Hlavní obsah

Turisté nesmějí do jeskyně Jáchymka v Moravském krasu. Mohli by vyrušit vzácné sokoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adamov

Ochranáři v pátek v poledne uzavřeli průchod přes turisty hojně navštěvovanou jeskyni Jáchymku v Josefovském údolí v Moravského krasu. Na skalní stěně nad ní se totiž zabydlel pár sokolů, který již do svého nového hnízda snesl čtyři vejce. Na péči o potomky potřebují tito vzácní dravci naprostý klid, jinak by mohli mláďata opustit.

Foto: archiv Reného Bedana a Tomáše Pospíšila

Sokoli zahnízdili nad oblíbenou jeskyní Jáchymka v Moravském krasu, která je kvůli tomu nyní turistům uzavřena. Snímek vznikl s využitím fotopasti.

Článek

„Na trase jsme vyvěsili tabulky zcela zakazující přístup k jeskyni. Lze ji obejít, ale důrazně upozorňujeme na to, že tato obchůzka není pro děti a seniory, protože vede strmým úbočím,“ řekl Novinkám Antonín Tůma ze správy krasu. Na dodržování zákazu již dohlíží stráž přírody. Zákaz vstupu bude platit zřejmě do června.

Foto: archiv Reného Bedana

Majestátní sokoli se vrátili do Moravského krasu v roce 2016 po půl století. Tento je z rezervace Vývěry Punkvy.

Jáchymka leží na oblíbené turistické trase mezi jeskyní Býčí skála a technickou rezervací Stará huť. Unikátní je v tom, že je průchozí. V zimě do ní chodili zástupy výletníků pozorovat tamní dechberoucí ledouchy, tedy krápníky z ledu. Pojmenována je po poustevníku Jáchymovi, který v ní kdysi žil, a smíšky láká i tím, že jeden ze vstupů do ní má tvar obřího dámského přirození.

Přestěhovali se z Býčí skály

Vše nasvědčuje tomu, že se nad Jáchymku přestěhovali sokoli z nedaleké Býčí skály. Loni zřejmě z toho páru uhynul samec. Samice si našla náhradního partnera a spolu s ním změnila i domov.

Foto: archiv AOPK

Jeskyně Jáchymka leží na stezce protínající Josefovské údolí v centru Moravského krasu.

„Co se stalo, to nevíme. Snad se jim na Jáchymce povede lépe. Naposledy nad ní hnízdili v roce 1957,“ řekl ornitolog René Bedan. S kolegou do hnízda nainstaloval fotopasti, díky čemuž nyní vznikly snímky zachycující sokoly přímo sedící na vejcích. Sokoli se do krasu vrátili po půl století v roce 2016. Mezi přírodovědci šlo o senzaci. Nyní v oblasti hnízdí tři sokolí páry. Za uplynulá léta se jim podařilo vychovat 33 mláďat.

Nad zemí i pod zemí. U Koněpruských jeskyní bude otevřena nová atrakce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám