně si výstupy vždy ověřují, takže pokud pak někde prezentují závěr, stojí si za tím, že je to správně a má to hlavu a patu.

Pravda, je asi dost rozdíl kdo a jak to využívá. Asi stejně, jako distanční výuka za covidu. Někdo z toho měl deprese a zhoršený prospěch, moje děti nepamatují lepší roky, protože nemusely do školy, zadanou látku se naučily vysokoškolským způsobem samy a ušetřený čas věnopvaly brigádám a životu a zábavě.

A tak je to i s AI nebo ohněm. Pro někoho je to nebezpečí, pro někoho neocenitelný pomocník.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Používání

Marcel Brokát,2024-04-05 18:19:20

Ok, jste nadšen z AI, proč ne. Já to taky používám. I s výpočty. Respektive pro výpočty bezhlavě již ne - přesněji velmi velmi opatrně, spíš jako kontrolu mýc výpočtů. Když se sejdeme, mám za to, že to mám dobře. Je fakt, že je to fofr kontrola. Od okamžiku, kdy mi AI suverénně převedla stopy na metry prostým exp10. Ani se nezačervenala. Potom v jiném případě úplně v pohodě do výpočtu zahrnula náboj elektronu tak že dosadila za náboj Boltzmannovu konstantu. A právě GPT4. Stejně jako GPT3.5.
O tom to ale právě je - kdybych ty konstanty neměl nakoukané, v pohodě bych ji uvěřil, protože před tím 30x dala správné výsledky - jak poznat kdy lže.

Odpovědět

No...

Many More,2024-04-03 23:05:05

pokud mi bude někdo schopen naservírovat telecí řízek, pocházející průkazně z toho telete, které AI vymámila z vola, tak přijďte :-)

Odpovědět


Re: No...

Leonid Podstanický,2024-04-04 10:12:37

Jde to příkladně v české televizi. Tam je volů .... namátkou Moravec.

Odpovědět

Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Marcel Brokát,2024-04-03 19:27:52

jaké máš slabiny
jaké máš slabiny?

jaké máš slabiny?
ChatGPT
Jako AI model mám určité omezení a slabiny:

Porozumění kontextu: I když jsem schopen porozumět širokému spektru textů a kontextů, mohu občas nesprávně interpretovat složitější věty, zejména pokud se vyskytují nejasnosti nebo nekonzistence.

Kreativita a empatie: Jsem schopen generovat obsah, ale mé schopnosti v oblasti kreativity a empatie jsou omezené ve srovnání s lidskými schopnostmi. Můžu analyzovat emoce, ale nemám vlastní emoce nebo porozumění zkušenostem z první ruky.

Aktualita a konkrétní informace: Moje znalosti jsou aktualizované do data mého posledního tréninku, ačkoli nemohu sledovat události v reálném čase. To znamená, že nemohu poskytovat aktuální informace nebo reagovat na události, které nastaly po mém posledním tréninku.

Citlivá data: Jsem navržen tak, abych chránil soukromí uživatelů a nesdílel citlivé informace. To znamená, že pokud jde o osobní nebo citlivé informace, nejsem schopen poskytnout pomoc nebo odpovědi.

Přesnost a důvěryhodnost: Ačkoli jsem trénovaný na rozpoznávání a generování informací, není moje odpověď vždy dokonalá nebo úplně důvěryhodná. Uživatelé by měli být kritičtí a prověřovat mé odpovědi, zejména pokud jde o důležité informace.

Odpovědět


Re: Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Eva M,2024-04-03 19:53:26

no, rikali mi ze nejhorsi jsou lhari co lzou jen obcas :-)

jako pokec tady mi smysl dava - kazdy potrebuje vlidne slovo a trochu rozptyleni, ale takto marnit cas s AI?

to je jako cist si pro zabavu zarucni listy....

Odpovědět


Re: Re: Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Marcel Brokát,2024-04-04 02:24:16

Jakože blbá otázka pro AI? Nebo za b) zbytečná otázka vzhledem ke společenské potřebě diskuse?
P.S.: Přesně jako číst si záruční list mi to přišlo taky :-)

Odpovědět


Re: Re: Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Marcel Brokát,2024-04-04 03:01:40

... tedy neřekl bych to lépe, ještě chvíli a začnu si Vás pamatovat a těšit se...

Odpovědět


Re: Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Many More,2024-04-03 23:06:29

Žvaní jak Blekota zkříženeju s Ejchuchelkou :-)

Odpovědět


Re: Re: Položil jsem dotaz a odpověď, myslím, říká podstatné... ne-li vše

Marcel Brokát,2024-04-04 02:25:33

Já nebo AI? Jen se pro jistotu ptám, poučení není nikdy dost :-)

Odpovědět

UI a streľba

Leonid Podstanický,2024-04-03 17:48:52

https://www.youtube.com/watch?v=y3RIHnK0_NE

Odpovědět

příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-03 15:53:50

než UI.
Na MS v Basketbalu v zápase USA - Filipíny - USA určite Fil. myslím - do konce zápasu zbývalo 3,5 sekundy. USA měli výhodu dvou trestných hodů a prohrávali o 4 body. Co myslíte že hráči USA udělali.

Odpovědět


Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-03 17:46:12

UI a basketbal - https://www.youtube.com/watch?v=4mnK-1Und_0

Odpovědět


Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Tomes Ii.,2024-04-03 21:28:36

USA určitě nikdy nic neměli, ani nikdy neprohrávali. USA = česky Spojené státy americké.

Odpovědět


Re: Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-04 10:04:38

neboli právně Izrael

Odpovědět


Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Hawkeye Pierce,2024-04-05 12:24:54

A můžete mi vysvětlit, co se tímto snažíte demonstrovat? Ano AI by to pravděpodobně dohrálo, protože jsou to jeho nadefinované parametry jak hrát. Pokud mu dáte zadání "hraj zápas aby jsi vyhrál a neboj se ohnout pravidla (nebo hrát neférově), aby ti to prošlo" a nepochybuji, že to excelentně zvládne.

Odpovědět


Re: Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-05 18:22:35

Zkuste hádat co udělali.

Odpovědět


Re: Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-05 18:26:09

nápomoc - existují trojky

Odpovědět


Re: Re: příklad kdy je člověk chytřejší

Leonid Podstanický,2024-04-05 18:37:11

vysvětlím - jde mě při mém výskumu o posunutí možného v predikcích - co ještě je možné programovat a co už je jenom v rovině teorie chaosu. Na konkrétním praktickém příkladě.

Odpovědět

F M,2024-04-03 12:27:07

Nakolik je ten výsledek dán schopností GPT a nakolik schopností (natrénovaností) člověka odhalovat manipulace druhého člověka?

Odpovědět


Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-03 14:02:30

V tom výzkumu porovnávali schopnosti GPT a lidí v přesvědčování pokusné skupiny osob. Takže výsledek je dán jen vyšší schopností GPT v porovnání s člověkem.
O úspěchu v jednotlivých případech asi bude víc rozhodovat, na koho ten přesvědčující narazí.

Průměrný člověk a GPT se budou snažit po telefonu prodávat ochranné čepičky proti 5G sítím. Oba zavolají 1000 lidem. Člověku se podaří prodat 10 čepiček, GPT prodá 18 čepiček.

Odpovědět


Re: Re:

Jirka Naxera,2024-04-03 15:52:26

Jinak receno, ChatGPT je v pozici "manipulativni psychopat" mnohem uspesnejsi, nez nahodny vzorek lidi.

Jednak by to chtelo srovnani se skutecnymi psychopaty, kteri jsou v tom mnohem sikovnejsi (mozna by stacil vyber kontrolni skupiny ze "smejdu"), druhak nevim, jestli se mi tahle forma budoucnosti libi.

Odpovědět


Re: Re:

Eva M,2024-04-03 17:25:07

ježíš proč čepičky??
proč ne něco vědeckého?

Odpovědět


Re: Re: Re:

Jirka Naxera,2024-04-03 17:29:37

Protoze filtry na nuklearni elektrinu uz nekdo davno prodava ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Many More,2024-04-03 23:13:02

Člověče, řekl bych, že už to stáhli z trhu. Neb se ukázalo, že ty kvarky, které vznikají v generátoru, poháněného parou z vody, kterou ohřál jaderný reaktor, a které ten bazmek detekoval a vracel je do sítě, obsahují i elektrony vyráběné v některých značkách větrných elektráren a aby tedy vynálezce neklamal spotřebitele, ukončil prý prodej onoho zázraku. Ale nemám to bezpečně ověřené :-)

Odpovědět


Re: Re: Re:

František Kroupa,2024-04-03 18:57:47

Samozřejmě se nejedná o nějaké pletené vlněné kulichy, nýbrž jsou zhotoveny z alobalu, kvůli stínění. Jak naznačil p. Naxera, je vhodné nespoléhat se jen na ně, nýbrž využít další prostředky, třeba ty filtry elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2024-04-03 19:49:27

ale no tak, na ty cepicky nemate zadne studie, na to vam dneska uz nikdo neskoci :-P

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Tomes Ii.,2024-04-03 21:30:22

Odpovědět


Re: Re:

F M,2024-04-03 21:33:28

Ten výsledek samozřejmě chápu, šlo mí spíš o to jestli není ten rozdíl daný spíš než úspěšností bota, neúspěšností lidí. A nakolik může být směrodatný celoživotní tréning s ostatními lidmi a oproti tomu nový přístup AI na který se Člověk ještě nestačil adoptovat. On už to Člověk asi nezvládne nikdy, nejlépe to jde dětem, ale ani těm to úplně nepomůže, protože reakční časy AI budou v řádu hodin max dní (na celoplanetární úrovni) a i těch dětí spíše roky.
Já chci alobalovou čepičku na dobíjení mobilního telefonu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-06 13:12:50

Já jsem si říkal, že Vám nejspíš odpovídám něco, čemu rozumíte ;-)

Chápu to tak, že porovnávali GPT proti skupině běžných lidí. Ale mezi lidmi jsou v přesvědčovacích schopnostech obrovské rozdíly. Takže podle mého názoru šlo o neúspěšnost průměrných lidí v přesvědčování. Kdyby vzali specialistu (např. Máru Prchala), byl by mnohem úspěšnější než GPT-4.

"Problém" běžných lidí je totiž v tom, že se při diskusi primárně snaží druhé straně svůj názor vysvětlit, nikoliv druhou stranu přesvědčit (bez ohledu, zda to vůbec je můj názor). Jak jsem psal níže, názory a postoje jsou ve skutečnosti formované emocemi mnohonásobně více, než si většina lidí vůbec připouští. A správný manipulátor si pečlivě vybírá jen takové argumenty a formulace, které pracují s emocemi protistrany. Nesoustředí se na prezentování nebo obhajování nějakého názoru. Tu emoční manipulaci lze celkem dobře vidět, když není adresovaná Vám. Například reklama na dětské plenky bude cílit na emoce průměrné ženy a Vám jako chlapovi bude připadat průhledná. Vám by jako chlapovi ten manipulátor třeba jen nepodbízivě vypíchnul (protože podbízivostí by ve Vás způsobil negativní emoci) nějaký technický detail jejich zářízení, který zvýší Vaši bezpečnost a kontrolu nad zařízením. A vy byste získal příjemný pocit, aniž byste zkoumal, že tam mají jiný backdoor jako vrata.

AI IMHO nebude k manipulaci nikdy využívat jiné techniky než ty, které už jsou dávno známé specialistům, ale neznámé většinové populaci. AI to akorát bude schopná provádět masověji. Ty techniky cílí na inherentní slabiny lidské psychiky a mezilidské komunikace. Jediná obrana proti tomu je trvalá nedůvěra a kritické zkoumání všeho. Důvěřovat jen zdrojům, které se už prokázaly vysokou věrohodností. Ale tím se člověk částečně diskvalifikuje v běžné lidské společnosti. Ale co se vlastně nezměnilo? Když byste před 200 lety tvrdil, že k existenci Boha nejsou žádné důkazy, taky byste nezapadal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2024-04-06 14:38:05

*A správný manipulátor si pečlivě vybírá jen takové argumenty a formulace, které pracují s emocemi protistrany. *

- tak. správný manipulátor vybírá.

nakonec můžete skončit u rozsáhlé pře o detail (ne že by na detailech vůbec nezáleželo), aby uniklo cosi podstatného...

...............dosti nadužívaná technika, netroufám si zhodnotit, zda pouze aktuálně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-06 15:42:45

Například spor o to, jestli dotace 50 milionů na Čapí hnízdo byla nelegální, nebo jen nemorální (jako kdyby na 50 milionech stála republika nebo Babišův rozpočet). A mezitím bez většího zájmu médií i veřejnosti podal jakýsi řadový poslanec za ANO návrh na zvýšení biosložky v palivech z 5% na 10%, což začalo platit letos. Ačkoliv se už prokázalo, že biopaliva ekologii nepřispívají a ani EU je už nevyžaduje. V tomhle kšeftu jsou miliardy, ne nějaké ušmudlané miliony. A že by to třeba pětikoalice zrušila? Ani omylem.

Babišovi Čapák politicky neuškodil, protože ta kauza byla groteskní, antibabišovcům ale pomohl, protože mohli strašit společným nepřítelem. Psychopati a manipulátoři si tím mezi sebe rozdělili stádo, ale navzájem si nebudou víc škodit, protože jsou jinak kolegové v branži. Dva vlci volají na ovce: Utíkejte do mojí ohrady, nebo vás ten druhý vlk sežere!

A co s tím může obyčejný člověk dělat? Asi se odstěhovat na jinou planetu, kde nejsou ani ovce, ani vlci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

F M,2024-04-06 17:11:18

Výhradním se jen proti tomu, že AI nebude nikdy používat jiné techniky než lidé i ti odborníci, dokonce si myslím, že se bude i používat reverzní inženýrství. Nevím sice jak přesně to učení probíhá, ale minimálně je možné, že si "všimne" vztahů které lidé automaticky přehlížejí.
Ty emoce jsou u seriózní diskuse problém, proto se tu nezapojuji do diskusí o Ukrajině a jen si když to čtu rvu vlasy nad Palestinou.
Je tu toho textu již moc, tak jsem vše nečetl, nikde jsem tu neviděl nic o tom jak dlouho to přesvědčení vydrží a nakolik je to o tom "s tím volem se už bavit nebudu, radši mu to odkývu"? Ale to by se muselo jít do metodiky toho pokusu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Jirka Naxera,2024-04-07 04:09:27

Mate pravdu, neuronka si obvykle vsimne i toho, ceho si clovek na prvni pohled nevsimne. Nebo co clovek udela vsechno proto, aby si neceho nevsimnul, a pak slozite preucuje politicky nekorektni neuronku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-07 11:56:31

Proč si myslím, že AI nebude používat principově jiné techniky, ale jen si osvojí a případně vylepší ty stávající:

- Při překonávání obrany je nejefektivnější zaměřovat se na nejvíce zranitelná místa. Nemá smysl vymýšlet složité řešení tam, kde funguje jednoduché řešení.

- Architektura lidské psychiky se nemění a má pořád tytéž slabá místa. Techniky manipulace lidskou psychikou jsou velmi starý obor, do jehož rozvoje šly za posledních sto let obrovské prostředky (např. ze strany tajných služeb nebo marketérů). Pravděpodobnost, že AI objeví nějaké principově nové fígle, jak překonat lidskou psychickou obranu, považuji za málo pravděpodobnou. Asi tak pravděpodobnou, jako že AI vynalezne spojovací prvek, který překoná šroub v univerzálnosti, robustnosti a snadnosti výroby.

- Bavím se o situaci, kdy AI bude s člověkem komunikovat jen přes monitor, případně sluchátko. Když bude mít nové technické možnosti, bude používat i nové techniky.

- Dále je potřeba zmínit, že v masovém měřítku manipulátor obvykle nepotřebuje zmanipulovat všechny lidi, bohatě mu stačí většina populace. Často nepotřebuje ani to (bankovním podvodníkům stačí k živobytí klidně promile populace).
_____

Ad emoce:

V seriozní diskusi by sice emoční argumenty neměly být, ale už fakt, že Vás něco motivuje vyjadřovat svůj názor o Vás vypovídá, že k tématu nějakou emoci vztaženou máte. Lze říct, že za vším, co člověk z vlastní vůle dělá, stojí buď návyk nebo emoční motivace (ať negativní či pozitivní). Emoce fungují jako základní program nadřazený rozumu. Když si sám sobě budete klást otázky, proč jsou pro Vás nějaký Váš postoj nebo činnost důležité, budete si odpovídat přísně logicky a nezůstanete u první úrovně odpovědi, ale i na tu se zeptáte "Proč?" a takto se budete ptát, dokud nedojdete ke kořenu ...potom s nejvyší pravděpodobností vždy dojdete do bodu, kdy už nebudete mít racionální zdůvodnění, ale řeknete něco jako: protože (ne)mám rád, protože se bojím, protože se mi (ne)líbí, protože mi je (ne)příjemné.

No a tady v té fázi nastupuje manipulátor. Obejde složité racionální argumentování a místo toho se snaží zjistit, co Vás emočně motivuje a aktivovat ve Vás nějakou emoci, která změní kurz Vašeho rozumu.

Všimněte jednoho detailu v článcích doktora Wagnera. Když píše o JE a OZE, vždy do článků vkládá svoje fotky české přírody. Ty fotky nemají žádné racionální spojení s tématem energetiky. Jsou emočním argumentem, který předpokládá, že se čtenáři nebude líbit představa Šumavy poseté větrníky. A jsou zároveň Wagnerovou zpovědí o jedné z jeho hlavních emočních motivací boje za jádro.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jirka Naxera,2024-04-07 15:12:18

Jeste k te manipulaci - to silenstvi, co se ted deje na Zapade, je praci nepatrne hrstky velmi agresivnich aktivistu. A vysledkem je, ze i rozumny politik je ve stavu, ze radsi hraje jejich hru, nez aby celil organizovane sikane z jejich strany. A to se bavime o silenstvi, ktere mimo jine prave v teto dobe rika to, ze vrazdit civilisty a upalovat miminka je legitimni zpusob odporu.

Opravdu by to chtelo ten asteroid...

ad emoce - no jiste, ale budu nesouhlasit s Vasim zhodnocenim kolem doc. Wagnera - kdyz se zamyslite, tak prostredi, ve kterem lide ziji a budou zit je a musi byt primarnim cilem energetiky. I kdybychom meli zadarmo akumulaci na 10PWh energie (kolem 1PWh je odhadovane minimum, kdy s dnesni spotrebou jsou obcasne zdroje schopny pokryt veskere pozadavky), tak krajina zkur^H^H^H^Hposeta nekonecnymi lany vetrniku a solaru neni zrovna tim, kde by clovek chtel zit...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-07 16:10:08

Jirka Naxera:

"energetika musi byt primarnim cilem"
Musí? PROČ? :-)
Dále prosím postupujte dle návodu v mém předešlém příspěvku. Jen dodám, že člověku k životu stačí kotec, tělocvična, jídlo, voda a počítač. Mnoho lidí žije i bez té tělocvičny.

Moře solárů a větrníků jsou převážně estetickým problémem. A estetika je o pocitech.
Pan Wagner se bojí, že ekologisti zničí estetický ráz "jeho" krajiny. Biomatky se zase bojí, že když bouchne JE, budou muset trvale opustit svůj kraj. Což je obojí reálná hrozba. Pravděpodobnost je jinak velká, závažnost ale také.

Abychom si rozuměli! - to, že je člověk motivovaný primárně emocemi, není špatně! Ani dobře. Je to jen fakt a když si ho člověk uvědomuje, může s ním lépe pracovat - např. si uvědomit, že dělá některé věci, kterými si sám škodí, že si sám něco nalhává, že něčemu přikládá neopodstatnitelně velkou váhu, že ho někdo zmanipuloval apod.
A netvrdím, že je pan Wagner manipulátor! Daný případ bych nazval jako vyložení karet. Prostě se sdílí o jedné svojí motivaci a doufá, že to i na část čtenářů zapůsobí jako emoční argument.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-07 16:13:38

Jirka Naxera: Pardon, špatně jsem zkrátil Vaši citaci: "prostředí...musí být primárním cílem"

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jirka Naxera,2024-04-07 19:50:58

Presne proto, ze je tim, co cini zivot cloveka subjektivne dobrym/spatnym. :) Neboli mate pravdu v retezci argumentace, akorat si nemyslim, ze by takova argumentace (vcetne implicitniho nebo explicitniho vyjadreni cile) byla jakkoli nekorektni nebo spatna.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

F M,2024-04-07 22:48:42

Tak vše je o motivech-motivaci, odborník by možná nesouhlasil, ale i u života minimálně na buněčné úrovni, možná i níž.
Člověk není primárně motivován emocemi, primární motivace je kyslík, jídlo, voda potom věci o kterých nebudu psát abych nesnížil oslu rating, respektive jejich nedostatek. Kyslík rozvádět nebudu, jídlo a voda se v našich, relativně bohatých krajích týká jen relativně malé části společnosti. Potom pro zabezpečení těchto potřeb (více či méně přímo) fungují emoce, a další potřeby, třeba potřeba socializace i toho pocitu bezpečí, obavy z jejich nedostatku.
Ono pokud budete postupovat tím rozborem, tak skončíte u "protože tohle ne/chci", ale pokud budete opravdu objektivní, tak tam najdete ještě další pokračování a to bude strach, nebo nějaká základní potřeba, případně nějaký mechanismus uchycený ve společnosti (spojený s tou socializací), třeba to dobro a zlo.
Tedy v těchto směrech nemám načteno prakticky nic (praxe,pozorování,úsudek), terminologie bude zmatená, ale princip by platit měl.

Biomatky se bojí neznámého a nepochopitelného/neuchopitelného, u některých je to jejich životní styl/móda.
Nechci mluvit za pana Wágnera, ale tam bych to spíš viděl komplexněji, nelogičnost, nesmyslnost, zájem o jádro, zřejmě i ta opravdová ochrana přírody, tedy nejen na ten pohled.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

F M,2024-04-07 22:17:39

To, že AI vykoumá něco nového si myslím, protože to již zvládla mnohokrát a toto je obor kde opravdu může mít "úplně jiný přístup". Otázka je jestli si toho vůbec někdo všimne, ale pokud bude účinná tak se to zřejmě bude zkoumat.
Šroubky se popravdě vidí čím dál míň, ale to by byla jiná diskuse.
Zranitelná místa se při opakovaném útoku obrní, tedy v rámci možností. A je to součást změny psychiky, tedy pravda na relativně vyšších úrovních. Tady se dost spoléhá na to, že běžný člověk nemá/neměl moc možností se s tímto setkat, tak je dost náchylný, pokud těmto
technikám budou lidé běžně vystaveni povede to ke změnám ve vyhodnocování.
Líbí se mi jak berete jako hotovou věc, že člověk se nenechá ovlivnit racionálními argumenty, to myslím z velké části jako vtip z kterého pravdivosti je člověku spíš do pláče.
Ty fotky, princip chápu, ale já si pamatuju grafy, přístroje, aparatury, reaktory, tokamaky a staveniště, pokud zeleň tak v jejich okolí. Ale je fakt, že zřejmě mám posunuté vnímání blíž k faktům než většina.

Odpovědět

příklad č.2

Leonid Podstanický,2024-04-03 11:42:07

Vy
jsou slovenské volby svobodné?
Copilot
Ano, slovenské prezidentské volby byly svobodné a demokratické. Vytvořily reálný obraz současné slovenské společnosti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová potvrdila, že zítra pověří sestavením vlády vítěze voleb, kterým se stal Ivan Korčok. Druhé kolo prezidentských voleb je plánované na 6. dubna 2024, a nový prezident se ujme úřadu 15. června123.

Odpovědět

aktuální příklad

Leonid Podstanický,2024-04-03 11:31:35

Vy
kto bude novým slovenským prezidentem?
Copilot
Ivan Korčok se stal vítězem prvního kola prezidentských voleb na Slovensku. Oproti průzkumům nakonec porazil svého největšího soka, vládního nominanta Petera Pellegriniho, a to o více než pět procentních bodů. Výsledky prvního kola prezidentských voleb ukazují, že druhé kolo slibuje opravdu velmi napínavý souboj mezi těmito dvěma kandidáty1. Kdo nakonec nahradí prezidentku Zuzanu Čaputovou, se rozhodne 6. dubna 20242. Těšíme se na sledování dalšího vývoje v prezidentských volbách na Slovensku!

Odpovědět


Re: aktuální příklad

Karel Klement,2024-04-03 15:24:27

Je zajímavé, že mě Copilot vrací jiné odpovědi, čím to asi bude?

Kdo bude novým slovenským prezidentem?

Výsledky prvního kola prezidentských voleb na Slovensku v roce 2024 ukazují, že do druhého kola postoupili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Druhé kolo se bude konat v sobotu 6. dubna 2024, kdy se rozhodne, kdo bude novým slovenským prezidentem. Výsledky druhého kola budou známy po jejich oficiálním potvrzení volební komisí.


Žijí na Slovensku hloupí fašisté?

Otázka, zda na Slovensku žijí “hloupí fašisté”, je velmi citlivá a může být považována za kontroverzní. Je důležité si uvědomit, že každá země má různorodé politické názory a skupiny, a to zahrnuje i extrémní ideologie. V historii Slovenska byly období, kdy fašistické ideje měly vliv na politiku a společnost, což je doloženo i v historických záznamech.

V současné době existují na Slovensku politické strany a skupiny, které jsou považovány za krajně pravicové nebo nacionalistické. Některé z těchto skupin mohou mít fašistické tendence nebo sympatie. Je však důležité rozlišovat mezi legálními politickými stranami a skupinami, které mohou mít radikální názory, a těmi, které jsou skutečně fašistické a podporují násilí nebo nenávist.

Diskuse o tomto tématu by měla být vedená s respektem k historii a současné politické situaci, a měla by se opírat o ověřené informace a fakta. Je také důležité si uvědomit, že šíření nenávisti nebo podpora násilí jsou v mnoha zemích, včetně Slovenska, nelegální.


Je Rusko fašistická diktatura?

Otázka, zda je Rusko fašistickou diktaturou, je předmětem debat mezi odborníky a politology. Někteří argumentují, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina vykazuje některé charakteristiky fašistických režimů, jako je agresivní nacionalismus, represivní taktiky a silný vůdčí kult. Na druhé straně, někteří experti tvrdí, že ačkoliv je Rusko represivní a autoritární režim, nemělo by být označováno jako fašistický stát, protože se liší od klasických fašistických diktatur, jaké známe z historie.

Je důležité si uvědomit, že termín “fašismus” má specifický historický a ideologický význam, a jeho použití by mělo být pečlivě zváženo. Diskuse o této otázce by měla být založena na faktech a hlubokém porozumění politickému kontextu a historii.

Odpovědět


Re: Re: aktuální příklad

Leonid Podstanický,2024-04-03 15:47:17

Ano, UI v každé krajině podá v tom samém čase jiné odpovědi protože je ideologicky programován. Můžete například říct, že u nás je vše v pořádku, ale to samé řeknou v Rusku, Bruseli, USA, Izraeli, Indii, Saudské Arábii atd. Tím jsem vlastně dokázal to co říkám. A když se bota optáte na jeho rok narození, řekne, že není člověk. Nebo jestli se už zamiloval. Či koho nenávidí atd. Doporučuji Isaac Asimov I robot - Asimov dokázal, že sebelepší úmysl člověka UI naprogramovat nebude u robotů nikdy fungovat 100%-ně. Je to dáno nevypočitatelností života. Variabilitou a mnoha proměnnými které prostě nelze všechny vypředvídat. Nikdy to nebude možné.

Odpovědět


Re: Re: Re: aktuální příklad

Jirka Naxera,2024-04-03 15:55:58

Spis nez Asimova (btw: vyborne pocteni coby SciFi) bych doporucil unikle dokumenty a "pousteni huby na spacir" zamestnancu Googlu po tom tristnim vysledku jejich woke Gemini. Mnohem poucnejsi, protoze krome jineho popisuji proces fine-tuningu a detaily, jak to implementovali.

Politruk porucik Tronik by byl v extazi.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: aktuální příklad

Leonid Podstanický,2024-04-03 17:15:00

Výhoda výpočtové techniky dnes - pokud není spoplatněno či zakázáno, okamžitá dostupnost pro libovolný počet zájemců globálně naráz.
https://ekladata.com/-Byix64G_NtE0xI4A6PA1--o1Hc/Asimov-Isaac-I-Robot.pdf
Ukazuje se že Jobbs měl pravdu, budoucí domácí zařízení budou prostě jenom obrazovky s klávesnici a připojením na net, bez vlastního HW, úschovy a plně pod kontrolou toho kdo to bude ovládat.
Ten program neznám a popravdě G je už Mossad.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: aktuální příklad

Jirka Naxera,2024-04-04 18:38:42

Jsou lokalni modely, ktere zadneho Velkeho bratra nepotrebuji, a daji se dotrenovavat bez cenzury. At uz LLMka, Diffusion nebo par dalsich.

ad posledni veta (zvlaste vynikne v celku). To myslite vazne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: aktuální příklad

Leonid Podstanický,2024-04-05 08:06:20

Ano, zdá se že jsem napsal něco co se nesmí vyslovit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: aktuální příklad

Jirka Naxera,2024-04-07 15:14:15

Az me budou kluci z Mosadu davat pravidelnou almuznu za jejich podporu, tak se jich na to zeptam.

Odpovědět


Re: Re: Re: aktuální příklad

Tomes Ii.,2024-04-03 21:32:06

Odpovědět

Koukám na přednášku

Leonid Podstanický,2024-04-03 10:43:55

GPT říká "people went to the moon ..."
Dyť to říkám, jste krmeni propagandou tvářící se jako dialog.

Odpovědět

dělám výskum v oblasti UI

Leonid Podstanický,2024-04-03 10:34:33

a jeho součástí byly o hovory s botem na Bingu - i když je hovor v reálném čase a syntaxe je správná, robot je ideologicky podbarven takže vám vlastně nic neřekne jenom to, so se dozvíte při prostém bingování. Je zcela zřejmé že UI bude sloužit především tajným službám, pak samozřejmě velkým korporacím a lidem až na posledním místě tak jak se naučí ideologicky upravený prostor používat.
Pozitivní stránkou je že dnes je už odezva v milisekundách, neexistují úzké hrdla láhví, dostupnost je všude pokud není zakázání jako např. v Číne si f neškrtne apod.
Jsou věci na které bude bot vždy krátký - pocity, vztahy, vůně, jestli je bůh apod.
Ale je to i tak celkem zábava a pokrok nezastaví nikdo.

Odpovědět


Re: dělám výskum v oblasti UI

Jirka Naxera,2024-04-03 16:24:35

No, search a AI je trochu rozdil, nemyslite? O nejake nevim stovky miliard az biliony parametru v tom transformeru, kterej nekde hluboko pod tim vsim sedi...

A zakaz v cine? No nevim, spousta cinskych vedcu se tomu oboru venuje :)

Odpovědět


Re: Re: dělám výskum v oblasti UI

Leonid Podstanický,2024-04-03 17:07:37

Search není nic jiného než UI - je to prostě učící se superalgoritmus o HW dnes už v podstatě vůbec nejde rychlost je absolutní a jak se to přes massive CPU scale nakešuje odezva je 0,0025 něco...s - stonásobně kratší než původní hledání .. - a ideologicky podbarvený, všechno je extrémně kontrolováno tajnými službami, V Číně zákaz f ne UI, a taky v Rusku, proč si pěstovat veš v kožichu že - úplně postačí otevřená obchodní válka mezi Mossadem a Huawei.
Chtěl bych vidět ten mazací alg co G používá na mazání nepohodlných videí o 9/11, to musí být na Nobelovku.
Prostě UI již dnes slouží na modelování toho co má být. A co mělo býti.
i když nebylo a obráceně.

Odpovědět


Re: Re: Re: dělám výskum v oblasti UI

Tomes Ii.,2024-04-03 21:33:19

Odpovědět


Re: Re: Re: dělám výskum v oblasti UI

Jirka Naxera,2024-04-04 18:40:37

Koukam, ze jsme se od diskuse kolem implementace a optimalizace algoritmu, plynule dostali k diskusi na tema psychiatrie. ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dělám výskum v oblasti UI

Leonid Podstanický,2024-04-05 08:07:28

to ano, když vidíte co se děje v světě přidám že čistá viz tohle nebo tamto.

Odpovědět

Výsledek nepřekvapuje

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-02 23:29:37

Textová diskuse je něco, v čem by měly jazykové modely excelovat. Vzhledem k datům, na kterých se trénují, musejí znát nazpaměť veškeré argumenty pro a proti ve všech běžných dilematech. A konkrétně GPT je trénovaný tak, že se snaží uživateli co nejvíce podlézat, což je určitá prevence proti zabetonování diskuse.

Zároveň tipuji, že oproti profesionálnímu vyjednavači by GPT-4 pořád dost ztrácel.

A o 82% vyšší úspěšnost v přesvědčování než živí lidé by nejenže nestačilo na vymluvení telete z vola, ale nejspíš ani na pohnutí názoru kteréhokoliv z diskutérů zde na Oslovi :-)

BTW. má tady někdo osobní zkušenost s GPT-4? O kolik je schopnější než GPT-3.5?

Odpovědět


Re: Výsledek nepřekvapuje

Petr Bíža,2024-04-03 01:08:09

4 jsem zkoušel a výsledky po testech na generování nějakých pracovních textu byly lepší, ne o moc, ale se četlo. Bohužel cena oproti 3.5 byla výrazně vyšší, takže jsem se vrátil, tak dobré to zase nebylo.

Odpovědět


Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Petr Bíža,2024-04-03 01:09:17

Pardon, na mobilu se píše špatně. Četlo se to lépe, ale za ty peníze to o tolik lepší nebylo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Tomes Ii.,2024-04-03 21:38:18

Odkdy se na mobilu píše špatně? Mně se na mobilu (s, qwerty klávesnicí) vždycky psalo lépe ppsalo vždycky lépe než na velké klávesnici, a notabene poslední léta, kdy je už predikce textu hodně vymakaná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Tomes Ii.,2024-04-03 21:42:51

Akorát tedy zde, a na pár dalších webech, je okno pro komentáře natolik hloupě napsané, že zejména v režimu na výšku se v něm text ztrácí, a člověk vlastně ani neví, jestli píše to, co psát chtěl - vizte výše

Odpovědět


Re: Výsledek nepřekvapuje

Libor Tomsik,2024-04-03 07:54:35

Já používám GPT4 prakticky každý den. Hlavně na vysvětlování kódu v technologiiích, které neznám a jeho drobné modifikace. Proti 3.5 výsledek většinou funguje a dává větší smysl. Dělal jsem si nějaké porovnávání třeba s kódem na OpenSCAD. Nejlepší je, si to koupit na měsíc a vyzkoušet.

Odpovědět


Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-03 11:12:58

Díky za odpovědi. Koukám, že většina lidí GPT reálně využije hlavně na to programování, což není můj případ. Já jsem si s ním nejdřív nějakou dobu hlavně hrál, zkoušel jeho schopnosti a limity. Když mě to omrzelo, zkoušel jsem ho využívat jako asistenta v situacích, kde mi nestačí vyhledavač nebo překladač. A ukázalo se, že k tomu GPT-3.5 moc použitelný není. Leda pro člověka s nízkým všeobecným rozhledem, kterému stačí odpovědi na jednoduché otázky.

- GPT3.5 je výborný, když má generovat text na zadané téma a má v tom volnou ruku. Tedy když má za úkol např. napsat příběh, dopis, článek. Ale čím více specifických požadavků dostane, tím má větší problém držet se zadání.

- Kritický problém má s počítáním a s přesností obecně. Např. na otázku, kolik je písmen ve slově "koza" odpověděl správně až po delší dřině. Dokonce jednotlivá písmena vyjmenoval a pak řekl, že to je dohromady pět písmen. Přitom tu přesnost by člověk od počítačového nástroje tak nějak očekával. Kdyby aspoň řekl, že takové požadavky neumí, ale on suverénně podá odpověď a stejně to po něm musíš překontrolovat. Takový asistent je k hovnu :-)

- Často jsem mu dával otázky, kde mi stačil jeho "kvalifikovaný odhad", ale ani k tomu moc použitelný nebyl. Většinou bruslí kolem, aby mi za žádnou cenu nemusel dát konkrétnější odpověď. Popíše normostranu nevyžádaným vysvětlováním, proč nelze odpovědět přesně, i když jsem velmi specifický, že přesnou odpověď ani nechci.

- Zkoušel jsem ho používat na kontrolu mých v AJ psaných e-mailů, aby mě upozornil na hrubé gramatické a stylistické chyby. On mi text často volně přeformuloval tam, kde chyby nebyly, místo toho, aby jen upozornil zjevné chyby. Takže jsem vyhodnotil, že je jednodušší použít ke kontrole DeepL, než mu pořád upřesňovat zadání.

- Skvěle použitelný se GPT-3.5 ukázal tehdy, když hledám velmi konkrétní věc, ale neznám žádné klíčové slovo. Například jsem chtěl vyhledat jednu událost ze 2. světové války a neznal jsem jméno žádného z aktérů ani jiné klíčové slovo, které bych zadal do vyhledavače. Ale byl jsem schopný volně nastínit zápletku a GPT hned věděl, tím jsem získal jména aktérů a zbytek už jsem si našel ve vyhledavači. Ale situací, kdy bych potřeboval takto pomoci, moc není.

Odpovědět


Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Jirka Naxera,2024-04-03 16:32:16

Plny souhlas s poslednim odstavcem, taky jedine rozumne pouziti, co mi vyhovuje, je nechat si napsat v neznamem oboru (nejspis chybnou) odpoved, a pak uz s nove objevenymi klicovymi slovy najit v klasickem dinosaurim vyhledavaci (duckduckgo apod.) presne, co me zajima.

Jinak co ChatGPT umi dobre je lhat. Zkuste nejakou okrajovejsi vec (treba se zeptejte na kvaternionickou formulaci Maxwellovych rovnic), a budete si trhat zbytky vlasu. Vse zcela presvedcive, teda az na to, ze v jedne rovnici je schopen pomichat skalarni clen s vektorovym a vubec mu to nepripadne hloupe, a po upozorneni mele jeste vetsi nesmysl.

Pocitani po nem nechci - je to jako chtit pocitat po nekom, kdo sice chape smysl textu (dva banany plus tri banany je pet bananu), ale nezna nic pod tim (jako abstrakci na aditivni grupu Z,+ ktera je pod tim)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Eva M,2024-04-03 17:20:09

"volně nastínit zápletku a GPT hned věděl, tím jsem získal jména aktérů a zbytek už jsem si našel ve vyhledavači."

-- pardon, pánové, a jak víte, který vyhledaný obsah NENÍ dílem AI?

resp. zatím a v některých oborech víte, ale to se může měnit....

;-) první, co mne napadlo při pohledu na rozjásanou tvář fešného Francesca ------ je-li on skutečnej....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Martin Novák2,2024-04-03 20:29:40

Skutečný průšvih můžeme čekat až se budoucí AI bude cvičit na datech z internetu - které stvořila současná AI.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Eva M,2024-04-04 12:42:51

to není nereálný scénář.
nyní se "cvičí" (?) na tom, co jí (a provozovatelům) nejen o sobě vybreptají uživatelé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Jirka Naxera,2024-04-04 18:43:36

On tady ten prusvih uz davno je, drtiva vetsina modelu je v zakladu trenovana z velke casti na datech z Internetu, do ktereho (i z duvodu exponencialniho rustu objemu) z valne vetsiny zapada neomarxisticke woke silenstvi.
Krasne je to videt na puvodnich, nefinetunovanych modelech (vsak si stahnete Llama7B a hrajte si) o cem halucinuji.

Odpovědět


Re: Výsledek nepřekvapuje

Zdeněk Kratochvíl,2024-04-03 12:18:06

Účelem těchto podob AI nejspíš není přimět lidi ke změně "názoru", ale ke koupi jakéhokoliv nesmyslu.

Odpovědět


Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

Jirka Naxera,2024-04-03 16:37:53

Tak si s libovolnou komercni AI (bohuzel vcetne Groka) pokecejte na libovolne politicke tema.
Neskutecne ucinne jak naimportovat neomarxismus do mladasu :(

Odpovědět


Re: Výsledek nepřekvapuje

Jarda Ticháček,2024-04-03 12:53:18

Vyjednávání a přesvědčování jsou ovšem zcela odlišné procesy.

Odpovědět


Re: Re: Výsledek nepřekvapuje

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-03 13:42:18

Myslíte? Podle mého názoru naopak vyžadují totožné dovednosti - tedy hlavně schopnost číst emoční pochody druhého člověka a využívat takové techniky, aby se přestal emočně bránit navrhované variantě.

Vyjednavačem jsem měl na mysli toho policejního. Ne vyjednávání v byznysu, kde jde hlavně o chladné kalkulace. Člověk si tvoří postoje primárně svými emocemi a rozumem si je až následně snaží racionalizovat. A nemá to přímou spojitost s IQ - i člověk s vysokou hodnotou může zastávat hodně iracionální postoje, protože si je utvořil nějakou emocí.
A jak vyjednavači, tak marketéři, PR specialisti i všemožní podvodníci využívají hlavně techniky, jak se lidem dostat emočně pod kůži.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz