Verstappen vyhrál poprvé závod F1 v Číně, druhý byl Norris před Pérezem

foto Pilot stáje Red Bull Max Verstappen po vítězství ve Velké ceny Číny formule 1, 21. dubna 2024.

Šanghaj - Obhájce titulu Max Verstappen vyhrál poprvé Velkou cenu Číny formule 1 a navýšil svůj náskok v čele mistrovství světa. Nizozemský jezdec a trojnásobný světový šampion porazil o více než třináct vteřin Landa Norrise z McLarenu. Třetí dojel Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez.

Šestadvacetiletý Verstappen vybojoval 58. vítězství v kariéře a čtvrté z letošních pěti závodů. Neuspěl jen v Austrálii, kde odstoupil kvůli technickým potížím. V Šanghaji byl dosud nejlépe třetí před sedmi lety. Navázal také na vítězství ze sobotního samostatně bodovaného sprintu a vede MS o 25 bodů před Pérezem.

"Celý víkend jsme byli neuvěřitelně rychlí. Dařilo se nám na každé směsi (pneumatik) a zvládli jsme i restarty. Takovéhle víkendy jsou úžasné," řekl před televizními kamerami Verstappen. V závěru se jen obával, aby kvůli úlomkům na trati nepoškodil pneumatiky. "Už jsem kvůli tomu v minulosti těsně před koncem odstoupil. Když začnou pneumatiky chladnout a stárnout, je snadné udělat defekt. Proto jsem to chtěl mít pod kontrolou," doplnil.

Spokojený byl i Norris, který vybojoval patnácté pódium v kariéře. "Jsem překvapený a šťastný. Měli jsme dobré zastávky v boxech a dnes to vyšlo, ani nevím jak. Nečekal jsem to," uvedl Norris. "Cítil jsem se dobře, dařilo se mi pracovat s pneumatikami. Bylo to lehčí než včera. Získali jsme hezké body a další pódium," podotkl.

Závod F1 v Číně se jel po pětileté pauze. Vítěz kvalifikace Verstappen udržel vedení i po startu, na druhé místo se před Péreze dostal po úspěšném manévru Fernando Alonso z Aston Martinu.

Verstappen si brzy vybudoval několikavteřinový náskok. V pátém kole se Pérez vrátil na druhé místo před Alonsa. Španěla později předjel také Norris.

Po deseti kolech začali závodníci zajíždět pro nové pneumatiky. Potíže v boxech měl Pierre Gasly z Alpine, který dostal zelenou a rozjel se dříve, než měl utažené zadní kolo. Jeho vůz spadl ze zvedáku a udeřil jednoho z mechaniků, jenž skončil na zemi. Vyvázl ale bez zranění. Vedení závodu incident vyhodnotilo jako chybu týmu a uložilo stáji pokutu 10.000 eur (252.000 korun).

Ve 22. kole odstavil vůz Valtteri Bottas ze Sauberu a ředitelství závodu zavedlo režim virtuálního safety caru. Pro nové pneumatiky zastavili Norris a Charles Leclerc z Ferrari. Na trať později vyjel i opravdový zpomalovací vůz a do boxů zajeli další. Norris díky tomu poskočil na druhé místo a Leclerc na třetí.

Po restartu měli kolizi Daniel Ricciardo s Lancem Strollem. Kanadský jezdec Aston Martinu se propadl na chvost. O chvíli později narazil Kevin Magnussen do Júkiho Cunody, který odstoupil. Na trať vyjel opět safety car. Stroll s Magnussenem dostali desetivteřinovou penalizaci. Ricciardo se snažil ještě s poškozeným vozem bojovat, nakonec ale také vzdal.

Sedmnáct kol před koncem předjel Pérez Leclerca, k druhému Norrisovi se ale přiblížit nedokázal. Britský pilot McLarenu vybojoval nejlepší výsledek v sezoně a překazil Red Bullu možnost získat čtvrtý letošní double.

"Trochu jsme dnes ztratili. Bohužel tam byl safety car, po němž jsme klesli o dvě místa. Většinu závodu jsme jeli na tvrdých pneumatikách a bylo to těžké. Vytěžili jsme z toho alespoň pódium, ale mohl to být i double," uvedl Pérez.

Prémiový bod za nejrychlejší kolo získal sedmý Alonso. Domácí Čou Kuan-jü dojel na 14. místě.

Program mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou v Miami.

Pořadí Velké ceny Číny:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:40:52,554, 2. Norris (Brit./McLaren) -13,773, 3. Pérez (Mex./Red Bull) -19,160, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -23,623, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -33,983, 6. Russell (Brit./Mercedes) -38,724.

Nejrychlejší kolo: Alonso (Šp./Aston Martin)

Průběžné pořadí MS (po 5 z 24 závodů): 1. Verstappen 110, 2. Pérez 85, 3. Leclerc 76, 4. Sainz 69, 5. Norris 58, 6. Piastri (Austr./McLaren) 38.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 195, 2. Ferrari 151, 3. McLaren 96, 4. Mercedes 52, 5. Aston Martin 40, 6. Racing Bulls 7.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď