Hlavní obsah

Matterhorn už může zdolat skoro každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko je zemí křivolakých horských vrcholů, vymazlené hromadné dopravy a té nejlepší čokolády. Všechny tyto zážitky a mnohé další si lze netradičně vychutnat na jednom místě, v Muzeu dopravy v Luzernu. Kupříkladu legendární Matterhorn tam může díky moderním technologiím pomyslně zdolat téměř kdokoli. A vyjde ho to jen na pár stovek korun.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Matterhorn už můžete „zdolat“ i v Luzernu. A výrazně jednodušeji.

Článek

Jaký je to pocit, pokořit jeden z nejikoničtějších vrcholů světa, vysoký 4478 metrů, mohou zájemci zjistit v nejnavštěvovanější vzdělávací zážitkové instituci v zemi helvétského kříže, Muzeu dopravy v Luzernu.

Nacházejí se v něm tisíce exponátů napříč kompletním portfoliem švýcarské dopravy, jako jsou auta, vlaky, lanovky, letadla a lodě. Značné množství exponátů je možné si osahat a mnohé vyzkoušet v provozu pomocí simulátorů. V muzeu nechybí ani kino, planetárium a právě speciální sekce zážitků.

Ta leží v areálu instituce, ale s možným samostatným vstupem. Prostřednictvím The Edge si mohou návštěvníci od 12 let s minimální výškou 140 cm a maximální váhou 120 kilo nasadit speciální 3D brýle a pomocí virtuální reality a nikterak obtížného kratšího úseku horolezecké stěny pomyslně vyšplhat až na vrcholek Matterhornu.

Globální oteplování má ve Švýcarsku i pozitivní dopady

Cestování

Tento nevšední zážitek vyjde dospělé na 24 švýcarských franků (asi 621 korun), studenti do 26 let zaplatí 19 franků (492 korun), stejně jako návštěvníci s denní vstupenkou do muzea (jež vychází od 12 do 62 franků podle věku, 310 - 1604 korun).

Pro srovnání - opravdový výstup na Matterhorn vyjde nejméně na 34 tisíc korun, nemluvě o potřebném vybavení a fyzičce.

A protože muzeum se nachází ve Švýcarsku, mohou v něm návštěvníci absolvovat i interaktivní dobrodružství čokolády. Projížďka ve speciálním vozítku lehce typově připomíná cestu strašidelným hradem, jen místo duchů číhá v navštívených místnostech čokoláda.

Skoky do vody na suchu i tematické dny

Pro příznivce adrenalinu jsou dále ve Světě médií k dispozici simulace skoků do vody z 27 metrů, surfování, procházka mořskou vlnou či možnost vyzkoušet si zadržení dechu pod hladinou v bezpečí na suchu, přesto však dostatečně autenticky.

V muzeu se konají i speciální tematické dny zaměřené na děti i dospělé, kteří mají v oblibě určitý typ dopravních prostředků. Kupříkladu 22. až 24. března se konaly Dny kempování, které představily množství přívěsů, karavanů a příslušenství spolu s oblíbenými venkovními aktivitami při tomto typu cestování.

Nyní je na řadě logistika 12. až 14. dubna, kde nechybí jak auta a motorky včetně veteránů, tak obzvláště u dětí oblíbené vysokozdvižné vozíky a další zvedací zařízení ze světa přepravy nákladu.

Mezi 21. a 23. červnem přijde na řadu veřejná doprava, tři dny od 19. srpna budou věnovány nákladní dopravě. Na konci září (27.-29. 9.) se děti mohou těšit na farmářské dny plné traktorů všeho druhu, nejnovějších typů nářadí a balíků sena.

Dny letectví a kosmonautiky, které teprve čekají na konkrétní datum, budou zase unikátní možností, jak se podívat do kokpitů nejrůznějších letadel a zjistit, co vše obnáší práce pilota. V luzernském muzeu si to své najdou jak malí, tak velcí nadšenci do přepravy a zážitků všeho druhu.

Nejkrásnější turistické vesnice, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli

Cestování

Ořechový poklad nejmalebnějšího kouta Evropy

Cestování

Reklama

Související témata:
Lucern (město)
Švýcarské dopravní muzeum

Výběr článků

Načítám