Památkami roku se staly jízdárna u Tachova a kaple v Jevíčku

foto Památkami roku 2023 se stala jízdárna ve Světcích v Tachově a kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku na Svitavsku. Na snímku z 21. března 2024 nově zrekonstruovaná novorománská jízdárna ve Světicích.

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Památkami roku 2023 se stala jízdárna ve Světcích v Tachově a kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku na Svitavsku. Ocenění za obnovu nemovitých či movitých věcí dnes udělilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska při zahájení konference ve Vysokém Mýtě. Cena patří majitelům památek z řad soukromníků, měst, církve i dalších vlastníků.

Fotogalerie

Soutěž má dvě kategorie. Mezi památkami, jejichž obnova stála více než dva miliony korun bez DPH, zvítězila jízdárna ve Světcích u Tachova. Impozantní budovu v pohraničních lesích dal na sklonku svého života v letech 1858 - 1861 vystavět generál Alfréd I. Windischgrätz. Vznikla moderní luxusní jízdárna, sportovní jezdecká hala v tehdy módním novorománském stylu, která poskytovala veškeré zázemí a pohodlí jezdcům i jejich koním. V roce 1997 se zastupitelstvo Tachova rozhodlo stavbu převzít a od roku 2000 město zahájilo postupnou rekonstrukci, která trvala 23 let a stála v součtu 175 milionů korun.

Podle místostarosty Jana Straky je jízdárna "zámkem pro koně" a "trhák pro návštěvníky". První si ji mohli prohlédnout letos v březnu.

Mezi památkami s malou obnovou do dvou milionů korun bez DPH byla nejvýše oceněna kaple Bolestné Matky Páně kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jevíčku. Kostel byl přestavěn v barokním slohu v letech 1762 až 1766 podle plánů stavitele Pavla Merty z Boskovic. K severní chrámové zdi byla roku 1778 přistavěna kaple bolestné Matky Páně s rodinnou hrobkou, nejprve sloužila Salmům a poté Herbersteinům, a to až do roku 1867. Kostel využívá jako svatostánek Římskokatolická církev Jevíčko, v kapli se každoročně konají adventní akce pro veřejnost.

"Není to první ani poslední realizace v této kulturní památce," řekl místostarosta Jevíčka Miroslav Šafář. Obnovu kaple podle něj velmi usnadnila skutečnost, že tamní farář má i technické vzdělání, takže se s ním dobře spolupracuje.

Ve Vysokém Mýtě dnes byla v soutěži Památka roku vyhlášena i druhá a třetí místa. V kategorii velkých obnov se na druhém místě umístilo Městské muzeum, bývalý Wenkelův obchodní dům v Jaroměři na Náchodsku, za ním skončila zámecká oranžerie v Letohradu na Orlickoústecku. Mezi památkami, které podstoupily malou obnovu, skončila na druhém místě oprava barokní zahradní zdi se štukovým reliéfem domu U Censorů v Praze 1, na třetím boží muka s plastikou Odpočívajícího Krista v Rokycanech.

Do soutěže se letos přihlásilo 43 objektů, 23 v kategorii malá obnova a 20 těch, kde náklady přesáhly dva miliony korun. Památky nemusejí být státem prohlášenými kulturními památkami, kromě historických budov to mohou být například i parky, sochy, veřejné prostory, varhany a jiné umělecko-řemeslné předměty. Pořadatelé oceňují majitele, kteří jsou si vědomi kulturně historických stránek svých objektů a podle toho o ně pečují. V kategorii menších obnov získal vítěz 50.000 korun, v druhé kategorii 100.000 korun.

Památkou roku 2022 se stal v kategorii menších obnov špýchar v areálu usedlosti č. p. 6 v Myšticích na Strakonicku. Mezi nákladněji opravenými památkami zvítězil historický prvorepublikový park Kumpánova zahrada ve Slaném na Kladensku, které se v místě říká Benar.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď