Hlavní obsah

Deset liber za přestup na britských letištích? Novinka může odradit cestující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování do Velké Británie se může už letos mírně prodražit. Země se totiž rozhodla zavést elektronickou cestovní registraci (ETA), kterou si musí turisté ještě před vstupem zařídit. Poplatek, jenž činí 10 liber (necelých 300 korun), se bude muset hradit i při přestupech na letištích, což podle vedení londýnského letiště Heathrow zemi ve srovnání s ostatními evropskými státy značně znevýhodní.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Heathrow patří k nejrušnějším v Evropě.

Článek

Britská vláda zavedla registraci ETA už loni v listopadu, a to pro občany Kataru. Letos by mělo opatření začít postupně platit i pro ostatní země, informuje server Guardian. Jde o systém, kdy cestovatelé požádají o povolení ke vstupu a zaplatí desetilibrový poplatek. Ten se má vztahovat i na tranzitní pasažéry, tedy ty, kteří britská letiště při přestupu vůbec neopustí.

Vedení letiště Heathrow, které patří mezi nejrušnější v Evropě, uvedlo, že registraci ETA podporuje, ale tranzitní pasažéři z ní musejí dostat výjimku. Jinak to prý ovlivní počty pasažérů. Ukázalo se to už na případě Kataru – za první čtyři měsíce ubylo na 19 tisíc tranzitních cestujících.

„Je to velká rána do britské konkurenceschopnosti, protože řada dálkových linek, které jsou důležité pro naši ekonomiku, spoléhá právě na přestupující cestující,“ uvedlo letiště a doplnilo, že pokud bude registrace ETA povinná pro další cizince, vyberou si pasažéři zkrátka jiné tranzitní letiště. „Ministři musí zakročit,“ vyzvalo vládu vedení Heathrow.

Šéf letiště Thomas Woldbye doplnil, že je nutné se nad plánem zamyslet, aby si britské letecké odvětví i nadále udrželo světovou úroveň.

Mohou to přehodnotit

Mluvčí ministerstva vnitra uvedl, že registrace ETA má posílit bezpečnost britských hranic. „Chceme vědět, kdo k nám míří, a zabránit ve vstupu těm, kteří představují hrozbu,“ uvedl mluvčí, ale zároveň dodal, že se bude resort záležitostí podrobně zabývat.

Podobná registrace je pro tranzitní cestující povinná mimo jiné v USA (zde se nazývá ESTA) či Kanadě. Obě země ovšem těží ze svojí strategické pozice a rozlohy. Pasažéři nemají často příliš na výběr, kde jinde přestupovat.

Ponížení při bezpečnostní kontrole: Cestující musela přede všemi vytáhnout umělé ňadro

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám