Režisérka Agnieszka Hollandová začala natáčet film o Franzi Kafkovi

foto Ilustrační foto - Režisérka Agnieszka Holland a herec Idan Weiss při natáčení filmu Franz.

Praha - Režisérka Agnieszka Hollandová dnes začala v Praze natáčet koprodukční film inspirovaný významnou postavou české i světové literatury, spisovatelem Franzem Kafkou. Snímek s názvem Franz, jehož scénář napsal Marek Epstein ve spolupráci s Hollandovou, zachytí spisovatelův život jako mozaiku, počínaje jeho narozením v Praze v 19. století až po jeho smrt v Berlíně po skončení první světové války. Tvůrci počítají se 40 natáčecími dny v Česku a Německu. ČTK o tom za tvůrce informovala Zuzana Janák.

Letos 3. června uplyne 100 let od úmrtí spisovatele proslulého po celém světě díly jako Proměna, Proces nebo Zámek. "Kafka si už sto let udržuje status globální rockové hvězdy. Existují desítky podrobných životopisů, spousta analýz, tuny knih o něm. Ale důvody jeho rostoucího významu a jeho osobnosti zůstávají záhadou. Snažím se tento film poskládat jako rozsypanou skládačku. O Kafkovi víme všechno a zároveň nic," uvedla režisérka Hollandová.

V roli Franze se představí německý herec Idan Weiss, Kafkovu přítelkyni a překladatelku Milenu Jesenskou si zahraje Jenovéfa Boková. Obsazení doplňuje řada českých a německých herců, mimo jiné Ivan Trojan, Josef Trojan, Vladimír Javorský, Karel Dobrý, Stanislav Majer, Juraj Loj, Jan Budař, Vasil Fridrich, Pavel Šimčík a Filip Kaňovský.

Podle Hollandové k pochopení spisovatele Kafky nestačí jen poskládat jeho minulost a tvorbu, ale je třeba hledat svého hrdinu ve střípcích, hádankách, pocitech, ve směsici faktů, domněnek a představ, v jeho snech, literatuře a dopisech. "Chci stát vedle něj v jeho urputném boji s otcem, se světem a neúprosnými očekáváními a požadavky většiny jeho blízkých, v jeho touze po lásce a obyčejném, měšťáckém životě a strachu z něj. Smyslový rozměr filmu je pro mě zásadní. Kafka předpověděl světu nejtemnější budoucnost, ale v Kafkovi samotném bylo více jasu a humoru, než si lidé obvykle myslí," uvedla Hollandová.

Producentka Šárka Cimbalová se domnívá, že Franz bude jedním z nejzajímavějších evropských filmů se silným mezinárodním potenciálem. "Mít život jednoho z nejpopulárnějších a nejmodernějších spisovatelů 20. století adaptovaný na filmovém plátně vizionářskou režisérkou, jakou je Agnieszka (Hollandová), je pro nás sen," prohlásila.

Absolventka pražské FAMU Hollandová patří několik desetiletí k nejúspěšnějším polským filmovým tvůrcům. Její filmy pravidelně bodují na filmových festivalech, ale také mnohdy budí vášně. Takovým je například její poslední snímek Hranice, film o migrační krizi, kterým pobouřila řadu polských politiků, a kvůli kterému dokonce čelila výhrůžkám a musela si najmout osobní stráž.

Díky studiu v Praze se Hollandová pokládá trochu i za českou filmařku. Známá je například její minisérie Hořící keř, kterou věnovala památce Jana Palacha. V roce 2020 měl premiéru její koprodukční film Šarlatán, který se zabývá osudem českého léčitele Jana Mikoláška. Její další koprodukční snímek z roku 2017 Přes kosti mrtvých se odehrává v česko-polském pohraničí.

Filmy Hranice, Šarlatán a V temnotě získaly nominace na Evropskou filmovou cenu. Hranice má i zvláštní cenu poroty z festivalu v Benátkách, Přes kosti mrtvých zase Stříbrného medvěda z festivalu v Berlíně. Šarlatán a Hořící keř uspěly i při vyhlašování cen v Česku - získaly České lvy a Ceny české filmové kritiky.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď