Stát nabízí štědré dotace na výměnu starých oken. Jedná se o program Nová zelená úsporám Light

Fotografie: Depositphotos

NZÚ Light – Nová zelená úsporám Light je program Ministerstva životního prostředí, který má pomoci s úsporou energií nízkorozpočtovým domácnostem.

Program je zaměřený na úsporu energií v bytových i rodinných domech. Pokud jste majiteli či spoluvlastníky rodinných domů, bytů v bytovém domě anebo trvale obývané rekreační stavby, pak by se vás tento program mohl týkat. Musíte však splňovat určité podmínky.

Podmínky pro čerpání dotací z NZÚ Light

Základní podmínky pro možnost čerpání dotací z programu NZÚ Light jsou následující:

  • majitel některé z výše uvedených nemovitostí v ní má trvalý pobyt déle než od 12. 9. 2022;
  • nárok na dotaci má majitel tehdy, jsou-li všichni členové domácnosti příjemci starobního nebo invalidního důchodu III. stupně;
  • nárok na dotaci z NZÚ Light má i domácnost, která pobírala příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti alespoň jeden měsíc, a to v období od 12. 9. 2022 dosud.

K čemu NZÚ Light slouží

Záměrem a cílem programu je finančně podpořit seniory a nízkopříjmové domácnosti v tom, aby dosáhly co nejnižších výdajů na energie, uvádí web E15. Proto mohou výše uvedené domácnosti a majitelé nemovitostí žádat a také získat dotaci na zateplení RD nebo BD. Se zateplováním začněte tam, kudy do domácnosti proniká chlad a teplo uniká pryč. Na tu oblast se zaměřte nejdříve.

Nejčastěji to bývají stará okna a vchodové dveře, nezateplená střecha, tenké stropy, nekvalitní podlahy. A samozřejmě nezateplená fasáda – vždyť mnohé staré domy ani fasádu nemají. Novinkou je, že dotaci můžete získat i na instalaci solárního termického nebo fotovoltaického systému na ohřev vody, a tak ještě více ušetříte výdaje na bydlení. Rozhodněte se také podle svých finančních prostředků. Spočítejte si, jaký budget získáte, když spojíte svoje peníze s částkou z dotace. A rozhodněte se i podle tohoto kritéria.

Můžete postupovat po částech: nejprve třeba vyměňte jen některá okna a dveře, anebo nechte zateplit střechu. Záleží na vás, ale rozhodněte se tak, abyste nabízené finanční prostředky využili efektivně, tzn. k zateplení a následnému snížení spotřeby energií. Nezapomeňte, že i malá změna může přinést velké úspory.

Stát nabízí štědré dotace na zateplení fasády. Zažádat mohou především rodiny s nízkým rozpočtem

Pokud se rozhodnete vyměnit stará okna

Rozhodně neváhejte, a patříte-li k některé z výše uvedených skupin, o dotaci na výměnu oken z programu NZÚ Light si zažádejte. Můžete získat 12 tisíc korun za jednu výplň. Částky, které byly stanoveny u ostatních realizací (zateplení fasády, střechy, stropu, podlahy a vchodových dveří), najdete na webu MŽP. Žádost můžete podat jak před provedením prací, tak v průběhu i po jejich ukončení. Ovšem kdo nemá dostatek finančních prostředků, měl by si zažádat před zahájením realizace, tedy před výměnou oken. Stát vám v takovém případě poskytne zálohu.

Žádost můžete podat rovnou na webových stránkách NováZelenáÚsporám, program byl znovu otevřen. Pro elektronické podání žádosti však musíte mít Identitu občana a bankovní účet.

Náležitosti potřebné k žádosti

K žádosti je třeba doložit:

  • fotografii starých oken či jiné části domu zvolené k zateplení;
  • odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracují poradci NZÚ Light;
  • doklad o vlastnictví bankovního účtu – smlouva s bankou nebo poslední výpis z účtu;
  • potvrzení o čerpání důchodu, přídavcích na dítě nebo příspěvku na bydlení.

Majitel, který žádá zpětně, může dotaci obdržet na realizaci, již uskutečnil v období od 12. 9. 2022. A jaký čas máte na realizaci výměny oken v případě poskytnutí dotace? Celý rok; ze závažných důvodů je však možné lhůtu i prodloužit. Nevíte-li si však rady, můžete se obrátit na proškolené poradce, a to také na stránkách NZÚ. Vaše dotazy budou zodpovězeny zdarma; i odborný posudek navrhovaných opatření vám poradci vypracují bezplatně. Obrátit se můžete i na svůj místní úřad. I tam vám mohou poradit, anebo vás na kvalifikovaného poradce přímo odkáží.

Když práce dokončíte, předložíte fotografie realizovaných opatření, zprávu o provedených opatřeních či zprávu o instalaci obnovitelných zdrojů energie. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali, čím zateplovat a jaké jsou výhody jednotlivých zateplovacích materiálů.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*