Prokop mění značku vozu, klasické rallye bude jezdit se Škodou

foto Ilustrační foto - Pilot Martin Prokop na TK před startem na Rallye Dakar 2023, 23. listopadu 2022, Praha.

Praha - Automobilový jezdec Martin Prokop po čtrnácti letech mění značku vozu a nově bude v klasické rallye závodit se Škodou. Juniorský mistr světa z roku 2009 byl v minulých sezonách věrný Fordu, teď se ale rozhodl přesednout do modelu Fabia RS Rally2. V dálkových soutěžích včetně Dakaru ale bude i nadále závodit s Fordem Raptor.

"Malá změna. Od podzimu nám na dílně stojí jiné auto než doposud," uvedl Prokop na videu na sociálních sítích a ukázal fanouškům nejnovější rallyeový závodní speciál škodovky. Jedenačtyřicetiletý jezdec byl Fordu věrný od roku 2010, předtím závodil s Citroënem, Mitsubishi nebo Suzuki. Se škodovkou absolvoval kompletní sezonu 2004, kdy se představil v českém šampionátu s modelem Octavia WRC.

Prokop si pronajatou Fabia RS Rally2 vyzkoušel loni na Italské rallye, na které skončil třináctý. Následně několikrát přiznal, že uvažuje o změně. U vozu Ford Fiesta Rally2, se kterým se v uplynulých třech letech představil ve vybraných rallye mistrovství světa, totiž nebyl spokojený s výkonem a konkurenceschopností.

"Změna už byla zapotřebí. Potřeboval jsem trošičku nový nádech a užít si něco jiného. Těším se na to," řekl Prokop, jenž se poprvé s novým vozem představí na květnové Portugalské rallye. "Ještě jsem s ním nenajel žádné závodní kilometry. Příští týden ve středu máme první testování na šotolinových tratích v Rakousku," doplnil jihlavský pilot.

S Fordem bude ale Prokop i nadále spolupracovat u dálkových rallye a na projektu Dakar. "Obě naše auta se teď vrací z Emirátů. Bohužel ale musí obeplout celou Afriku a přijedou až začátkem května. Pak se vše naplno rozjede a začneme vyvíjet auto pro další Dakar," řekl Prokop s tím, že závodní speciál bude vycházet i nadále z konceptu Ford Raptor. "Máme připraveno spousta zlepšení. Na podvozku, na motoru a hlavně na karoserii. Na dílně máme spoustu dílů na testování, ale chybí nám auta," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď