Výstava ke 160. výročí firmy Petrof ukazuje klavír jako technické dílo

foto Tisková konference k otevření výstavy Petrof 160 - klavír jako technické dílo při příležitosti 160. výročí založení firmy, která je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců akustických pianin a klavírů, 9. dubna 2024, Praha. Klavír Ant. Petrof.

Praha - Jak vzniká a funguje klavír, přiblíží návštěvníkům Národního technického muzea výstava ke 160. výročí královéhradecké firmy Petrof. K vidění bude jeden z prvních nástrojů, které v roce 1865 vyrobil zakladatel firmy Antonín Petrof, či například pianola z roku 1929, která díky elektromotorům a pneumatické mechanice umožnila zaznamenávat a přehrávat pianistovu hru. Na jeden klavír, Magic Egg z roku 2018, si lidé budu moci i zahrát. Firma jich zatím vyrobila tři kusy. Výstava prezentující klavír jako technické dílo se otevře ve středu a bude přístupná do 31. ledna příštího roku, řekl dnes novinářům ředitel muzea Karel Ksandr.

Fotogalerie

"Možná se návštěvník pozastaví nad tím, proč se zrovna v Národním technickém muzeu otevírá výstava klavírů. Klavír není jen mimořádný hudební nástroj, ale také pozoruhodné technické dílo. Kdo opravdu ví, jak vzniká struna, či jaké dřevo se používá na skříň a víko tohoto nástroje?" uvedl Ksandr.

Vedle expozice dobových klavírů se výstava věnuje i technickému procesu jejich výroby. V jednotlivých oddílech projde návštěvník od kmene rezonančního smrku, přes výrobu resonanční desky a litinových rámů, které pomáhají držet tah strun, až po lakovnu, výrobu skříně a fungování klávesnice a mechaniky. Návštěvníci se seznámí s fungováním klavírové mechaniky také skrze pohyblivý model v nadživotní velikosti. Podle prezidentky firmy Zuzany Ceralové Petrofové výstava vznikala tři čtvrtě roku.

Petrof od svého založení v roce 1864 vyrobil přes 635.000 nástrojů, které vyváží do 65 zemí světa. Kvůli válce na Ukrajině a výpadku východních trhů firmě v roce 2022 klesly tržby o pětinu na 247 milionů korun, zisk propadl čtyřnásobně na 8,7 milionu. Letos chce firma přesunout část své výroby do Indonésie. Nejlevnější nástroje tam bude Petrof vyrábět kompletně. Dražší modely bude dokončovat v Hradci Králové. Produkce vyšších modelů pianin a koncertních klavírů zůstane celá v Česku. Petrof již v licenci vyrábí piana v Číně. Předloni pro tamní trh vyrobil asi 3500 nástrojů. Produkuje je tam pod značkami Rösler, Scholze či Fibich.

Trh se špičkovými nástroji se podle Ceralové Petrofové zmenšuje a není možné firmu živit pouze výrobou drahých klavírů a pianin, proto chce firma v příštích letech expandovat na indický, vietnamský či jihoamerický trh. Tam je nyní kvůli vyšším cenám nedostupná. "Ale Petrof tam znají a rádi by ho tam měli," řekla Ceralová Petrofová. Dodala, že výhodou přesunu výroby nebude jen snížení nákladů za výrobu a dopravu, ale také využití dřeva, které vyrostlo v tropických podmínkách. Když firma nyní dováží nástroje z Hradce Králové do tropických zemí, musí je na klima s vysokými teplotami a vlhkostí vzduchu připravit, což proces dále prodražuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď