Audioknihou roku se stal Vlastní životopis Agathy Christie načtený Vránovou

foto Slavnostní vyhlášení Audioknihy roku 2023, 25. dubna 2024, Praha. Vítězem se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie načtené herečkou Alenou Vránovou (na snímku). Její nahrávka vedle absolutního vítězství ještě ovládla kategorii Jednohlasá četba.

Praha - CVítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie načtené jedenadevadesátiletou herečkou Alenou Vránovou. Její nahrávka vedle absolutního vítězství ještě ovládla kategorii Jednohlasá četba. Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih (AVA) za mimořádný přínos v oblasti audioknih a mluveného slova za rok 2023 získal Pavel Soukup, který cenu obdržel z rukou loňské osobnosti Taťjany Medvecké. In memoriam byl oceněn herec Norbert Lichý. Pořádající AVA dnes vyhlásila nejlepší audioknihy v pražské Písecké bráně.

Fotogalerie

"Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost. Nesmírně plastický projev zvládne v několika po sobě následujících minutách sehrát laskavou, konejšivou chůvu, strašidelného hrubiána, úzkost malého děvčátka i odstup staré ženy, která na konkrétní situaci jen vzpomíná. Vránová ve velmi složitých podmínkách pandemických omezení spolu s Michalem Burešem vytvořila něco zcela mimořádného," uvedla porota, v jejímž čele zasedl předseda poroty Tomáš Macháček.

Všechny oceněné vybrala dvacetičlenná odborná porota z 90 přihlášených titulů od 14 vydavatelů. Nejvíce ocenění, celkem čtyři, získalo vydavatelství OneHotBook.

Ocenění za nejlepší dramatizaci a zároveň za nejlepší audioknihu pro děti a mládež získala novela Předvečer sv. Mikuláše scenáristy Lukáše Csiscely se Sašou Rašilovem v hlavní roli. "Široký výběr herců, kde i ta nejmenší role je svým obsazením dobře promyšlená, doplňují nadmíru realistické zvuky, ruchy a práce s celkovým zvukovým inženýrstvím nahrávky," ocenila porota.

Nejlepší audioknihou v kategorii Vícehlasá četba se stal příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům Alice Horáčkové, který načetli Jan Holík, Magdaléna Borová a Filip Kaňkovský. "Velmi uvěřitelný, plastický příběh celkovým audio zpracováním vzbuzuje v posluchači až přímo hmatatelnou představu," uvedla porota.

Nejlepší interpretkou se stala Eliška Balzerová za načtení pamětí Roky francouzské spisovatelky Annie Ernauxové. "Eliška Balzerová v bezchybné a strhující interpretaci komplikovaného literárního útvaru zúročila své zkušenosti a mistrovství," konstatovala porota.

Nejlepším interpretem sestal Jiří Vyorálek za audioknihu Zvedá se vítr, horor Kateřiny Surmanové zasazený na jižní Moravu. Nejlepším mluveným slovem mimo kategorie se staly Životice Karin Lednické se Zuzanou Truplovou a Norbertem Lichým. Nejlepším zvukem se podle zvláštní tříčlenné poroty pyšní v kategorii četba audiokniha Tam uvnitř něco je autora Tomáše Peřiny načtená Karlem Dobrým v režii a s hudbou Ivana Achera. V hlasování posluchačů zvítězilo fantasy Arila: Poslední hvězda Radka Starého načtené Jitkou Ježkovou.

Na trhu audioknih v Česku, jehož obrat zaznamenal v roce 2022 meziroční nárůst zhruba o tři procenta na více než 268 milionů korun, dominuje vydavatelství OneHotBook. Podle poslední zprávy AVA jeho celkový podíl předloni představoval 21,5 procenta. Za vydavatelstvím OneHotBook následuje vydavatelství Tympanum s 16 procenty na trhu a třetí místo zaujímá společnost Audiotéka se 13 procenty. Údaje za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Podle údajů AVA v roce 2023 vydaly její členové celkem 716 nových titulů, v roce 2022 to bylo 644 titulů. Prodalo se 841.140 audioknih. Z žánrů byl největší zájem o detektivky a thrillery, fantasy, humor a sci-fi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď