Pokroucené dřevěné prkénko nevyhazujte. Dá se jednoduše opět narovnat

Máte doma pokroucené kuchyňské prkénko? Nevěšte hlavu, máme pro vás tip, jak ho jednoduše narovnat, díky čemuž ho budete moci opět naplno využívat. Není potřeba, abyste se zbavili oblíbeného prkénka, stačí se podívat na jednoduché tipy.

Příliš velká vlhkost může být problém

Dřevěné prkénko si zaslouží čas od času zvláštní péči. Jeho savost ho činí náchylným k deformacím a tvorbě plísní, proto by neměl být vystaven nadměrné vlhkosti. Pokud se rozhodnete ho umýt, ujistěte se, že ho nikdy nedáte do myčky na nádobí, a po opláchnutí ho nechte důkladně vyschnout. Chemikálie by se do dřevěného prkénka neměly dostávat, proto se vyvarujte použití agresivních čisticích prostředků. S pravidelnou a náležitou péčí si vaše dřevěné prkénko udrží dlouhou životnost a zachová si svůj přírodní lesklý vzhled.

Jak jednoduše narovnat prkénko

Pokud se vám někdy stane, že je prkénko pokroucené, ničeho se nebojte! Stačí ho namočit do vlažné vody na 20 minut a zatížit například sklenicí s vodou nebo závažím. Poté ho položte na rovnou plochu a opět ho něčím zatěžte. Po pár hodinách se prkénko vrátí do původní podoby a bude opět rovné jako dříve. Jednoduchý trik, který vám může ušetřit starosti s poškozeným prknem!

Čím zbavit prkénko od nebezpečných bakterií

Kromě pouhého mytí je důležité dřevěné prkénko, které používáme k přípravě jídla, taktéž pravidelně dezinfikovat. Bez správné dezinfekce by mohlo dojít k rozšíření nebezpečných bakterií, jako je například salmonela, e. coli nebo staphylococcus. Proto je důležité prkénko pravidelně dezinfikovat, abychom minimalizovali riziko přenosu těchto nebezpečných mikroorganismů na potraviny.

Foto: Shutterstock

Ocet

Ocet je skvělým pomocníkem při úklidu a dezinfekci. Má antiseptické vlastnosti a pomáhá zabíjet bakterie. Stačí s ním utřít povrch prkénka. Je to levný a ekologický prostředek, který by neměl chybět ve vaší domácnosti.

Kuchyňská sůl

Když chcete očistit dřevěné prkénko v kuchyni, můžete použít rovněž kuchyňskou sůl.. Postup je jednoduchý – namočte utěrku do silného roztoku soli a poté s ní promněte dřevěné prkénko. Na závěr prkénko opláchněte čistou vodou a nechte schnout. Takto ošetřené prkénko bude opět krásné a čisté.

Citron

Můžete použít i citron, který dokáže odstranit nežádoucí zápachy i bakterie. Pokud jste na prkénku pracovali s česnekem nebo rybami, stačí rozříznout citron a otřít jeho vnitřní stranou povrch prkénka. Jeho složky se o vše postarají. Nakonec prkénko pouze opláchněte a důkladně vysušte.

Foto: Shutterstock, zdroj: Virginiaboyskitchens, Woodenchoppingboards