Leverkusen je po remíze s West Hamem v semifinále EL, Bergamo vyřadilo Liverpool

foto Odvetné utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy West Ham - Leverkusen, 18. dubna 2024. Brankář Matěj Kovář z Leverkusenu zasahuje.  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Praha - Fotbalisté Leverkusenu v odvetě remizovali 1:1 na hřišti West Hamu a v součtu s úvodním vítězstvím 2:0 prošli do semifinále Evropské ligy. K postupu přispěli i brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick, na druhé straně nechyběli v základní sestavě záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem. Bayer se v další fázi utká s AS Řím, který v italském derby po výhře 1:0 venku zdolal AC Milán i doma 2:1.

Bergamo proti favorizovanému Liverpoolu navzdory dnešní domácí prohře 0:1 udrželo náskok díky triumfu 3:0 na hřišti soupeře. Atalantu čeká v semifinále Marseille, která vyřadila po penaltovém rozstřelu Benficu Lisabon.

Leverkusen nastoupil k prvnímu zápasu po nedělním zisku premiérového titulu v německé lize, na Olympijském stadionu v Londýně ale nezačal dobře. Ve 13. minutě se Antonio dostal ve vápně k centru dřív než brankář Kovář a hlavou prodloužil míč do sítě.

"Kladiváři" byli lepším týmem a trenér Alonso zareagoval dvojitým poločasovým střídáním, které znamenalo konec v utkání pro Schicka. Ve druhé půli se hra vyrovnala a londýnský celek na další gól znamenající prodloužení nedosáhl. Naopak v 89. minutě srovnal tečovanou střelou Frimpong a Leverkusen neprohrál ani 44. soutěžní utkání v sezoně, čímž v rámci pěti elitních evropských lig překonal rekord Juventusu z ročníku 2011/12.

West Ham nenapodobí předloňskou semifinálovou účast v Evropské lize ani loňský triumf v Konferenční lize, naopak Bayer je v semifinále EL podruhé za sebou. Mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže jsou i Bayern Mnichov a Dortmund v Lize mistrů, německý fotbal tak má v pohárové sezoně tři celky v semifinále poprvé od ročníku 1994/95, kdy se to povedlo stejným klubům.

Liverpool se ujal v Bergamu vedení už v sedmé minutě díky Salahově penaltě, další branky už ale nepřidal. Posledním anglickým pohárovým zástupcem tak zůstává Aston Villa v Konferenční lize. Atalanta je v semifinále evropského poháru po 36 letech a teprve podruhé v historii.

AS Řím v souboji dvou týmů, které se v průběhu soutěže utkaly s pražskou Slavií, vedl už v 22. minutě 2:0. Nejprve Mancini dorazil Pellegriniho střelu do tyče a navázal na svou trefu z úvodního duelu. Následně zvýšil přesným obstřelem Dybala. V 31. minutě dostal červenou kartu Celik za skluz na Leaa, "Vlci" ale náskok i v oslabení udrželi. Až v závěru dokázal snížit Gabbia.

Římané si zahrají semifinále evropského poháru počtvrté v řadě. Loni došli v Evropské lize až do finále, před dvěma lety ovládli Konferenční ligu.

Marseille doma smazala ztrátu 1:2 z úvodního duelu v 79. minutě po Moumbagnově gólové hlavičce. Stav 1:0 vydržel přes prodloužení až do penaltového rozstřelu. Za Benficu neuspěli v první sérii Di María a ve čtvrté Antonio Silva, Marseille tak stačily k vítězství pouze tři úspěšné pokusy.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Výsledky odvetných utkání čtvrtfinále Evropské ligy

AS Řím - AC Milán 2:1 (2:0)

Branky: 12. Mancini, 22. Dybala - 85. Gabbia. ČK: 31. Celik (AS Řím). První zápas 1:0, postoupil AS Řím.

Bergamo - Liverpool 0:1 (0:1)

Branka: 7. Salah z pen. První zápas 3:0, postoupilo Bergamo.

West Ham - Leverkusen 1:1 (1:0)

Branky: 13. Antonio - 89. Frimpong. První zápas 0:2, postoupil Leverkusen.

Marseille - Benfica Lisabon 1:0 po prodl. (0:0, 1:0), na pen. 3:2

Branka: 79. Moumbagna. Penaltu proměnili: Correa, Kondogbia, Balerdi - Kökcü, Otamendi. Neproměnili: Di María, A. Silva (oba Benfica). První zápas 1:2, postoupila Marseille.

Semifinále (první zápasy 2. května, odvety 9. května):

Marseille - Bergamo, AS Řím - Leverkusen.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď