Zdražování pohonných hmot nabírá na tempu – a bude ještě hůř

Názor
Růst cen pohonných hmot v Česku nabral na tempu, a přitom dále zrychlí. Benzín v uplynulém týdnu podle údajů společnosti CCS zdražil o 68 haléřů na litr na 39,77 Kč/l a nafta o 52 haléřů na litr na 39,12 Kč/l.
Benzín bude za více než 40 Kč/l už příští týden, kvůli obávanému střetu Izraele a Íránu a výrazně slábnoucí koruně. Ilustrační foto: FAEI.cz

Vzhledem k přetrvávající poměrně vysoké ceně ropy a středečnímu poměrně výraznému oslabení koruny vůči dolaru je třeba počítat s dalším zrychlením zdražování pohonných hmot. Benzín tak v příštím týdnu zdraží o zhruba 80 haléřů na litr, nafta pak o přibližně 60 haléřů na litr. Benzín se tak už v příštím týdnu bude průměrně celorepublikově prodávat za více než 40 Kč/l.

Nadále vysoké dolarové ceny ropy Brent se nyní kombinují se zmíněným citelným oslabením koruny vůči dolaru do blízkosti minim za celé období od roku 2022. Výsledkem je, že korunová cena barelu Brentu je nyní nejvýše od loňského října.

Ropa bezprostředně stoupá kvůli očekávanému útoku Íránu nebo jeho proxy-spojenců na izraelské vojenské a vládní cíle. Před takovým útokem, jenž má být na spadnutí a dále vystupňuje již půlroku trvající vysoké napětí na Blízkém východě, varují Spojené státy a jejich spojenci.

PSALI JSME:
Hrozí růst cen pohonných hmot nad 40 korun za litr

Válka Izraele s teroristy Hamásu, kteří jsou jedním z proxy-spojenců Íránu, by tak získala nový rozměr, což by vedlo k růstu cen ropy. Její cena se přitom již nyní pohybuje celkem vysoko, kolem úrovně 90 dolarů za barel.

Aby toho nebylo málo, dolar citelně posiluje, a to i vůči koruně. Důvodem je – dle středečních dat – stále příliš vysoká jádrová inflace v USA, která tamní centrální banku zřejmě přiměje odložit zahájení snižování základní úrokové sazby.

Ta by tak letos vůbec klesnout nemusela, přičemž nelze vyloučit dokonce ani její zvýšení. To způsobuje, že atraktivita koruny vůči i ve výhledu stále solidně úročenému dolaru klesá, což ji oslabuje, což vede a povede k růstu cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic, i kdyby cena ropy Brent v dolarech vůbec nerostla a stagnovala.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Moskva může poslat cenu ropy nad 100 dolarů za barel

Zavřít reklamu ×
  1. Na konci minulého režimu stál benzín 7.8 kčs. Po přepočtu na dnešní dobu a platy je cena benzínu za víc než dobrou cenu. Ani cena 60 kč/litr by nebyla žádná hrůza. Kdo nemá chuť dát za benzín takovou cenu může přejít na levnou alternativu LPG nebo koupit elektro. U topení zemním plynem je situace mnohem horší. Na konci minulého režimu stál kubík 1.2 kčs,dnes platím Centropolu těsně pod vládním stropem 38 kč/kubík neboli m3. Tady je navýšení přímo katastrofa.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Ekonomika

Český průmysl zpět v depresi

Podle indexu nákupních manažerů v českém průmyslu (PMI) zveřejněného v tomto týdnu, se situace v dubnu v tomto našem největším odvětví opět zhoršila. Ani v březnu to nebyla žádná hitparáda, protože byl PMI hluboko …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím …