Největší zrada, hřímal k migračnímu paktu Babiš. Potřebujeme řešení, ne strašení, odvětil Rakušan

Události: Migrační politika (zdroj: ČT24)

Poslanci se ve čtvrtek sešli kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu EU, vyvolalo ji opoziční ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho slova za předvolební rétoriku a za politiku strachu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila, poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu byly interpelace na členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení mimořádného summitu v Bruselu řekl, že kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží.

Dohoda o migraci je podle lídra ANO „šílená a obludná“, obsahuje podle něho skryté uprchlické kvóty a zavazuje k přijímání migrantů z Afriky a z Blízkého východu podle představ Bruselu. To vláda odmítá, tvrdí, že Česko nebude nuceno nikoho přijímat, vždy se z této povinnosti bude moci vyplatit. Ze „zrady“ Babiš obvinil kromě premiéra Petra Fialy (ODS) také ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Fiala s Rakušanem bez jakéhokoli přehánění vyměnili naši bezpečnost, kulturu a způsob života za neřízenou migraci, explozi kriminality a rozklad naší společnosti,“ prohlásil Babiš. Migrační pakt podle něho není lék, ale jed, který slouží k „asistované sebevraždě Evropy a její kultury“.

Migrační pakt, především takzvaný systém povinné solidarity, kritizovala také lídryně kandidátky ANO pro eurovolby Klára Dostálová. Podle ní nová pravidla dávají přílišné pravomoci Evropské komisi. Nelíbí se jí ani možnost přehlasovat členské státy, jelikož se o výjimečných migračních opatřeních hlasuje kvalifikovanou většinou. Dostálová tak volala po tom, aby Česko ještě „zatáhlo za záchrannou brzdu“ a dohodu dodatečně odmítlo.

Rakušan: Pakt není dokonalý, pozvánkou pro migranty ale není

Rakušan před jednáním prohlásil, že migrační pakt, jak jej schválili minulý týden europoslanci, není dokonalý, ale dává základ pro další opatření. Je podle něho lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací nebo návratové politice. „Nynější stav migrace v Unii je neuspokojivý, vyžaduje racionální řešení, nikoli iracionální strašení,“ zdůraznil ministr vnitra. Neřešená migrace podle něho povede k tomu, že se Evropská unie ocitne ve stavu faktického ohrožení.

„Ne migrační pakt, ale dlouhodobé neřešení situace je pozvánkou pro migranty,“ dodal pak ve sněmovně Rakušan, když apeloval na to, aby politici dohodu neodsuzovali. Vyzdvihl také některé části balíčku, které opoziční politici nezmínili a které jsou podle něj velkým přínosem pro zvládání migrace. Mluvil například o hraniční proceduře, povinné detenci, návratové politice či tlaku na vnější země k lepší ochraně hranic. Migrační dohoda podle něj neumožňuje nařídit členské zemi, aby přijala část uprchlíků. Tvrzení opozice o opaku má za předvolební rétoriku a za politiku strachu, která se bohužel vyplácí.

K systému povinné solidarity řekl, že je to jediná realistická a funkční možnost. „Solidarita je přece základní princip Evropské unie,“ zdůraznil ministr vnitra. Pravidla nastavená v paktu jsou podle něj flexibilní a členské státy si mohou vybrat, zda poskytnou finanční nebo materiální pomoc nebo přijmou žadatele o azyl.

„Chalífát se z České republiky nestane,“ reagoval Rakušan na Babišova slova, že se kvůli paktu bude Česko potýkat se stejnými problémy s islámskými uprchlíky jako některé západoevropské státy. „Neboť v Česku tyto problémy nejsou, populisté a extremisté přicházejí se šokujícími obrázky z ciziny, kde migraci nezvládli,“ zdůraznil vicepremiér.

Babiš: Stále máme čas

Babiš tvrdí, že na záchranu západní Evropy je pozdě. V Česku a v zemích střední a východní Evropy je ale podle něho ještě možné situaci odvrátit. „Stále máme čas a možnost s nelegální migrací bojovat. Prvním krokem je ve volbách do Evropského parlamentu odmítnout progresivistické vítače, ekofanatiky a sociální inženýry, kteří chtějí násilně vylepšovat, v uvozovkách, náš svět,“ nebral si u řečnického pultíku předseda ANO servítky.

Odmítání migrantů z odlišného kulturního prostředí není podle něho projevem nedostatku solidarity, ale pudu sebezáchovy. „To musí být jasné každému, kdo vidí, co se děje v západoevropských městech,“ dodal.

Západní Evropa nicméně stále patří k nejbezpečnějším regionům světa. Například počet vražd přepočtený na obyvatele je podle dat z roku 2019 v západoevropských zemích nižší než v těch východoevropských nebo balkánských.

Migrační dohodu na schůzi velmi ostře kritizoval i šéf opozičního SPD Tomio Okamura. „Je jasné, že následovat bude plošná norma na finanční motivaci migrantů usazovat se i v zemích jako Česko. Dalším očekávaným krokem po migračním paktu budou motivační programy, aby se k nám afričtí a islámští migranti stěhovali,“ předložil svůj úhel pohledu.

Předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová stejně jako Rakušan zmínila, že pakt není dokonalý. „Ostatně proto také česká vláda k němu zaujala neutrální stanovisko, ale na druhé straně, kdyby nebyl přijat, tak tady není vůbec žádné řešení,“ uvedla.

Fiala: Opozice zbytečně straší lidi

Premiér Fiala po skončení summitu v Bruselu zmínil, že opozice podle něj zbytečně straší lidi a kolem migračního paktu koluje celá řada lží. I Evropská komise podle něj potvrdila, že systém neobsahuje žádné povinné kvóty ani relokace.

„Migrační pakt je věc, která skončila na půl cesty. Na jednu stranu je dobře, že se přikročilo k evropskému řešení, které je důraznější než předchozí méně funkční pokusy o řešení nelegální migrace, na druhou stranu schválená verze nejde tak daleko, jak by si představovala Česká republika,“ reagoval premiér na prohlášení, která zazněla na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny. „My nejsme úplně spokojení například s tím, jak je tam řešena návratová politika, i že se oproti původnímu návrhu zvyšuje byrokracie,“ dodal Fiala.

Vládní koalice také považuje svolání mimořádné schůze k migraci za předvolební tah opozice. „Je to předvolební období, každého láká, abychom o tom hovořili, ale to téma je příliš vážné,“ podotkl předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS).

Podle českého ministerstva vnitra (MV) migrační pakt neobsahuje částku, kterou by musel zaplatit členský stát za nepřijatého migranta. Naopak obsahuje úpravu navrženou českou stranou. Tato úprava podle MV stanovuje, že mezi státy postižené významným migračním tlakem budou patřit i ty s vysokým počtem osob s udělenou dočasnou ochranou, tedy uprchlíků z Ukrajiny, na svém území.

Dopolední interpelace

Během dopoledního jednání, kdy se poslanci věnovali písemným interpelacím na členy vlády, například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odpovídal na interpelaci opozičního poslance Marka Nováka (ANO) k zákazu kratomu. Válek uznal, že tato substance je problémem a že ji zneužívají už děti na základních školách. Řekl, že zákaz této látky navrhl na zasedání vlády, ale nezískal pro návrh dostatečnou podporu.

Novák oponoval, že o problému kratomu se mluví už roky, ale nic se nestalo. Válka vyzval, aby byl v této otázce „agresivnější“, protože jde o zdraví dětí. Válek upozornil, že kratom nemá na seznamu zakázaných látek skoro žádná země, každopádně postup prodejců, kteří látku nabízejí jako sběratelský předmět, označil za opovrženíhodný. Za řešení ministr považuje co nejrychlejší schválení zákona o návykových látkách.

Novela je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Bude podléhat souhlasu Evropské komise. Válek poznamenal, že Komise by musela schválit i zařazení kratomu na seznam zakázaných návykových látek, jinak by neplatilo. „Bohužel WHO (Světová zdravotnická organizace) a odborné evropské společnosti nevyslovily doporučení, aby byl kratom takto hodnocen,“ prohlásil ministr. Připomněl, že se tato látka v mnoha zemích legálně používá, a to i k „paramedicínským účelům“.