Hypoteční trh v březnu dál posiloval

Tuzemské banky a stavební spořitelny poskytly v březnu letošního roku hypoteční úvěry přesahující 18 miliard korun. Vyplývá to z údajů Hypomonitoru, které redakci Finančních a ekonomických informací (FAEI.cz) poskytla Česká bankovní asociace (ČBA) s tím, že meziměsíčně objem poskytnutých hypoték oproti únoru vzrostl o více než 15 procent.
Hypoteční sazby reagují s několikaměsíčním zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Nárůst březnové aktivity na hypotečním trhu oproti únoru však bývá běžný, takže po zohlednění tohoto sezónního vlivu meziměsíční objem stagnoval. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší o téměř 50 procent, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek.

Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat.

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů v březnu pokračovala v rychlejším poklesu a snížila se na 5,19 procenta z únorových 5,36 procenta, což je stále nejnižší hodnota od června roku 2022.

„Aktuální data potvrzují pozitivní oživení trhu. Vidíme pokračující meziroční růst zájmu o koupi nemovitostí, zajímavým se ukazuje postupný trend rostoucího zájmu o úsporné bydlení. Například v našich datech vidíme, že každá třetí hypotéka z nově uzavřených financuje nízkoenergetické domy a byty,“ informoval redakci Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v březnu dosáhl 15,4 miliardy korun po únorových 13 miliardách korun. Jde tak o meziměsíční nárůst o 2,4 mld. Kč, tedy 18,6 procent. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce, pozn. aut.) pak činil 2,8 miliardy korun, obdobně jako v únoru.

PSALI JSME:
Index: Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se dále snížila z únorových 5,36 procenta na 5,19 procenta, a intenzita meziměsíčního poklesu tak setrvala na únorové úrovni. Tento vývoj jde na vrub rychlejšímu poklesu tržních úrokových sazeb, které se v prvním čtvrtletí letošního roku dostaly na nejnižší úrovně od přelomu let 2021 a 2022.

Podle ČBA však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké. Na podobných či mírně vyšších úrovních se nacházely také v letech 2008 a 2009. Realizované úrokové sazby – na rozdíl od cen nabídkových – reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv.

PSALI JSME:
Letošek bude pro hypotéky přelomový

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím …