Jak podojit stát. Na eurovolbách mohou vydělat miliony i recesisté

Analýza
Laťka pro získání státních peněz za účast v evropských volbách je nejníže, jak jen to jde. Stačí totiž získat aspoň jedno procento hlasů, což garantuje až několik milionů korun. Vzhledem k tomu, že volební účast v eurovolbách není tradičně vysoká, mají šanci na překročení jednoprocentní hranice i různá exotická či recesistická uskupení.
Volby do Evropského parlamentu se v České republice uskuteční 7. a 8. června. Ilustrační foto: Pixabay.com

Naposledy, tedy v roce 2019, se to podařilo hnutí s názvem ANO, vytrollíme europarlament. Když se před pěti lety sečetly hlasy, bylo jasné, že do jeho pokladny poputují stovky tisíc. Nakonec se částka vyšplhala na 1 111 380 korun.

Politické strany a hnutí jsou v ČR financovány mimo jiné i příspěvky ze státního rozpočtu. Pravidla stanovují zákony o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, o volbách do Parlamentu České republiky a o volbách do Evropského parlamentu.

Strany a hnutí mají za stanovených podmínek nárok také na proplacení volebních nákladů. U voleb do europarlamentu platí hranice jednoho procenta hlasů, pokud ji dané uskupení překročí, má nárok na 30 korun za každý platný hlas. A to bez ohledu na to, jestli získá aspoň jedno křeslo v Evropském parlamentu (podmínkou je aspoň 5 procent hlasů, Česko má nárok na 21 křesel, pozn. aut.).

PSALI JSME:
Lež přichází z Kremlu. „Evropské volby jsou událostí nejvyššího ruského zájmu,“ říká český elf

Desítky milionů korun

A to byl v roce 2019 právě i případ hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Dostalo totiž 1,56 procenta hlasů, k čemuž při volební účasti 28,72 procenta postačilo 37 046 platných hlasů. Za každý hlas je třicet korun, což představuje zmíněných více než 1,1 milionu korun. A ještě perlička na závěr: Letos už toto hnutí nekandiduje, soud ho rozpustil pro neplnění zákonem stanovených podmínek.

Naopak zklamáno muselo být před pěti lety uskupení s názvem Vědci pro Českou republiku, které získalo 0,82 procenta (19 492 hlasů), takže jim k překonání jednoprocentní hranice zbývalo skutečně jen málo. Celkem stát utratil na proplacení volebních nákladů desítky milionů, nejvíce dostalo vítězné hnutí ANO. Za 502 343 platných hlasů (21,18 %) přesáhla tato částka 15 milionů korun.

Mimochodem: Právě hnutí ANO si před pěti lety stěžovalo na konkurenční uskupení ANO, vytrollíme europarlament u ministerstva vnitra, protože podle něj se mohli mnozí voliči splést a nehodit hlas „pravému“ ANO, ale tomu „trollímu“.

PSALI JSME:
Slovensko ukazuje, kam se poměrně brzy může posunout i Česko

Dvacet kandidátů

Je dost možné, že podobná stížnost se bude opakovat i letos. Do Evropského parlamentu totiž kandiduje další hnutí, které má slovo ANO ve svém názvu. Tentokrát to je ANO LEPŠÍ EU S MIMOZEMŠŤANY (zastavíme drahotu a válku), jak dokládají webové stránky Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Uvidíme, jestli po eurovolbách, které se konají začátkem června, se kasička tohoto uskupení naplní, podobně jako před pěti lety v případě trollího ANO. O úspěch (a finanční příspěvek) bude letos usilovat celkem dvacet stran a hnutí.

A mezi nimi i seskupení s opravdu pozoruhodnými názvy. Například Mourek – politická strana, Senioři sobě nebo uskupení s dlouhatánským jménem „LEPŠÍ ŽIVOT PRO LIDI – min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válce“.

PSALI JSME:
Letošek je rokem voleb ve světě. Co to znamená pro akcie?

Zavřít reklamu ×
  1. A já si už dlouho myslím, že v Europarlamentu jsou jenom recesisté, protože ty krávoviny co chrlí nemůže nikdo myslet vážně.

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Lidé a společnost

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím …