Odškodnění pro zneužívané americké gymnastky. Ministerstvo spravedlnosti vyplatí 100 milionů dolarů

Americké ministerstvo spravedlnosti odsouhlasilo odškodné v celkové výši přibližně 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun), které vyplatí zhruba stovce obětí zneužívaných lékařem sportovních gymnastek Larrym Nassarem. S odkazem na anonymní zdroj blízký vyjednávání to uvedla agentura AP. Žádné peníze zatím vyplaceny nebyly. Ministerstvo by mělo kompenzovat pochybení agentů FBI, kteří mohli Nassara zastavit dříve.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Larry Nassar byl v roce 2018 odsouzen na doživotí za zneužívání gymnastek

Larry Nassar byl v roce 2018 odsouzen na doživotí za zneužívání gymnastek | Zdroj: Profimedia

Nassar byl lékařem reprezentace sportovních gymnastek USA osmnáct let. Svědčilo proti němu přes 350 žen. Zneužíval například i olympijské šampionky Simone Bilesovou, Aly Raismanovou nebo McKaylu Maroneyovou. Za to byl v několika procesech odsouzen k více než 300 letům vězení.

Lékaře odsouzeného za zneužívání gymnastek pobodal jiný vězeň. Nassar je ve stabilizovaném stavu

Číst článek

Právníci zažalovali i americkou vládu, protože pracovníci FBI v Indianapolis a Los Angeles měli informace o Nassarových činech už na začátku roku 2015, ale nezakročili. Nassar tak ve svém jednání pokračoval dalších patnáct měsíců až do zatčení na podzim 2016.

Vyšetřování FBI

Generální inspektor ministerstva spravedlnosti uznal, že ve vyšetřování ze strany FBI byla řada zásadních chyb. Na slyšení v Senátu v roce 2021 se obětem omluvil i ředitel FBI Christopher Wray. „Je mi líto, že vás tolik lidí znovu a znovu zklamalo. A je mi obzvlášť líto, že to byli lidé z FBI, kteří měli v roce 2015 příležitost zastavit tohoto netvora a selhali,“ řekl tehdy.

Z jiných zdrojů už Nassarovy oběti odškodné dostaly. Michiganská státní univerzita, která před lékařovým jednáním rovněž zavírala oči, souhlasila s vyplacením 500 milionů dolarů (téměř 12 miliard korun) více než třem stovkám žen a dívek. Americká gymnastická federace a tamní olympijský a paralympijský výbor se s poškozenými dohodly na úhrnné kompenzací 380 milionů dolarů (devět miliard korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme