Rodina přestavěla garáž na útulný domov pro babičku. K dispozici má i kuchyni a obývací pokoj

Fotografie: Depositphotos

Domov z garáže může vytvořit každý z vás. Stačí k tomu dobrý nápad, trocha peněz a hodně práce a trpělivosti. A z garáže je rázem útulný byt.

Stacy Lince bydlela se svou rodinou v podnájmu v Santa Rose v Kalifornii. Jejich měsíční nájemné činilo kolem 2000 dolarů (asi 50 tisíc Kč). A co víc, částka se postupně stále zvyšovala. Její ovdovělá matka po úmrtí svého muže bydlela taktéž v nájemním bytě, ovšem jednopokojovém. A přitom se částka jejího nájmu také blížila ke dvěma tisícovkám. Tedy za dva nájemní byty platila rodina 4 tisíce dolarů (necelých 100 tisíc Kč), uvádí se na webu MyPositiveOutlooks. A pro nikoho to nebylo únosné. Ženy tedy daly hlavy dohromady a nápad byl na světě.

Rekonstrukce garáže

Rodina spojila dohromady své finanční zdroje a koupila si dům se samostatnou garáží, s níž měla velké plány. Do garáže by se stěží vešlo jedno a půl vozidla, ale po přestavbě z ní vznikl útulný domov s venkovní terasou. Pro babičku. Po vyklizení a úpravě konstrukce byla garáž zateplena a stěny, včetně střechy, osazeny vhodnými okny pro dostatečně prosvětlený interiér.

Ten byl celý vytvořen na míru. Podařilo se sem umístit ložnici s velkou vestavěnou skříní a koupelnu se sprchovým koutem, toaletou a umývadlem. Od kuchyně a obývacího pokoje jsou tyto místnosti odděleny posuvnými dveřmi. Babiččina garsonka obsahuje vše, co je nutné ke každodennímu životu. V kuchyni je plynový vařič, mikrovlnná trouba, dřez, lednička, jídelní pult.

Manželé si pro svou chalupu vybrali zdánlivě nehostinný prostor. Jeskyni zařídili vším potřebným

V obývací části je rozkládací pohovka, konferenční stolek, dvě židle a psací stůl. Lee se zbavila části svého vybavení a do své garážové garsonky s sebou vzala jen to, co nezbytně potřebovala. A proto rozdala spoustu knih i svou velkou manželskou postel, která už nyní nebyla potřebná, píše web SiaMagazin. Do garsonky se nevešla myčka nádobí, což ovšem Lee nevadí – ráda si těch pár kousků umyje ručně. A pračku se sušičkou užívá v kůlně za hlavním domem.

Společné soužití

Protože mezi domem a garáží se nachází dvůr, rodina Stacy a babička si nijak nepřekážejí. A přitom spolu mohou být pohromadě, kdykoliv se jim zachce – budovy propojuje zastřešená terasa. A jejich měsíční náklady na bydlení jsou nyní minimální. Byt z garáže si vlastnoručně vytvořil i 18letý mladík. O něm jsme na BydlímeÚtulně již psali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*