Minulý týden byl pro kryptoměny obtížný

Minulý týden byl pro kryptoměny s hlavní tržní kapitalizací obtížný a v nejlepším případě zaznamenaly pouze jednociferné zisky. K největším pohybům došlo v opačném směru. Největšími poraženými byly meme coiny, a to zejména Doge, s propadem kolem 20 procent, což smazalo zisky z předchozího týdne. Podívejme se, výběr z novinek ve světě kryptoměn.
Minulý týden byl pro kryptoměny s hlavní tržní kapitalizací obtížný a v nejlepším případě zaznamenaly pouze jednociferné zisky. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Coinbase a Lightspark

Společnost Coinbase si vybrala firmu Lightspark, aby do její platformy a služeb přinesla Bitcoin Lightning Network, jak bylo oznámeno v tiskové zprávě z minulého týdne. Lightning Network je síť tzv. druhé vrstvy, která slouží ke škálování bitcoinu a umožňuje provádět transakce rychleji a levněji než na samotném hlavním blockchainu.

Společnost Lightspark vede bývalý prezident společnosti PayPal David Marcus, který v době svého působení ve společnosti Meta stál také za projektem stablecoinu Diem (dříve Libra, pozn. aut.).

První bitcoinové ETF s pákovým efektem

Poskytovatel ETF ProShares minulý týden uvedl na trh první bitcoinové ETF (Exchange Traded Funds, burzovně obchodované fondy, pozn. red.) s pákovým efektem. BITU bude mít za cíl dvojnásobné denní výnosy z bitcoinu a SBIT, inverzní pákový ETF, bude mít za cíl dvojnásobné denní výnosy z bitcoinu.

PSALI JSME:
Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Generální ředitel společnosti ProShares Michael L. Sapir v tiskové zprávě uvedl: „BITU a SBIT jsou navrženy tak, aby řešily problém získání pákového efektu nebo krátké expozice vůči bitcoinu a zároveň nabízejí možnost usilovat o zvětšené výnosy z bitcoinu nebo cílit na úroveň expozice s menším rizikem.“

Společnost ProShares se v oblasti kryptoměn prosadila uvedením prvního bitcoinového futures ETF již v říjnu 2021.

V březnu téměř trojnásobek

Jak uvádí The Block, kumulativní objem obchodů se spotovými bitcoinovými ETF dosáhl v březnu 111 miliard dolarů, což je téměř trojnásobek oproti 42 miliardám dolarů v únoru, a ukazuje tak na rostoucí zájem o tyto nástroje jako způsob, jak se vystavit bitcoinu.

PSALI JSME:
Londýnská burza začne přijímat žádosti o krypto ETN

Od spuštění spotových ETF na bitcoin uplynuly téměř tři měsíce. IBIT společnosti BlackRock, Fidelity (FBTC) a Grayscale (GBTC) nadále dominují denním objemům obchodů, u posledně jmenovaného (GBTC) však převažují odtoky.

Od přeměny GBTC na spotové bitcoinové ETF se jeho bitcoinové podíly snížily o 46 procent, z přibližně 619 000 BTC na 333 619 BTC. IBIT společnosti BlackRock nedávno překročil hranici 250 000 držených bitcoinů a FBTC společnosti Fidelity drží necelých 150 000 BTC.

Celkem 11 amerických bitcoinových spotových ETF drží téměř 840 000 BTC, což představuje přibližně 4,25 procenta současné nabídky v oběhu.

Autor je analytik kryptotrhů společnosti eToro
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Tidal a Hashdex oznámily obchodování s bitcoinovým spotovým ETF v USA

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Saxo: Nálada investorů ladí s nejistotou na trhu

Saxo, globální lídr v oblasti on-line obchodování a investic, zveřejnil tento týden výsledky svého průzkumu mezi klienty, který osvětluje očekávání investorů a náladu na finančních trzích pro letošní druhé čtvrtletí …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím …