Mají exoplanety vlastní magnetické pole? Rádiový signál ze souhvězdí Velryby naznačuje, že ano!

Soustava radioteleskopů objevila zatím zřejmě nejlepšího kandidáta na exoplanetu s magnetickým polem. Od Země ji dělí pouhých 12 světelných let.

07.04.2023 - Stanislav Mihulka



Magnetické pole Země neslouží jen k navádění střelek kompasů. Pro pozemský život je mnohem důležitější, že magnetické pole funguje jako ohromný neviditelný štít, který chrání Zemi před zářením z vesmíru, především od našeho Slunce. Vědce už dlouho zajímá, zda mají podobné magnetické štíty i planety podobné Zemi v jiných planetárních soustavách. Něco takového je ale velmi obtížné zjistit.

Američtí astronomové Sebastian Pineda z Coloradské univerzity v Boulderu a Jackie Villadsenová z Bucknellovy univerzity vystopovali zřejmě zatím nejlepšího kandidáta na terestrickou planetu podobnou Zemi, která by mohla mít magnetické pole. Jejich výzkum nedávno zveřejnil odborný časopis Nature Astronomy.

Zvláštní signál z YZ Ceti

Dobrou zprávou je, že jde o velmi blízkou exoplanetu YZ Ceti b, která je od nás vzdálená pouhých 12 světelných let. Pineda s Villadsenovou pozorovali opakující se rádiový signál ze soustavy YZ Ceti, který detekovala soustava radioteleskopů Very Large Array (VLA) a domnívají se, že tento signál vzniká díky interakcím magnetického pole planety YZ Ceti b, magnetickým polem hvězdy a částicemi, které dotyčná hvězda chrlí do okolí.

Rádiové signály, přicházející ze systému YZ Ceti, zřejmě vznikají díky interakcím magnetického pole exoplanety. (ilustrace: National Science Foundation, Alice KittermanCC BY-SA 4.0)

„Zda si terestrická planeta v blízkosti hvězdy dlouhodobě udrží atmosféru, nejspíš záleží na tom, jestli je chráněná podobně jako Země silným magnetickým polem,“ vysvětluje astrofyzik Pineda. S kolegyní nezastírají nadšení, že se zřejmě stali svědky něčeho, co zatím nikdo na Zemi neviděl, tedy projevů magnetického pole terestrické exoplanety.

TIP: Pátrání po životě: Vědci hledají odpověď na otázku, zda jsou superzemě obyvatelné

Systém YZ Ceti byl pro takové pozorování ideální. Mateřskou hvězdou tohoto systému je červený trpaslík a planeta YZ Ceti b jej obíhá velice blízko. Jeden oběh zvládne za pouhé dva dny. Díky tomu exoplaneta se svým magnetickým polem neustále „vyorává brázdu“ v magnetickém poli hvězdy a v jejím hvězdném větru. Tím vznikají dostatečně silné rádiové signály, které jsme schopni detekovat na Zemi.


Další články v sekci