Požadované zralosti banánů lze jít snadno naproti. Efektivně pomůže i chlad a tma

Fotografie: Meltdown reverter / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zelené banány v obchodech ke konzumaci moc nelákají. S pár triky je můžete nechat rychle uzrát natolik, aby jejich chuť byla pro vás lákavější.

Umíte zpomalit nebo zrychlit čas? Ten běžný asi ne, ale s hodinami, které tikají pro banány, si už tak trochu pohrát můžete. Oblafněte matku přírodu a uchovejte si banány déle čerstvé, nebo je naopak nechte mávnutím ruky dozrát. Stačí pochopit, jak jejich zrání funguje.

Banány a lidské zdraví

Jsou sladké, jsou výživné a také mají spoustu zdravotních benefitů. Podle webu Healthline umí banány regulovat hladinu krevního cukru, podporují trávení, jsou účinné při hubnutí, také mají pozitivní dopad na lidské srdce. Obsahují draslík, vitamíny B6, C a dále antioxidanty. Banány zajistí kvalitní výživu nejen člověku, ale i rostlinám – z banánových slupek je efektivní banánové hnojivo, jak jsme psali na BydlímeÚtulně.

V obchodech se lze setkat se zelenými banány. Podle portálu Batlicka při zrání na stromech mohou totiž banány puknout a shnít, a proto se dováží nezralé. Trh tak stanovil stupnici zralosti banánů o celkem sedmi stupních. Začíná se na brčálově zelené jedničce, jež postupuje až k sedmičce, pro kterou jsou charakteristické hnědé flíčky. Se zráním se mění jak složení banánu, tak jeho chuť. Zrání urychluje vyšší teplota a plyn ethylen, jejž uvolňují jak samy banány, tak i jiné plody.

Výběr těch nejlepších jablek v obchodě: Je třeba hledět i na váhu, barvu a stopku

Je libo zralý, nebo nezralý banán

Dosáhnout zpomalení zrání banánů lze podle portálu Eleganzaplus několika způsoby:

  • Dejte je do chladu a mimo světlo. To znamená ven, pokud panuje studené počasí, do lednice nebo třeba do komory.
  • Skladujte je odděleně od ostatního ovoce nebo zeleniny. Především jablka a hrušky totiž zrání banánů urychlují.
  • Svazek banánů uložte do igelitového sáčku nebo jím alespoň obalte jejich stopky. Igelit (potravinovou fólii) kolem nich stáhněte gumičkou.
Banány s jablky
Fotografie: Freepik

Ať už si na banánech chcete dříve pochutnat, nebo je potřebujete mít sladké do receptu, jejich zrání jde i naopak urychlit.

  • Banány se běžně uchovávají při teplotě do 20° C. Obecně tak platí, že čím větší teplo, tím rychleji hnědnou.
  • Umístěte je do papírového sáčku nebo je zabalte do novin. Pro zrychlení procesu je můžete obklopit zralými jablky nebo hruškami.
  • Velmi efektivní je i teplo z trouby. Podle toho, jak hodně je chcete zralé, je nahřívejte přibližně při 150 °C několik desítek minut. Teplotu můžete podle okolností snížit nebo lehce zvýšit.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*